• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

Vergi barışı gelecek mi?

14 Temmuz 2020, Salı 11:10
14 Temmuz 2020, Salı 11:10
Vergi barışı gelecek mi?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Vergi barışı gelecek mi?

İşte Resul Kurt'un o yazısı;

Bir süredir bizlere de yansıyan konulardan birisi olan vergi ve sosyal güvenlik barışında yoğun bir talep olduğunu söyleyebiliriz.

Zaman zaman basında da takip ettiğimiz üzere hem iş insanları ve STK’ları, hem de ekonomi yazarları kapsamlı bir vergi barışının gerekliliğinden bahsediyor.

Özellikle son yıllarda koronavirüsü pandemisi, Rusya Uçak Krizi, 15 Temmuz Hain darbe Girişimi, Rahip Brunson krizi gibi nedenlere bağlı olarak ekonomide yaşanan olumsuzlukların da iş insanlarını, şirketleri ve tüm vatandaşlarımızı olumsuz etkilediğini görmekteyiz.

Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak daha önce yaptığı açıklamalarda, vergi affıyla ilgili çıkan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını vergi affı yapılmayacağını, yapılandırmalar ve sıkıntıda olanlara destek verileceğini fakat vergi affının gündemde olmadığını söylemişti.

VERGİ VE SGK AFLARI

Ak Parti döneminde bugüne kadar çok sayıda vergi SGK prim affı ve yapılandırması ile ilgili kanun çıktı.

-7 Mart 2002 Tarihinde 4746 sayılı Yasa İle Emlak Vergisi Düzenlemesi Kanunu,

-27 Şubat 2003 Tarihinde 4811 sayılı Vergi Barışı Kanunu,

-22 Kasım 2008 Tarihinde 5811 sayılı Vergi Barışı Kanunu,

-13 Şubat 2011 Tarihinde 6111 sayılı Kanun

-29 Mayıs 2013 Tarihinde 6486 sayılı Kanun

-10 Eylül 2014 Tarihinde 6552 sayılı Kanun

-19 Ağustos 2016 Tarihinde 6736 sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun

-27 Mayıs 2017 Tarihinde 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun,

-18 Mayıs 2018 Tarihinde 7143 sayılı Vergi ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile ekonomi ve iş dünyasının sesine kulak verilmiş oldu. Bu yapılandırmalarla da birlikte ciddi tutarda tahsilat ve kaynak girişi sağlandı.

KAPSAMLI AF ŞART!

Esasında bugüne kadar yapılan düzenlemelerin büyük bölümünde zaten bir af olmadı, sadece ödeme kolaylığı sağlayacak yapılandırmalar getirildi. Ayrıca yapılandırma dışında matrah artırımı, kasa affı, stok affı, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan malların gayrisafi kar oranı eklenmek suretiyle fatura kesilerek kayıtlara alınması gibi düzenlemelerle kamu alacakları yapılandırıldı.

Aynı şekilde Maliye, Gümrük, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı SGK, İŞKUR gibi tüm kamu kurumlarının alacaklarının ve idari para cezalarının da yapılandırılması ile birlikte kamu kurumlarında ciddi bir tahsilat yapılmıştı.

Şimdi, ekonomiye ve iş dünyasına sağlanan destek ve ekonomi paketlerinin vergi ve SGK barışıyla taçlandırılması gerekiyor.

Şirketlerin geçmişiyle barışarak yeni bir beyaz sayfa açması sağlanmalı, en az bir yıl geri ödemesiz olmalı, gecikme zamları ve faizleri tamamen silinmeli, erken ödeme durumunda ana para borcundan da indirim yapan düzenlemeler getirilmelidir.

4811 Sayılı Vergi Barışı Kanunu, 6136 ya da 7143 sayılı Kanunlar benzeri yeni bir düzenleme ihtiyacı zaruri bir hal almıştır.

Vergi ve SGK borçlarının yapılandırılmasını da içerecek vergi barışı kanununa matrah artırımı, kasa, ortaklar cari hesabı, stok düzeltmesi, ihtilaflı alacakların mükelleflerin feragati yoluyla ortadan kaldırılarak hazineye para girişi sağlanması, idari para cezalarının yüzde 50 indirimle ödenmesinin sağlanması ve imar barışı da eklenerek kapsamlı bir yapılandırma ve ödeme kolaylığı sağlanarak Hazineye ve SGK’ya ciddi bir para girişi sağlanacağı gibi, iş dünyasına da borçlarından kurtulma ve rahatlama sağlanacaktır.

“İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Uygulama Yönetmeliği” yayımlandı

Pasif içicilik de KOAH sebebi

İşgal rejimi Batı Şeria’da en az 65 kişiyi alıkoydu

Yeşilyurt'ta çocuklara yerli tohuma sahip çıkma kültürü kazandırılıyor

Malatya'da yoğun sis ulaşımı olumsuz etkiledi

9. Uluslararası İyilik Ödülleri için hikayeler toplanmaya başlandı

9'uncu Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi Gaziantep’te yapıldı

UNICEF: israil ateşkese rağmen Gazze Şeridi’nde her gün iki çocuk öldürüyor

Siirt’te üreticilere büyük destek: bağ ve bahçe yolları için özel ekip kuruluyor

Ergenlik döneminde bilgisayar bağımlılığı duruş bozukluğuna neden olabilir!

Mimar Adnan Özaras: Depreme dayanıklı yapı için ilk adım projelendirme aşamasında atılır

Konya’da kamyon devrildi: 1 ölü

İşgal rejimi Lübnan’da bir aracı hedef aldı: Bir kişi şehit oldu

Konya’da üniversite öğrencilerine eğitim desteği

Siirt’te Sağlık-Sen “Şiddete sıfır tolerans” çağrısını yineledi

Öğretmen-öğrenci ilişkisi güvene dayalı olmalı

Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. İşler: Gıda güvenliği sağlığı doğrudan etkiliyor

BESO Başkanı Çiftçi'den tekstil sektörü için acil destek çağrısı

İşgalcilerin Gazze'de işlediği suçları kınamak için Rabat'ta gösteri düzenlendi

Gıda zehirlenmesi vakalarında artış: Uzmanlardan hayati uyarılar

Şili Dışişleri Bakanlığı, yeni büyükelçisinin açıklamaları nedeniyle ABD'ye tepki gösterdi

UNIFIL: Ateşkes sonrası Lübnan’da 10 binden fazla işgal ihlali kaydedildi

Siirt’te yapım halindeki yolda kaza: 2 yaralı

Otomotivlerde yeni vergi düzenlemesi

Şanlıurfa Yetimler Vakfı yüzlerce yetime kışlık giyim yardımında bulundu

Bitlis’te çıkan yangında cami kullanılmaz hale geldi

Batman'da yarın pek çok mahallede elektrik kesintisi yaşanacak

Vietnam'da sel nedeniyle ölü sayısı artıyor

Batı Şeria ve Kudüs’te 10 günde 72 direniş eylemi gerçekleştirildi

New York'un ilk Müslüman Belediye Başkanı Mamdani, Beyaz Saray’da Trump’la görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


“İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Uygulama Yönetmeliği” yayımlandı

Pasif içicilik de KOAH sebebi

İşgal rejimi Batı Şeria’da en az 65 kişiyi alıkoydu

Yeşilyurt'ta çocuklara yerli tohuma sahip çıkma kültürü kazandırılıyor

Malatya'da yoğun sis ulaşımı olumsuz etkiledi

9. Uluslararası İyilik Ödülleri için hikayeler toplanmaya başlandı

9'uncu Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi Gaziantep’te yapıldı