• BIST 100

    14712,94%0,01
  • DOLAR

    43,05% 0,03
  • EURO

    50,38% 0,16
  • GRAM ALTIN

    6115,71% -0,70
  • Ç. ALTIN

    10064,44% -0,99

Vatandaş büyük dertten kurtuluyor! Artık e-Devlet'ten yapılacak

29 Eylül 2020, Salı 15:07
29 Eylül 2020, Salı 15:07
Vatandaş büyük dertten kurtuluyor! Artık e-Devlet
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Vatandaş büyük dertten kurtuluyor! Artık e-Devlet'ten yapılacak

Milyonlarca vatandaşın, internet, telefon, sabit hat gibi abonelik sözleşmelerinin iptali konusunda yaşadığı çile sona eriyor. Vatandaşlar, “abonelik sözleşmesinin ancak işletmecinin faks numarısına imzalı olarak gönderilmesi” uygulamasını TBMM’ye şikayet etti. TBMM, konuyu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTİK) iletti. BTİK, Meclis’e gönderdiği yazıda, kurum olarak fesih taleplerinin her şartta alınabilmesi için yürütülen çalışmanın tamamlanması ile abonelik iptallerinin artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti.

Milliyet’in edindiği bilgilere göre, İstanbul’dan M.S. adlı vatandaş, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak internet, telefon, sabit hat ve benzeri abonelik sözleşmelerini aylarca sona erdiremediği şikayetinde bulundu. Fesih talebinin işletmecinin faks numarasına imzalı olarak gönderilmesi zorunluluğundan dert yanan M.S., salgın nedeniyle faks cihazına ulaşma imkanının zorlaştığını ifade ederek, artık gelişen teknoloji doğrultusunda alternatif yöntemler kullanılmasını talep etti. Vatandaşlardan gelen benzer şikayetlerin yoğunluğunu dikkate alan komisyon, BTİK ile temasa geçti ve şikayetlerin çözümünü istedi. BTİK’in Meclis’e gönderdiği cevabi yazıda ise abonelik iptali çilesi çeken milyonlarca vatandaşa müjde verildi. BTİK yazısında şunlar kaydedildi:

FESİH E-DEVLET’TEN

“28.10.2017 tarihli ve 30224 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin, ‘fesihte takip edilecek usul ve feshin sonuçları’ başlıklı 23’üncü maddesinin, ‘Aboneler abonelik sözleşmelerini her zaman ücretsiz olarak sona erdirebilir. Aboneler, abonelik sözleşmelerini feshetmek istedikleri takdirde bu taleplerini; a) İşletmeci ya da adına abonelik sözleşmesi yapmaya/işlemlerini yürütmeye yetkili temsilcisine yazılı olarak yapmak, b) Teyit edilmiş olmak kaydıyla işletmecinin faks numarasına imzalı olarak göndermek, c) Güvenli elektronik imza ile gönderilip saklanabilen metinler kullanmak, ç) Kurum tarafından belirlenebilecek diğer yöntemleri kullanmak, suretiyle işletmecilerine iletirler. Fesih taleplerinde abonenin kimlik belgesi kontrol edilerek fesih taleplerinin her şartta alınması sağlanır’ şeklindeki birinci fıkrasında, fesih başvuru yöntemleri sayılmış olup, kurumumuz bunların dışında da yöntem belirleme yetkisine haizdir. Bu kapsamda teknolojik imkânlardan da faydalanarak tüketicilere daha kolay ve hızlı bir şekilde fesih başvurusu yapabilme imkânının sağlanmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup, söz konusu çalışmaların tamamlanması ile fesih başvurularının e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmesi mümkün olacaktır.”

CEZAEVİNDE İNTERNET ABONELİĞİ

Isparta Cezaevi’nde mahkum olan Y.S. ise, TBMM’ye başvurarak, cezaevinde hükümlü olmasına rağmen adına bilgisi dışında birçok telekomünikasyon abonelikleri açıldığından şikayetçi oldu. BTİK ise TBMM’nin ilettiği bu şikayet üzerine ilgili işletmeci şirketi uyardı. Şirket, BTİK’e verdiği yanıtta, yapılan incelemeler sonucunda Y.S.’ye    ait olmayan aboneliklerin sonlandırıldığını bildirdi.

