• BIST 100

    15999,14%1,19
  • DOLAR

    43,99% 0,09
  • EURO

    51,14% -0,11
  • GRAM ALTIN

    7305,88% 0,67
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı

16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:54
16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:54
Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, en çok solunum sisteminde ve akciğerde hasara neden oluyor. Hastaların büyük bir çoğunluğu koronavirüs sebebiyle nefes almakta zorluk çekiyor. Salgın sürecinde ise sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar Yeşilay’a rekor sayıda başvuruda bulundu. Son beş haftada yaklaşık 10 bin kişinin YEDAM’ı aradığını belirten Yeşilay Başkanı Mücahit Öztürk, 'Bu süreçte koronavirüsün hemen etkilediği ve hızlıca sonuç aldığı organın akciğer olduğunu öğrendik. Bu öğrenir öğrenmez çok hızlı bir kampanya başlattık. ‘Sigarayı bırakmanın tam zamanı’ dedik. Bu kampanyaya çok büyük bir karşılık bulduk. İnsanlarımız yoğun bir şekilde YEDAM’ı aramaya başladı. Bu aramalar eskiden yüzde 12’deyken, şimdi yüzde 76-77’lere kadar çıktı' dedi.

'TELEFON GÖRÜŞMELERİ İLE TERAPİLERE ALIYORUZ'

Çağrı yapan herkesin takibinin yapıldığını ifade eden Öztürk, “Aramaların çoğunluğu ‘ben sigarayı bırakmaya kararlıyım, bana destek verin’ şeklinde. Biz de çağrı merkezimizdeki eğitim almış kişilerle, psikologlarla kişiye özgü olarak ne yapmaları gerektiğine yönelik görüşmeler yapıyoruz. Son beş haftada yaklaşık 10 bine yakın çağrı aldık. Diğer bağımlılıklarla ilgili de destek veriyoruz ancak şu ana kadar sigara ile ilgili çok önemli bir talep var. Çağrı yapan kişilerin takibi mutlaka yapılıyor. Öncelikli olarak bir düzey tespiti yapıyoruz. Bu tespitten sonra, bırakma günü tespit ediyoruz. Bırakma gününü tespit ettikten sonra o günden itibaren onları geri arıyor. Bir kısmını da haftalık telefon görüşmeleri ile terapilere alıyoruz' diye konuştu.

BABAMA SİGARAYI NASIL BIRAKTIRABİLİRİM?

Sadece sigara içenlerin değil, çevresindeki kişilere bıraktırmak isteyenlerin de merkezi aradığını belirten Öztürk, “Gelen bütün görüşmelerin motivasyonu çok yüksek. Sadece bırakmak isteyenler aramıyor. Çocuklar arıyor. ‘Ben babama sigarayı nasıl bıraktırabilirim? Bana yardımcı olun. Nasıl bir yöntem uygulayabilirim?’ diye soruyorlar. Hem kişiler, hem çevresindeki kişiler bu konuda bizden destek istiyorlar. Biz de kişiye özgü motivasyon verici önerilerde bulunuyoruz' dedi.

'53 YAŞINDAYIM, 25 YAŞINDAKİ İNSANLAR GİBİ RAHAT YÜRÜYEBİLİYORUM'

35 yıl sigara içen ve 5 yıl önce sigarayı bırakan Osman Erol, “Koronavirüsten daha tehlikeli bence. Virüs geçici, sigara kalıcı. Bırakmakta fayda var. 35 yıl kullandım. Günde 3 paket içiyordum. Doktora gittim MR’da akciğerimi gördüm. ‘Hayatımdan daha değerli değil’ deyip sigarayı bıraktım. 6’ncı yıla giriyorum. İyi ki bırakmışım. 53 yaşındayım, 25 yaşındaki insanlar gibi rahat yürüyebiliyorum, spor yapabiliyorum. Yediğim, içtiğim her şeyden tat alıyorum. Rahat uyuyorum' dedi.

Uzun süredir sigara kullanan Fadıl Gülek ise, “Sigarayı bırakmayı düşünüyorum ama bırakamıyorum. Artık yaşlandım. Bırakmanın vakti geldi 50 senedir içiyorum. Merdivenlerden çıkarken çok zorlanıyorum. Nefes nefese kalıyorum. Bu yüzden bırakmayı düşünüyorum' diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İnsan beynini anlamaya bir adım daha

Telefonunuz sandığınızdan daha tehlikeli: İran'a saldırıda görünmeyen cephe

Malatya'da yetimler iyilik sofrasında buluştu

Battalgazi'de yetim çocuklarla iftar buluşması

Batman'da anaokulu öğrencilerine akran zorbalığı ve sağlıklı beslenme eğitimi

Palandöken: Akaryakıtta eşel mobil sisteminin yeniden uygulanması piyasayı rahatlatacak

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 6 kişi tutuklandı

MSB: Türkiye-İran hudutlarında olağan dışı hareketlilik yok

Batman'da kadınlar tezhip sanatını öğreniyor

Kız öğrenci yurdunda Ramazana özel manevi programlar

Wall Street Journal: İran'a karşı savaş uzarsa ABD'nin mühimmatı yetmeyebilir

Batman Garı'nda tatbikat yapıldı

Yeşilyurt'ta bir taziye evi daha inşa edilecek

Bursa’da uyuşturucu operasyonunda binlerce sentetik hap ele geçirildi

Batılı ülkeler Orta Doğu'dan vatandaşlarını tahliye ediyor

Sanayiden yayılan karbondioksit gazını azaltacak proje geliştiriliyor

Doç. Dr. Aslaner: Kanserde erken teşhis için vücudun verdiği sinyallere dikkat edilmeli

İş dünyasından savaş uyarısı: Hürmüz Boğazı küresel ekonomiyi olumsuz etkileyecek

YÖK ile AFAD arasında afete hazırlık protokolü imzalandı

Dışişleri Bakanlığı’ndan Ege Adaları açıklaması

İran’dan Nahçıvan’a saldırı iddiası

Müslümanlar Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya giremiyor

Açık Öğretim Okulları e-Sınav giriş belgeleri erişime açıldı

Gaziantep'te sazangiller için av yasağı başladı

Bilimsel araştırmalara göre hafıza geliştirmenin en etkili yöntemleri

Freni patlayan kamyon eve çarparak durabildi

HAKSİAD Şube Başkanı Çetiz: Altın ve dövize yönelim piyasa ekonomisini olumsuz etkiliyor

Kastamonu’da yurt dışı bağlantılı uyuşturucu operasyonu: 5 kişi yakalandı

Drift yapan sürücüye 146 bin lira ceza

İzmir’in bitmeyen çöp çilesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İnsan beynini anlamaya bir adım daha

Telefonunuz sandığınızdan daha tehlikeli: İran'a saldırıda görünmeyen cephe

Malatya'da yetimler iyilik sofrasında buluştu

Battalgazi'de yetim çocuklarla iftar buluşması

Batman'da anaokulu öğrencilerine akran zorbalığı ve sağlıklı beslenme eğitimi

Palandöken: Akaryakıtta eşel mobil sisteminin yeniden uygulanması piyasayı rahatlatacak

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 6 kişi tutuklandı