• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,91% 0,17
  • EURO

    50,50% -0,24
  • GRAM ALTIN

    6269,36% 1,61
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Vatandaşın üzerindeki yük azalıyor! Vergiler sıfıra kadar indi

30 Mart 2021, Salı 11:24
30 Mart 2021, Salı 11:24
Vatandaşın üzerindeki yük azalıyor! Vergiler sıfıra kadar indi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Vatandaşın üzerindeki yük azalıyor! Vergiler sıfıra kadar indi

Dolaylı vergide vatandaşın üzerindeki yükü azaltmak için düğmeye basan hükümet reform çalışmalarına hız verdi.

2000 yılından bu yana attığı adımlarla OECD ortalamasının altına indirilen dolaylı vergilerin payı 2002'de yüzde 46.9 iken bu oran önceki yıl yüzde 39 olarak gerçekleşti.

Asgari ücretle çalışanlara yönelik AGİ uygulamalarında yapılan iyileştirmelerle üç çocuklu bir ücretliden alınan gelir vergisi aylık olarak sıfıra kadar indi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi sisteminde vatandaş odaklı reform adımları için kolları sıvadı. 'Ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeyi' esas alan hükümet, 2002'den bu yana KDV, ÖTV, damga vergisi ve iletişim vergisi başta olmak üzere dolaylı vergi yükünü de hafifletmeye devam ediyor.

Geliri düşük olan esnafa kalıcı olarak vergi muafiyeti, Vergi Usul Kanunu'nun gönüllü uyumu teşvik edecek şekilde güncellenmesi, dijital vergi sistemi başta olmak üzere vatandaşı rahatlatacak düzenlemeler aralık sonuna kadar yaşama geçirilecek. Doğrudan vergilerin gelirler içindeki payında artış sağlanacak.

DİJİTAL VERGİ DAİRESİ UYGULAMASINDA SON AŞAMAYA GELİNDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan beyanname verme, iade, zaman aşımı, defter tutma, fatura düzenleme gibi konuların yer aldığı Vergi Usul Kanunu'nu günün koşullarına uygun hale getirmeye yönelik çalışmayı belli noktaya getirdiklerini söyledi. Bakan Elvan, 'Dijital vergi dairesi uygulamasına ilişkin çalışma da son aşamaya geldi. Dijital vergi asistanı adı altında bir sistem kuruyoruz' diye konuştu.

DOLAYLI VERGİLERİN PAYI OECD ORTALAMASININ ALTINDA

Bakan Elvan, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana dolaylı vergilerin OECD ortalamasının 1.8 puan altında yüzde 9'a indiğine dikkat çekti. Bakan Elvan vergi gelirlerine ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, 'Türkiye'de dolaylı vergilerin payı 2002'de yüzde 46.9 iken bu oran önceki yıl yüzde 39 olarak gerçekleşti' dedi.

Bakan Elvan, vergi tarifesinde vergi dilimlerinin gelir seviyesi yükseldikçe arttığını anımsatarak, 'Vergi tarifesine göre daha fazla gelir elde edenler için daha yüksek vergi oranları, daha az gelir elde edenler için daha düşük vergi oranları uygulanıyor. Asgari geçim indirimi uygulaması ile belirlenen indirim tutarları, ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinden düşülüyor' dedi.

3 ÇOCUKLU ÜCRETLİDE VERGİ SIFIRA İNDİ

Bakan Elvan, asgari ücretli olarak çalışan vatandaşların vergi yükünün AGİ uygulamalarıyla medeni durumlarına göre yüzde 1.45 ile 5.25 arasında olduğunu ifade etti. Bakan Elvan, üç çocuklu bir ücretli için asgari ücretin tamamının yılın büyük bir kısmında vergi dışı kaldığını, gelir vergisi yükünün aylık olarak sıfıra kadar indirildiğini belirtti.

REFORMLAR YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının revize edilmesi, uluslararası yatırımcıların birden fazla ülkeyi ilgilendiren vergisel sorunlarının çözümünde diğer ülkelerle karşılıklı anlaşma yönteminin kullanılması gibi reform adımlarının da yılsonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

İzmir açıklarında sürüklenen lastik bottaki 37 göçmen kurtarıldı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Bartın’da yoğun kar yağışı öncesi hazırlık toplantısı yapıldı

Arap Birliği: israil'in Somaliland'ı tanıması uluslararası hukukun açık ihlalidir

Şanlıurfa’da drift atan sürücüye 46 bin TL ceza kesildi

Tayvan'da Başkan Lai Ching-te için azil süreci başlatıldı

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’a 10 yıl hapis talebi

Ağrı’da yolcu otobüsünde yapılan aramada 245 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

ABD'de şiddetli yağışlar sele yol açtı: 3 ölü

Bakan Fidan, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla telefonla görüştü

Çin'den ABD'li 20 şirkete yaptırım kararı

GKGM’den hayvansal gıda ithalatına ilişkin açıklama

Çin, 17’nci grup uydularını uzaya gönderdi

Rusya:  Rusya ve ABD'li temsilciler arasında görüşme yapıldı

Manisa'da feci kaza: 3 ölü, 1 yaralı

İletişim Başkanı Duran’dan israilin Somaliland adımına tepki

Dışişleri Bakanlığından Somaliland'ı 'ülke' olarak tanıyan işgal rejimine tepki

Siyonist rejim, Somali'den tek taraflı olarak ayrıldığını ilan eden Somaliland'ı "bağımsız bir ülke" olarak tanıdı

Bakanlığa bağlı ekipler fiyat ve ürün denetimlerini artırdı

Rusya: Zaporijya bölgesindeki Kosovtsevo yerleşim birimini ele geçirdik

Rekabet Kurulu’ndan fide sektöründeki 18 şirkete soruşturma

Mısır: Netanyahu Gazze anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesini engelliyor

Mersin’de araçtan inip sürücüye saldıranlar yakalandı

Kamboçya-Tayland sınır hattında saldırılar artıyor

Gazze'de şehit sayısı 70 bin 945'e yükseldi

DMM, “MHRS randevu iptaliyle para cezası uygulandığı” iddiaları asılsız

Diyarbakır'da işçi servisi devrildi: 16 yaralı

Mardin’de evlerinde ölü bulunan aile soruşturmasında tutuklu sayısı 4'e yükseldi

Meteorolojiden bazı bölgeler için fırtına uyarısı

İletişim Başkanı Duran’dan Humus’taki cami saldırısına kınama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında sürüklenen lastik bottaki 37 göçmen kurtarıldı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Bartın’da yoğun kar yağışı öncesi hazırlık toplantısı yapıldı

Arap Birliği: israil'in Somaliland'ı tanıması uluslararası hukukun açık ihlalidir

Şanlıurfa’da drift atan sürücüye 46 bin TL ceza kesildi

Tayvan'da Başkan Lai Ching-te için azil süreci başlatıldı

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’a 10 yıl hapis talebi