NUMARASINI TAŞIYAN TAŞIYANA

- Türkiye’deki cep telefonu operatörleri arasında numara taşıma sayısı 144 milyon 322 bin olurken, sabit telefonlarda 2 milyon 130 bin olarak kayıtlara geçti.

- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verilerine göre, ülkede 81.8 milyon mobil telefon abonesi bulunuyor.

- Numara taşıma işlemi sayısı bugün itibarıyla 146 milyon 452 bine ulaşırken, bunun 144 milyonu 322 bini cep telefonu, 2 milyon 130 bini sabit telefon numaralarından oluştu.

- Dönemler itibarıyla yılın birinci çeyreğinde mobil numara taşıma sayısı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 5.6 arttı.

- Mobil numara taşınabilirliği hizmetiyle ocak-mart döneminde, Turkcell yaklaşık 24 bin abone, TT Mobil yaklaşık 15 bin abone, Vodafone ise yaklaşık 9 bin abone kazandı.

Suriye'ye doğal gaz akışı başladı

Bakan Yerlikaya UNRWA Genel Komiseri Lazzarini ile görüştü

Elazığ'da eğitime kar engeli

HAMAS: İşgal, ateşkesin ikinci aşamasını engellemek için Gazze'ye saldırılar düzenliyor

Bolu İl Tüketici Hakem Heyeti’ne geçen yıl 2 bin 814 başvuru yapıldı

81 ilin Milli Eğitim Müdürü Antalya'da toplandı

Malatya'da çıkan yangında bir ev tamamen yandı

Bakan Yumaklı: İçme ve kullanma suyunun sorumluluğu belediyelere aittir

Erivan-Bakü hattında yeni ticaret dönemi

Bursa’da fırtına nedeniyle asma tavan çöktü: 2 kişi son anda kurtuldu

JETCO toplantısında Eylem Planı ve Karşılıklı Tanıma Anlaşması imzalandı

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda kritik gelişme

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Ishak Dar ile görüştü

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli rüzgar, kar ve sağanak uyarısı

Tunceli'de eğitime ara verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'da 100 bin sosyal konut inşa edeceğiz

Bulgaristan'da şiddetli yağışlar etkili oldu yerleşim yerleri su altında kaldı

MEB, Akademi Giriş Sınavı ve ÖABT’nin yapısı ile uygulama esaslarını güncelledi

Polonya'dan İHA kalkanı projesi

Siirt’te sağlık çalışanlarına verem farkındalık eğitimi

DMM’den Kahramanmaraş’taki sirenlerin çalmasıyla ilgili iddialara yalanlama

Siirt fıstığında taban gübresi zamanı: Uzmanlardan üreticilere uyarı

Irak, Batı Kurna-2 operasyonlarının kontrolünü yerel bir şirkete devretti

Umut Kervanı'ndan Suriye için "Acil Yardım" çağrısı

Almanya'da bir evde gaz patlaması: 3 ölü

Meteorolojiden sağanak ve yoğun kar uyarısı

HAKSİAD Genel Merkezi’nde bcılık ve inovasyon buluşması

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Tunç: 3 kişiden 1’i arabulucuda anlaştı

Rusya: Ukrayna'ya konuşlanan Batılı güçler, meşru hedef haline gelir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Suriye'ye doğal gaz akışı başladı

Bakan Yerlikaya UNRWA Genel Komiseri Lazzarini ile görüştü

Elazığ'da eğitime kar engeli

HAMAS: İşgal, ateşkesin ikinci aşamasını engellemek için Gazze'ye saldırılar düzenliyor

Bolu İl Tüketici Hakem Heyeti’ne geçen yıl 2 bin 814 başvuru yapıldı

81 ilin Milli Eğitim Müdürü Antalya'da toplandı

Malatya'da çıkan yangında bir ev tamamen yandı