• BIST 100

    15954,59%-0,83
  • DOLAR

    44,16% -0,12
  • EURO

    50,84% 0,75
  • GRAM ALTIN

    7114,40% -0,29
  • Ç. ALTIN

    11534,35% -0,30

Vergi muafiyetlerini içeren İstanbul Finans Merkezi yasası yayınlandı

28 Haziran 2022, Salı 11:46
28 Haziran 2022, Salı 11:46
Vergi muafiyetlerini içeren İstanbul Finans Merkezi yasası yayınlandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Vergi muafiyetlerini içeren İstanbul Finans Merkezi yasası yayınlandı

Resmi Gazete'de yayınlanan İstanbul Finans Merkezi Yasası, ofislerini kullananlara ayrıcalık ve kolaylıklar tanıyor.

İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) yönetilmesi ve işletilmesine dair hükümler, İFM'de gerçekleştirilen faaliyetler ve bu faaliyetlere dair teşvik, indirim, istisna ve muafiyetleri düzenleyen yasa yayınlandı.

Reuters'in haberine göre, finansal hizmet ihracatı niteliğindeki kazançlara yüzde 75 kurumlar vergisi muafiyeti sağlanacak.

Ofis alanında hizmet verenlere katılımcı belgesi düzenlenecek

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan İFM kanununa göre, İFM'de ofis alanında faaliyet göstermek üzere katılımcılara, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından katılımcı belgesi verilecek.

Yurt dışında yerleşik kişilere sundukları finansal hizmetler, ihracat sayılacakKatılımcı belgesi alarak finansal faaliyet gösteren kuruluşların yurt dışında yerleşik kişilere sundukları finansal hizmetler, hizmetten nihai olarak yurt dışında faydalanılması koşuluyla, finansal hizmet ihracatı olarak değerlendirilecek.Finansal kuruluşların kendi nam ve hesabına gerçekleştirdiği türev işlemleri, varlık alma veya satma işlemleri ile yurt içinde yerleşik kişilerin tasarruflarını yurt dışına çıkaran faaliyetleri, hizmetleri ve işlemleri finansal hizmet ihracatı olarak değerlendirilmeyecek.

İstisna ve indirimler Yasa kapsamında, katılımcı belgesi alan finansal kuruluşlar tarafından İFM'de gerçekleştirilen finansal hizmet ihracatı niteliğindeki faaliyetler kapsamında elde edilen kazançların yüzde 75'i kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirilecek. Yasaya eklenen geçici maddeye göre, bu oran, kurumların 2022 ila 2031 yılları vergilendirme dönemlerine ait kurum kazançları için yüzde 100 olarak uygulanacak. Bu dönemler özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için ilgili yıllar içinde başlayan hesap dönemlerini kapsayacak. İşlemler ile bu işlemler nedeniyle alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden, faaliyetlere ilişkin işlemler her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden muaf tutulacak. Bu finansal kuruluşların İFM'de istihdam ettiği personele ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin; yurt dışında en az 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde yüzde 60'ı, yurt dışında en az 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde ise yüzde 80'i gelir vergisinden muaf olacak. Bu istisna, İFM'de çalışmaya başlamadan önceki son 3 yılda Türkiye'de çalışmamış olan personelin ücret gelirlerine de uygulanacak. İFM'de yer alan taşınmazların kiralanmasına dair işlemler her türlü harçtan ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden muaf tutulacak. En az 3 ülkede aktif olarak faaliyet gösteren katılımcıların bölgesel hazine ve finansal yönetim merkezleri hakkında da bu hükümler uygulanacak. Yasaya eklenen geçici maddeye göre, katılımcı belgesi almış finansal kuruluşların İFM'de bulunan merkez ve şubelerinden, harçlar kanunu gereğince alınması gereken finansal faaliyet harçları, bu 5 yıl süreyle alınmayacak. Katılımcıların kendi aralarında İFM'de yürüttükleri faaliyetler kapsamında, faaliyetlerinin tabi olduğu mevzuata aykırı olmaması kaydıyla, özel hukuka tabi olarak yaptıkları her nevi işlem ve sözleşmelerde serbestçe hukuk seçimi yapılabilecek.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kadir Gecesi mesajı

Pakistan'dan Afganistan'ın başkenti Kabil'e hava saldırısı

Batman'da Kadir Gecesi ibadet ve duayla idrak edildi

ABD'de kar fırtınası uyarısı: 100 milyonu aşkın kişi etkilendi

ABD ve Çin tarifelerin korunmasında anlaştı

Kanada Dışişleri Bakanı Anand, yarın Ankara’ya geliyor

AB'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

Bingöl'de yayaya çarpmamak için manevra yapan araç boşluğa düştü: 2 yaralı

Bahçeli'den Kadir Gecesi mesajı

HÜDA PAR, Uludere'de meydana gelen sel felaketini yerinde inceledi

Bingöl’de Ramazan Bayramı süresince alınacak güvenlik önlemleri masaya yatırıldı

Laricani'den bölge ülkelerine açık mektup: İslam dünyasının geleceğini düşünün

Zimbabve'de uçak düştü: Bir ölü bir yaralı

Yunanistan, Hürmüz Boğazı'nda olası bir operasyona katılmayı reddetti

Hizbullah, füze ve İHA'larla işgal hedeflerini vuruyor

Bayram ziyaretleri ruh sağlığını güçlendiriyor!

Devrim Muhafızları: 56'ncı dalga başladı

Bayram tatili, çocukların diş sağlığı için çifte risk taşıyor!

Almanya Savunma Bakanı, Hürmüz Boğazı'na askeri müdahaleyi reddetti

Batman’da içme suyu tankeri devrildi

Mustazaflar Cemiyeti: Halepçe’de masumları katleden zihniyet İslam ümmetini hedef almaya devam ediyor

HÜDA PAR İl Başkanı Şahin'den Kadir Gecesi Mesajı: Müstekbirlerin alaşağı edildiği bir fethe vesile olsun

AB’de savaş paniği: Kubilius’un açıklamaları yeni silahlanma çağrısı olarak eleştiriliyor

Batman'da bir evde çıkan yangında ev eşyaları kullanılamaz hale geldi

Konya Aksaray yolunda uyuşturucu operasyonu

Konya’da jandarma tarihi eser operasyonu

Süresiz nafaka ve 6284 mağdurları: Yasalar adil bir şekilde düzenlenmeli

Umut Kervanı Muradiye’de ayni ve nakdi yardım dağıttı

Şanlıurfa’da bayram öncesi gıda denetimi

Yetimler Vakfı Van'daki yetimlerin bayram sevincine ortak oldu

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kadir Gecesi mesajı

Pakistan'dan Afganistan'ın başkenti Kabil'e hava saldırısı

Batman'da Kadir Gecesi ibadet ve duayla idrak edildi

ABD'de kar fırtınası uyarısı: 100 milyonu aşkın kişi etkilendi

ABD ve Çin tarifelerin korunmasında anlaştı

Kanada Dışişleri Bakanı Anand, yarın Ankara’ya geliyor

AB'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı