• BIST 100

    15681,45%0,89
  • DOLAR

    43,28% 0,07
  • EURO

    50,80% 0,79
  • GRAM ALTIN

    6576,88% 1,25
  • Ç. ALTIN

    10647,16% 1,18

Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı

05 Temmuz 2020, Pazar 10:28
05 Temmuz 2020, Pazar 10:28
Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı

 Avrupa ülkelerinde günlük vaka sayıları 200-300’lü rakamlara gerilerken, bu ülkelerle aynı dönemde normalleşmeye geçen Türkiye’de hükûmetin ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen, koronavirüs (Covid-19) vakaları istenilen seviyeye inmedi. Türkiye şu anda, Rusya hariç, Avrupa ülkeleri arasında en fazla günlük vaka bildiren ülke durumunda. 

Maske takmayanlara yönelik para cezasının uygulamaya girmesinden sonra bu kurala uyum arttı; ancak mesafe kuralı hâlâ istenilen düzeyde gerçekleşmiyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, toplumun eski alışkanlıklarla hareket etmeye devam etmesi durumunda, vaka sayılarının bugünkü seviyenin altına düşmesinin haftalarca sürmesinden, eylül ayından itibaren ise yeni artışların yaşanmasından endişe ediyor. 

“TEMAS YOK” DİYEMEYİZ

Kurulun son toplantısında, düğünler ve televizyonlarda yayımlanan futbol maçlarının kapalı alanlarda toplu olarak izlenmesi, asker uğurlamaları, toplu taşımada sıkıntılar ve gençlerin duyarsızlıkları ve her aşamada kamu denetimi mümkün olmadığı için riskin yönetilmesinde zorluk çekildiği dile getirildi. Değerlendirmelerde “Vaka sayıları çok kırılgan. Lokantalarda, masalar arasında çoğu zaman mesafe bırakılmıyor. Bir masa etrafında gruplar bir araya geliyor. Maske de takılmadığı için risk artıyor. Buralarda uzun zaman geçiriliyor. Düğünler, nişan veya taziyeevlerinde maske takılıyor ama mesafe yok. Temas çok fazla” görüşüne yer verildi.

 “MASKELİ MESAFESİZLER”

“Maske takılması ve fiziki mesafe” uyumu durumunda virüsün yayılmasının en az %95 oranında engellenebileceği; ancak bu konuda toplumda farklı bir algı oluştuğu belirtiliyor. ‘Nasılsa maskem var’ diyerek mesafe kuralının ihlal edildiğinin görüldüğünün belirtildiği kurulda, 'Özellikle büyükşehirlerde maskeye uyum %80’leri aştı. Ama vatandaş, maske takınca her şeyin tamam olduğunu düşünüyor. Maske takıp temastan kaçınmıyor. Bu konuda bir yanlış anlaşılma var' denildi.

'YANLIŞ ALGI' BÖLDÜ

“Bireysel tedbirleri ciddiye almayan kesimlerin oluşturduğu riskin, çok iyi yönetilmesi gerektiği” üzerinde durulan toplantıda “Maske ve mesafede iki ayrı uç var. Bir kesim aşırı dikkat ediyor, diğer kesim ise hiç etmiyor. Önemli bir dönemeçteyiz. Vaka sayılarının düşürülmesi, böyle giderse haftalar sürebilir” değerlendirmesi yapıldı.

'KORONA YORGUNLUĞU' 

Toplum Bilimleri Kurulunda da bireysel tedbirlere uyumun artırılması için vatandaşların virüs algısının yönetilmesine yönelik yeni tavsiyeler masaya yatırılıyor. Yeni sınırlamaların gündeme getirilmesinin, toplumda ‘koronavirüs tedbir yorgunluğuna’ yol açabileceğine dikkat çekiliyor. Kurallara gönüllü uyumun artırılmasının ön planda tutulması, para cezaları ile mecburi sınırlamaların bir süre sonra toplumda tepki çekeceği tespiti yapılıyor.

Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Bursa’da konut satışlarında artış

AB'den ilave gümrük vergisine tepki

Gazze'de çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumak için aşılama kampanyası başlatıldı

Konya’da kontrolden çıkan otomobil direğe çarparak durabildi

Siirt’te hareketsiz bulunan bebek hayatını kaybetti

"Hâne" sergisi yoğun ilgi görüyor

HAMAS işgal rejiminin UNRWA merkezindeki tesisleri yıkmasını kınadı

199 can kurtarma operasyonunda 631 kişi kurtarıldı

Papua Yeni Gine’de 6.4 büyüklüğünde deprem

Kongo'da ordu, isyancıların çekilmesinin ardından stratejik şehri geri aldı

İstanbul’da mevzuata aykırı avlanan 3,5 ton su ürününe el konuldu

Kore Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cho Hyun Türkiye’ye geliyor

Çin'in Yünnan eyaletinde 5,1 büyüklüğünde deprem

6'ncı Dünya Kudüs Haftası sonuç bildirgesi açıklandı

Gaziantep'te Türkiye Sıfır Atık Çalıştayı düzenlendi

UNRWA: israilin saldırısı, BM'ye bağlı bir kuruluşa karşı eşi benzeri görülmemiş bir saldırı

Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Aktan: Mübarek üç aylardan Şaban ayı rahmet ve mağfiretin merkezinde yer alıyor

Batı Şeria'daki seçmenler için 423 saha kayıt merkezi açıldı

Gazze için kurulan barış mekanizmasına Çin daveti

Kardan kapanan köy yolunda zamanla yarış

Kurtulmuş: Filistin’i tanımak ortak bir insanlık sorumluluğudur

Trump'ın "büyük aptallık" nitelemesinin ardından İngiltere, Chagos anlaşmasını savundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel miras kaydında ikinciyiz

Ukrayna'da nükleer santrallerde tehlike alarmı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Bursa’da konut satışlarında artış