• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,02
  • EURO

    51,63% 0,13
  • GRAM ALTIN

    7061,32% 1,72
  • Ç. ALTIN

    11792,60% 0,00

Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı

05 Temmuz 2020, Pazar 10:28
05 Temmuz 2020, Pazar 10:28
Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlardan korkutan koronavirüs uyarısı

 Avrupa ülkelerinde günlük vaka sayıları 200-300’lü rakamlara gerilerken, bu ülkelerle aynı dönemde normalleşmeye geçen Türkiye’de hükûmetin ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen, koronavirüs (Covid-19) vakaları istenilen seviyeye inmedi. Türkiye şu anda, Rusya hariç, Avrupa ülkeleri arasında en fazla günlük vaka bildiren ülke durumunda. 

Maske takmayanlara yönelik para cezasının uygulamaya girmesinden sonra bu kurala uyum arttı; ancak mesafe kuralı hâlâ istenilen düzeyde gerçekleşmiyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, toplumun eski alışkanlıklarla hareket etmeye devam etmesi durumunda, vaka sayılarının bugünkü seviyenin altına düşmesinin haftalarca sürmesinden, eylül ayından itibaren ise yeni artışların yaşanmasından endişe ediyor. 

“TEMAS YOK” DİYEMEYİZ

Kurulun son toplantısında, düğünler ve televizyonlarda yayımlanan futbol maçlarının kapalı alanlarda toplu olarak izlenmesi, asker uğurlamaları, toplu taşımada sıkıntılar ve gençlerin duyarsızlıkları ve her aşamada kamu denetimi mümkün olmadığı için riskin yönetilmesinde zorluk çekildiği dile getirildi. Değerlendirmelerde “Vaka sayıları çok kırılgan. Lokantalarda, masalar arasında çoğu zaman mesafe bırakılmıyor. Bir masa etrafında gruplar bir araya geliyor. Maske de takılmadığı için risk artıyor. Buralarda uzun zaman geçiriliyor. Düğünler, nişan veya taziyeevlerinde maske takılıyor ama mesafe yok. Temas çok fazla” görüşüne yer verildi.

 “MASKELİ MESAFESİZLER”

“Maske takılması ve fiziki mesafe” uyumu durumunda virüsün yayılmasının en az %95 oranında engellenebileceği; ancak bu konuda toplumda farklı bir algı oluştuğu belirtiliyor. ‘Nasılsa maskem var’ diyerek mesafe kuralının ihlal edildiğinin görüldüğünün belirtildiği kurulda, 'Özellikle büyükşehirlerde maskeye uyum %80’leri aştı. Ama vatandaş, maske takınca her şeyin tamam olduğunu düşünüyor. Maske takıp temastan kaçınmıyor. Bu konuda bir yanlış anlaşılma var' denildi.

'YANLIŞ ALGI' BÖLDÜ

“Bireysel tedbirleri ciddiye almayan kesimlerin oluşturduğu riskin, çok iyi yönetilmesi gerektiği” üzerinde durulan toplantıda “Maske ve mesafede iki ayrı uç var. Bir kesim aşırı dikkat ediyor, diğer kesim ise hiç etmiyor. Önemli bir dönemeçteyiz. Vaka sayılarının düşürülmesi, böyle giderse haftalar sürebilir” değerlendirmesi yapıldı.

'KORONA YORGUNLUĞU' 

Toplum Bilimleri Kurulunda da bireysel tedbirlere uyumun artırılması için vatandaşların virüs algısının yönetilmesine yönelik yeni tavsiyeler masaya yatırılıyor. Yeni sınırlamaların gündeme getirilmesinin, toplumda ‘koronavirüs tedbir yorgunluğuna’ yol açabileceğine dikkat çekiliyor. Kurallara gönüllü uyumun artırılmasının ön planda tutulması, para cezaları ile mecburi sınırlamaların bir süre sonra toplumda tepki çekeceği tespiti yapılıyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bin yıllık geçmişe sahip Mardin’e özgü buhari kumaşı ilmek ilmek dokunuyor

Konya’da Ramazan pidesi fiyatı 25 TL oldu

Uzun süre ekrana bakmak miyop hastalığını artırıyor

Kudüs'ün sesi Henadi Halvani'ye seyahat yasağı

Siyer Yarışmasına katılan Gazze'li kardeşler: Gönlümüzün yarısı Gazze'de

Avrupa Yetim Eli, Gazze için yardım tırlarını yola çıkardı

Savunma teknolojilerinde GİBTÜ ve HAVELSAN ortaklığı

Lübnan'a işgal saldırıları: Biri çocuk 3 şehit

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Şahin: Oruç sigarayı bırakmayı kolaylaştırabilir

Epstein gölgesi, İngiliz siyasetini sarsmaya devam ediyor: McSweeney istifa etti

Yarım asırlık sigara bağımlılığını bıraktı

İzmir'de "Siyer Yarışması" yoğun katılımla gerçekleşti

Siyonist rejim Güney Lübnan'da İslami Cemaat yetkilisini kaçırdı

Pakistan, yılın ilk ayında 44 milyondan fazla çocuk felci aşısı gerçekleştirdi

Türkiye'nin nüfusu 86 milyon 92 bin kişi oldu

Yeşilyurt Belediyesinden eğitimcilere yönelik hizmet içi eğitim semineri

Ölümcül kazalar sonrası demiryollarında ülke çapında grev

İzmir’de şehitler gecesi programı düzenlendi

Japonya'da iktidar partisi mecliste 3'te 2 çoğunluk kazandı

Batı Şeria'da ev baskınları: 20'den fazla Filistinli esir alındı

Brent petrol 67,09 dolardan işlem görüyor

Gazze'de "kimlik tespit salonları" insanlık dramına tanıklık ediyor

Aşırı hava koşulları Avrupa ülkelerinde can kayıplarına ve ağır hasara yol açtı

Malatya'da komşuların tavuk kavgasında kan aktı: 1 ölü

TikTok’un algoritmik manipülasyonu mercek altında

Ticaret Bakanlığı: Ocak ayında 7,6 milyar TL’lik kaçak eşya ve uyuşturucu ele geçirildi

Epstein dosyası: Pedofili, istihbarat ve küresel elit ağı Norveç diplomasisini vurdu

Washington'a erken ziyaret: Netanyahu'nun İran hesapları

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Milletvekilleri Nasıroğlu ve Keleş’ten İl Millî Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bin yıllık geçmişe sahip Mardin’e özgü buhari kumaşı ilmek ilmek dokunuyor

Konya’da Ramazan pidesi fiyatı 25 TL oldu

Uzun süre ekrana bakmak miyop hastalığını artırıyor

Kudüs'ün sesi Henadi Halvani'ye seyahat yasağı

Siyer Yarışmasına katılan Gazze'li kardeşler: Gönlümüzün yarısı Gazze'de

Avrupa Yetim Eli, Gazze için yardım tırlarını yola çıkardı

Savunma teknolojilerinde GİBTÜ ve HAVELSAN ortaklığı