-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, en çok solunum sisteminde ve akciğerde hasara neden oluyor. Hastaların büyük bir çoğunluğu koronavirüs sebebiyle nefes almakta zorluk çekiyor. Salgın sürecinde ise sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar Yeşilay’a rekor sayıda başvuruda bulundu. Son beş haftada yaklaşık 10 bin kişinin YEDAM’ı aradığını belirten Yeşilay Başkanı Mücahit Öztürk, 'Bu süreçte koronavirüsün hemen etkilediği ve hızlıca sonuç aldığı organın akciğer olduğunu öğrendik. Bu öğrenir öğrenmez çok hızlı bir kampanya başlattık. ‘Sigarayı bırakmanın tam zamanı’ dedik. Bu kampanyaya çok büyük bir karşılık bulduk. İnsanlarımız yoğun bir şekilde YEDAM’ı aramaya başladı. Bu aramalar eskiden yüzde 12’deyken, şimdi yüzde 76-77’lere kadar çıktı' dedi.
'TELEFON GÖRÜŞMELERİ İLE TERAPİLERE ALIYORUZ'
Çağrı yapan herkesin takibinin yapıldığını ifade eden Öztürk, “Aramaların çoğunluğu ‘ben sigarayı bırakmaya kararlıyım, bana destek verin’ şeklinde. Biz de çağrı merkezimizdeki eğitim almış kişilerle, psikologlarla kişiye özgü olarak ne yapmaları gerektiğine yönelik görüşmeler yapıyoruz. Son beş haftada yaklaşık 10 bine yakın çağrı aldık. Diğer bağımlılıklarla ilgili de destek veriyoruz ancak şu ana kadar sigara ile ilgili çok önemli bir talep var. Çağrı yapan kişilerin takibi mutlaka yapılıyor. Öncelikli olarak bir düzey tespiti yapıyoruz. Bu tespitten sonra, bırakma günü tespit ediyoruz. Bırakma gününü tespit ettikten sonra o günden itibaren onları geri arıyor. Bir kısmını da haftalık telefon görüşmeleri ile terapilere alıyoruz' diye konuştu.
BABAMA SİGARAYI NASIL BIRAKTIRABİLİRİM?
Sadece sigara içenlerin değil, çevresindeki kişilere bıraktırmak isteyenlerin de merkezi aradığını belirten Öztürk, “Gelen bütün görüşmelerin motivasyonu çok yüksek. Sadece bırakmak isteyenler aramıyor. Çocuklar arıyor. ‘Ben babama sigarayı nasıl bıraktırabilirim? Bana yardımcı olun. Nasıl bir yöntem uygulayabilirim?’ diye soruyorlar. Hem kişiler, hem çevresindeki kişiler bu konuda bizden destek istiyorlar. Biz de kişiye özgü motivasyon verici önerilerde bulunuyoruz' dedi.
'53 YAŞINDAYIM, 25 YAŞINDAKİ İNSANLAR GİBİ RAHAT YÜRÜYEBİLİYORUM'
35 yıl sigara içen ve 5 yıl önce sigarayı bırakan Osman Erol, “Koronavirüsten daha tehlikeli bence. Virüs geçici, sigara kalıcı. Bırakmakta fayda var. 35 yıl kullandım. Günde 3 paket içiyordum. Doktora gittim MR’da akciğerimi gördüm. ‘Hayatımdan daha değerli değil’ deyip sigarayı bıraktım. 6’ncı yıla giriyorum. İyi ki bırakmışım. 53 yaşındayım, 25 yaşındaki insanlar gibi rahat yürüyebiliyorum, spor yapabiliyorum. Yediğim, içtiğim her şeyden tat alıyorum. Rahat uyuyorum' dedi.
Uzun süredir sigara kullanan Fadıl Gülek ise, “Sigarayı bırakmayı düşünüyorum ama bırakamıyorum. Artık yaşlandım. Bırakmanın vakti geldi 50 senedir içiyorum. Merdivenlerden çıkarken çok zorlanıyorum. Nefes nefese kalıyorum. Bu yüzden bırakmayı düşünüyorum' diye konuştu.
Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi
Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı
Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp
Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir
Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü
Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır
Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı
Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü
Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı
Van-Hakkari karayoluna çığ düştü: Çok sayıda araç mahsur kaldı
Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı
Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin yükseltilmesi için yeni proje
Kuyumcu Yüzgeç: Altın uzun vadede yeniden yükselişe geçecek
Yükleniyor







