• BIST 100

    10979,73%0,70
  • DOLAR

    42,43% 0,18
  • EURO

    48,97% 0,09
  • GRAM ALTIN

    5564,55% 0,20
  • Ç. ALTIN

    9236,33% 0,00

Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı

05 Temmuz 2020, Pazar 10:28
05 Temmuz 2020, Pazar 10:28
Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı

 Avrupa ülkelerinde günlük vaka sayıları 200-300’lü rakamlara gerilerken, bu ülkelerle aynı dönemde normalleşmeye geçen Türkiye’de hükûmetin ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen, koronavirüs (Covid-19) vakaları istenilen seviyeye inmedi. Türkiye şu anda, Rusya hariç, Avrupa ülkeleri arasında en fazla günlük vaka bildiren ülke durumunda. 

Maske takmayanlara yönelik para cezasının uygulamaya girmesinden sonra bu kurala uyum arttı; ancak mesafe kuralı hâlâ istenilen düzeyde gerçekleşmiyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, toplumun eski alışkanlıklarla hareket etmeye devam etmesi durumunda, vaka sayılarının bugünkü seviyenin altına düşmesinin haftalarca sürmesinden, eylül ayından itibaren ise yeni artışların yaşanmasından endişe ediyor. 

“TEMAS YOK” DİYEMEYİZ

Kurulun son toplantısında, düğünler ve televizyonlarda yayımlanan futbol maçlarının kapalı alanlarda toplu olarak izlenmesi, asker uğurlamaları, toplu taşımada sıkıntılar ve gençlerin duyarsızlıkları ve her aşamada kamu denetimi mümkün olmadığı için riskin yönetilmesinde zorluk çekildiği dile getirildi. Değerlendirmelerde “Vaka sayıları çok kırılgan. Lokantalarda, masalar arasında çoğu zaman mesafe bırakılmıyor. Bir masa etrafında gruplar bir araya geliyor. Maske de takılmadığı için risk artıyor. Buralarda uzun zaman geçiriliyor. Düğünler, nişan veya taziyeevlerinde maske takılıyor ama mesafe yok. Temas çok fazla” görüşüne yer verildi.

 “MASKELİ MESAFESİZLER”

“Maske takılması ve fiziki mesafe” uyumu durumunda virüsün yayılmasının en az %95 oranında engellenebileceği; ancak bu konuda toplumda farklı bir algı oluştuğu belirtiliyor. ‘Nasılsa maskem var’ diyerek mesafe kuralının ihlal edildiğinin görüldüğünün belirtildiği kurulda, 'Özellikle büyükşehirlerde maskeye uyum %80’leri aştı. Ama vatandaş, maske takınca her şeyin tamam olduğunu düşünüyor. Maske takıp temastan kaçınmıyor. Bu konuda bir yanlış anlaşılma var' denildi.

'YANLIŞ ALGI' BÖLDÜ

“Bireysel tedbirleri ciddiye almayan kesimlerin oluşturduğu riskin, çok iyi yönetilmesi gerektiği” üzerinde durulan toplantıda “Maske ve mesafede iki ayrı uç var. Bir kesim aşırı dikkat ediyor, diğer kesim ise hiç etmiyor. Önemli bir dönemeçteyiz. Vaka sayılarının düşürülmesi, böyle giderse haftalar sürebilir” değerlendirmesi yapıldı.

'KORONA YORGUNLUĞU' 

Toplum Bilimleri Kurulunda da bireysel tedbirlere uyumun artırılması için vatandaşların virüs algısının yönetilmesine yönelik yeni tavsiyeler masaya yatırılıyor. Yeni sınırlamaların gündeme getirilmesinin, toplumda ‘koronavirüs tedbir yorgunluğuna’ yol açabileceğine dikkat çekiliyor. Kurallara gönüllü uyumun artırılmasının ön planda tutulması, para cezaları ile mecburi sınırlamaların bir süre sonra toplumda tepki çekeceği tespiti yapılıyor.

Deprem bölgesindeki seyahat acentelerinin aidatları bu yıl alınmayacak

Gaziantep’te 56 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Bursa’da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Yalova’da 18 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Mardin’de bulunan yanmış erkek cesedi toprağa verildi

Kosova'da Meclis feshedildi, erken seçim süreci başladı

Umut Kervanı'ndan Kahramanmaraş'ta depremzedelere sıcak yemek ikramı

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 7 yaralı

Nefes borusuna yiyecek kaçan öğrenci Heimlich manevrası ile kurtarıldı

Gaziantep Geri Gönderme Merkezi'ndeki yabancı uyrukluların sağlık durumuna ilişkin açıklama

ABD'den Hindistan'a füze satışına onay

Amasya’da 3,5 milyon TL dolandıran şahıslar yakalandı

Venezuela kıyı bölgeleri için yeni bir güvenlik planı devreye soktu

Kars’ta asayiş denetimlerinde çok sayıda silah ve fişek ele geçirildi

Suriye ile Çin arasında ekonomik işbirliği konseyi kuruldu

Arakçi’den Avrupa ülkelerinin İran karşıtı kararına tepki

Hatay’da yola beton dökülmesi üzerine firmanın faaliyeti durduruldu

Konya Büyükşehir Belediyesi 94 yeni personel alacak

Meram’da yeni aile sağlığı merkezi hizmete açıldı

Adana'da 4 gündür kayıp olan Alzheimer hastası yaşlı adam ölü bulundu

İşgal ordusu, Gazze'de Sarı Hat'tın yerini değiştirerek alanını genişletti

Zirai ilaç kalıntısı tespit edilen 6 bin 100 kilogram mandalina imha edildi

2026 iklim zirvesine Türkiye ev sahipliği yapacak

Diyarbakır’da 4 kişinin öldüğü kaza kameralara yansıdı

Elazığ'da zincirleme kaza: 1 yaralı

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde MAZLUMDER’den Gazze çağrısı

Kahramanmaraş’ta sobadan zehirlenen çift hayatını kaybetti

Öylek: Ankara’nın en büyük sorunu trafik ve ulaşım

Sağlık ve sosyal hizmet profesyonelleri ek işte çalışmak istiyor

Mardin’de 13 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Deprem bölgesindeki seyahat acentelerinin aidatları bu yıl alınmayacak

Gaziantep’te 56 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Bursa’da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Yalova’da 18 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Mardin’de bulunan yanmış erkek cesedi toprağa verildi

Kosova'da Meclis feshedildi, erken seçim süreci başladı

Umut Kervanı'ndan Kahramanmaraş'ta depremzedelere sıcak yemek ikramı