• BIST 100

    16291,85%2,07
  • DOLAR

    43,41% 0,03
  • EURO

    51,98% -0,50
  • GRAM ALTIN

    7345,83% 1,69
  • Ç. ALTIN

    12150,23% 3,99

Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı

16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:54
16 Mayıs 2020, Cumartesi 11:54
Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Vatandaştan rekor başvuru: 10 bin 828 çağrı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, en çok solunum sisteminde ve akciğerde hasara neden oluyor. Hastaların büyük bir çoğunluğu koronavirüs sebebiyle nefes almakta zorluk çekiyor. Salgın sürecinde ise sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar Yeşilay’a rekor sayıda başvuruda bulundu. Son beş haftada yaklaşık 10 bin kişinin YEDAM’ı aradığını belirten Yeşilay Başkanı Mücahit Öztürk, 'Bu süreçte koronavirüsün hemen etkilediği ve hızlıca sonuç aldığı organın akciğer olduğunu öğrendik. Bu öğrenir öğrenmez çok hızlı bir kampanya başlattık. ‘Sigarayı bırakmanın tam zamanı’ dedik. Bu kampanyaya çok büyük bir karşılık bulduk. İnsanlarımız yoğun bir şekilde YEDAM’ı aramaya başladı. Bu aramalar eskiden yüzde 12’deyken, şimdi yüzde 76-77’lere kadar çıktı' dedi.

'TELEFON GÖRÜŞMELERİ İLE TERAPİLERE ALIYORUZ'

Çağrı yapan herkesin takibinin yapıldığını ifade eden Öztürk, “Aramaların çoğunluğu ‘ben sigarayı bırakmaya kararlıyım, bana destek verin’ şeklinde. Biz de çağrı merkezimizdeki eğitim almış kişilerle, psikologlarla kişiye özgü olarak ne yapmaları gerektiğine yönelik görüşmeler yapıyoruz. Son beş haftada yaklaşık 10 bine yakın çağrı aldık. Diğer bağımlılıklarla ilgili de destek veriyoruz ancak şu ana kadar sigara ile ilgili çok önemli bir talep var. Çağrı yapan kişilerin takibi mutlaka yapılıyor. Öncelikli olarak bir düzey tespiti yapıyoruz. Bu tespitten sonra, bırakma günü tespit ediyoruz. Bırakma gününü tespit ettikten sonra o günden itibaren onları geri arıyor. Bir kısmını da haftalık telefon görüşmeleri ile terapilere alıyoruz' diye konuştu.

BABAMA SİGARAYI NASIL BIRAKTIRABİLİRİM?

Sadece sigara içenlerin değil, çevresindeki kişilere bıraktırmak isteyenlerin de merkezi aradığını belirten Öztürk, “Gelen bütün görüşmelerin motivasyonu çok yüksek. Sadece bırakmak isteyenler aramıyor. Çocuklar arıyor. ‘Ben babama sigarayı nasıl bıraktırabilirim? Bana yardımcı olun. Nasıl bir yöntem uygulayabilirim?’ diye soruyorlar. Hem kişiler, hem çevresindeki kişiler bu konuda bizden destek istiyorlar. Biz de kişiye özgü motivasyon verici önerilerde bulunuyoruz' dedi.

'53 YAŞINDAYIM, 25 YAŞINDAKİ İNSANLAR GİBİ RAHAT YÜRÜYEBİLİYORUM'

35 yıl sigara içen ve 5 yıl önce sigarayı bırakan Osman Erol, “Koronavirüsten daha tehlikeli bence. Virüs geçici, sigara kalıcı. Bırakmakta fayda var. 35 yıl kullandım. Günde 3 paket içiyordum. Doktora gittim MR’da akciğerimi gördüm. ‘Hayatımdan daha değerli değil’ deyip sigarayı bıraktım. 6’ncı yıla giriyorum. İyi ki bırakmışım. 53 yaşındayım, 25 yaşındaki insanlar gibi rahat yürüyebiliyorum, spor yapabiliyorum. Yediğim, içtiğim her şeyden tat alıyorum. Rahat uyuyorum' dedi.

Uzun süredir sigara kullanan Fadıl Gülek ise, “Sigarayı bırakmayı düşünüyorum ama bırakamıyorum. Artık yaşlandım. Bırakmanın vakti geldi 50 senedir içiyorum. Merdivenlerden çıkarken çok zorlanıyorum. Nefes nefese kalıyorum. Bu yüzden bırakmayı düşünüyorum' diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Milleti sefaletten kurtaramayan ekonomik program başarılı sayılmaz

GSO'dan ihracatçılara SKDM uyarısı

81 ilden gelen genç şef adayları Gaziantep'te buluştu

MAZLUMDER’den Suriye için sağduyu ve müzakere çağrısı

e-YDS başvurularına başlandı

MGK toplandı

Yaşam Hastanesi’nden Gazetemize 11. Yıl Ziyareti

Cevdet Yılmaz: Nüfus politikalarında somut adımlar atıldı

Türkiye-Macaristan 2'nci dönem JETCO toplantısı Budapeşte’de yapıldı

DMM: Gemiler ticari kaygılarla elden çıkarılmadı

Temel ihtiyaç lüks oldu: Su faturalarına tepki büyüyor

HÜDA PAR Ankara İl Başkanı Karaarslan: Ankara 'dur-kalk' şehrine dönüştü

Meteorolojiden Bursa için kuvvetli fırtına uyarısı

Konya Selçuklu’da 8 araçlı zincirleme kaza: 2 yaralı

Mersin'de hızlı tren hattında çalışmalar sürüyor

Marmara’nın batısı ve Ege’de kuvvetli yağış uyarısı

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 664 adet captagon ele geçirildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Suiçer: Elazığ’ın yatırım alanı ilan edilmesi önemli bir aşama

Bakan Fidan İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile görüştü

Konya Meram’da yeni aile sağlığı merkezi hizmete girdi

Konya’nın güney ilçeleri için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Bursa Balık Hali'nde su ürünleri denetimi

Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi

İstanbul’daki narkotik operasyonlarında 37 kişi tutuklandı

Bakan Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşıyla görüştü

Eğitimci Haras: Yapay zekâ kullanılmalı ama verileri mutlak doğru kabul edilmemeli

İçişleri Bakanlığı’ndan "sarı" kodlu hava uyarısı

Malatya semt pazarlarında ölçü ve tartı denetimi

Malatya Valiliğinden Yeşilyurt Sanayi Sitesi uyarısı: Kurallara aykırı kiralamaya iptal

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Milleti sefaletten kurtaramayan ekonomik program başarılı sayılmaz

GSO'dan ihracatçılara SKDM uyarısı

81 ilden gelen genç şef adayları Gaziantep'te buluştu

MAZLUMDER’den Suriye için sağduyu ve müzakere çağrısı

e-YDS başvurularına başlandı

MGK toplandı

Yaşam Hastanesi’nden Gazetemize 11. Yıl Ziyareti