• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Vergi muafiyetlerini içeren İstanbul Finans Merkezi yasası yayınlandı

28 Haziran 2022, Salı 11:46
28 Haziran 2022, Salı 11:46
Vergi muafiyetlerini içeren İstanbul Finans Merkezi yasası yayınlandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Vergi muafiyetlerini içeren İstanbul Finans Merkezi yasası yayınlandı

Resmi Gazete'de yayınlanan İstanbul Finans Merkezi Yasası, ofislerini kullananlara ayrıcalık ve kolaylıklar tanıyor.

İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) yönetilmesi ve işletilmesine dair hükümler, İFM'de gerçekleştirilen faaliyetler ve bu faaliyetlere dair teşvik, indirim, istisna ve muafiyetleri düzenleyen yasa yayınlandı.

Reuters'in haberine göre, finansal hizmet ihracatı niteliğindeki kazançlara yüzde 75 kurumlar vergisi muafiyeti sağlanacak.

Ofis alanında hizmet verenlere katılımcı belgesi düzenlenecek

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan İFM kanununa göre, İFM'de ofis alanında faaliyet göstermek üzere katılımcılara, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından katılımcı belgesi verilecek.

Yurt dışında yerleşik kişilere sundukları finansal hizmetler, ihracat sayılacakKatılımcı belgesi alarak finansal faaliyet gösteren kuruluşların yurt dışında yerleşik kişilere sundukları finansal hizmetler, hizmetten nihai olarak yurt dışında faydalanılması koşuluyla, finansal hizmet ihracatı olarak değerlendirilecek.Finansal kuruluşların kendi nam ve hesabına gerçekleştirdiği türev işlemleri, varlık alma veya satma işlemleri ile yurt içinde yerleşik kişilerin tasarruflarını yurt dışına çıkaran faaliyetleri, hizmetleri ve işlemleri finansal hizmet ihracatı olarak değerlendirilmeyecek.

İstisna ve indirimler Yasa kapsamında, katılımcı belgesi alan finansal kuruluşlar tarafından İFM'de gerçekleştirilen finansal hizmet ihracatı niteliğindeki faaliyetler kapsamında elde edilen kazançların yüzde 75'i kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirilecek. Yasaya eklenen geçici maddeye göre, bu oran, kurumların 2022 ila 2031 yılları vergilendirme dönemlerine ait kurum kazançları için yüzde 100 olarak uygulanacak. Bu dönemler özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için ilgili yıllar içinde başlayan hesap dönemlerini kapsayacak. İşlemler ile bu işlemler nedeniyle alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden, faaliyetlere ilişkin işlemler her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden muaf tutulacak. Bu finansal kuruluşların İFM'de istihdam ettiği personele ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin; yurt dışında en az 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde yüzde 60'ı, yurt dışında en az 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde ise yüzde 80'i gelir vergisinden muaf olacak. Bu istisna, İFM'de çalışmaya başlamadan önceki son 3 yılda Türkiye'de çalışmamış olan personelin ücret gelirlerine de uygulanacak. İFM'de yer alan taşınmazların kiralanmasına dair işlemler her türlü harçtan ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden muaf tutulacak. En az 3 ülkede aktif olarak faaliyet gösteren katılımcıların bölgesel hazine ve finansal yönetim merkezleri hakkında da bu hükümler uygulanacak. Yasaya eklenen geçici maddeye göre, katılımcı belgesi almış finansal kuruluşların İFM'de bulunan merkez ve şubelerinden, harçlar kanunu gereğince alınması gereken finansal faaliyet harçları, bu 5 yıl süreyle alınmayacak. Katılımcıların kendi aralarında İFM'de yürüttükleri faaliyetler kapsamında, faaliyetlerinin tabi olduğu mevzuata aykırı olmaması kaydıyla, özel hukuka tabi olarak yaptıkları her nevi işlem ve sözleşmelerde serbestçe hukuk seçimi yapılabilecek.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Hindistan'da fabrikada patlama: 17 ölü, 18 yaralı

Mersin’de düzenlenen “Şehitler Sergisi” etkinliğine yoğun ilgi

Savaş meydanlarından siyasi karar merkezlerine: Ali Şemhani

Batman’da baraj gölüne gömülen araç 3 gün sonra bulundu

Bakan Memişoğlu: Kolorektal kanser tarama hedefi aşıldı

İran'ın misillemelerinde 3 ABD askeri öldü

Ordu'nun bazı ilçelerinde eğitime kar engeli

Bolivya'da düşen uçakta ölü sayısı 22'ye yükseldi

İran: Askeri kuvvetlerimiz bağımsız ve kısmen ayrı hareket ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuveyt Emiri ile görüştü

Akif Manaf’a “Doğayla Barış Ödülü”

Myanmar’da orduya ait savaş uçakları sivilleri bombaladı: 25 can kaybı

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşıyla görüştü

İçişleri Bakanlığı'nda sınır güvenliği toplantısı

Malatya'da konteyner kentte yangın paniği

Edirne'de iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Aliyev'den İran'a başsağlığı mesajı

Uluslararası havalimanına sahip tek üniversite afetlere karşı lojistik üs oldu

İran Savunma Şurasından Ahmediyan: Şura, düşman tamamen yenilene kadar savaşı sürdürmeye hazırdır

Çocuklar için yapılan parklar bir yılda kullanılamaz hale geldi

Nebenzya: İran’a yönelik saldırılar diplomasinin ihanetidir

Mustazaflar Cemiyeti’nden şehitler için başsağlığı mesajı

Türkiye ve İran Dışişleri Bakanlıkları arasında başsağlığı ve istişare görüşmesi

Irak, hava sahasını geçici olarak kapatma kararı aldı

Bağımsızlık Tırı "Sen De Yeşilaycısın" mesajıyla Bağcılar'da

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan Hamaney ve şehitler için başsağlığı mesajı

Eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad şehit edildi

Ankara’da ABD’nin İran’a saldırısı protesto edildi

İran, ABD'nin uçak gemisi Lincoln'u hedef aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hindistan'da fabrikada patlama: 17 ölü, 18 yaralı

Mersin’de düzenlenen “Şehitler Sergisi” etkinliğine yoğun ilgi

Savaş meydanlarından siyasi karar merkezlerine: Ali Şemhani

Batman’da baraj gölüne gömülen araç 3 gün sonra bulundu

Bakan Memişoğlu: Kolorektal kanser tarama hedefi aşıldı

İran'ın misillemelerinde 3 ABD askeri öldü

Ordu'nun bazı ilçelerinde eğitime kar engeli