-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,29% -0,01
-
EURO
51,22% -0,19
-
GRAM ALTIN
6653,69% 0,48
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Yaralar çabuk sarıldı: Hedef 33 milyar dolar
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yaralar çabuk sarıldı: Hedef 33 milyar dolar
Katma değerli üretimi, istihdama ve ihracata katkısıyla Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip hazır giyim endüstrisi, 5 yıl aranın ardından sektörel ihracatta yeniden zirveye oturdu. Temmuz’da 1,8 milyar dolar çıtasını aşarak kendi rekorunu kıran hazır giyim endüstrisi, Ağustos’ta 1 milyar 546 milyon dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, rakamları değerlendirerek, gelecek hedeflerini anlattı. Salgınla birlikte küresel pazarlarda oluşan yeni dengelerin Türk hazır giyim endüstrisinin elini güçlendirdiğini belirten Gültepe, “İhracatta üç aylık kan kaybının ardından haziran ayından itibaren çok hızlı bir toparlanma dönemine girdik' dedi.
AYLIK BAZDA İHRACAT REKORU
Gültepe, sektörün beklentilerinin karşılanması halinde hazır giyim ihracatını birkaç yıl içinde ikiye katlayıp İHKİB’in gelecek stratejisini oluşturan “Dört Dörtlük Plan”daki 33 milyar dolarlık hedefi yakalayabileceklerini kaydetti. Hazır giyim endüstrisinin Türkiye ekonomisi için öneminin salgın sürecinde bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Gültepe, “Mayıs ayında yüzde 38,3’e kadar gerileyen kapasite kullanımımız Ağustos’ta yüzde 68,9’a ulaştı. Depolarımızdaki stokların hızla çekilmesinin yanı sıra maske ve koruyucu giysiye yoğun talebin de katkısı ile haziran ayı ihracatımızda yüzde 25 artış kaydettik” dedi. Temmuz ihracatının yüzde 8,4 artışla 1 milyar 812 milyon dolara yükseldiği bilgisini veren Gültepe, aylık ihracatta ilk kez 1,8 milyar dolar çıtasının üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attıklarını belirtti.
5 YIL ARADAN SONRA TEKRAR ZİRVEYE OTURDUK
Sektör olarak ağustos ayında çok iyi bir performans gösterdiklerini vurgulayan Mustafa Gültepe, Türkiye ihracatında yüzde 5,7 oranında düşüşe rağmen kendilerinin yüzde 10,9’luk artış ile 1 milyar 546 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydederek, bu sonuçla 5 yıl aradan sonra ihracatta lider sektör olarak yeniden zirveye oturduklarını söyledi. Gültepe sözlerini şöyle sürdürdü: “Hazır giyim sektörünün ilk 10 pazarı arasında yer alan ülkelerden İsrail’e ağustos ayında ihracat yüzde 39, Hollanda’ya yüzde 33, ABD’ye yüzde 30, İngiltere’ye yüzde 27, İspanya’ya yüzde 14, Fransa’ya yüzde 12, Almanya’ya ise yüzde 7 arttı.Avrupa ve ABD’den gelen siparişlerin önümüzdeki 4 ayın da iyi geçeceğine işaret ediyor.”
ABD HAZIR GİYİMDE TÜRKİYE’YE YÖNELDİ
Küresel markaların tedariklerini yakın coğrafyalardan karşılamayı tercih edeceklerini, ayrıca anlık talebe hızlı cevap verebilme kapasitesinin yeni dönemin en önemli dinamiklerinden birini oluşturacağını vurgulayan Gültepe, “Yeni dönemin parametreleri, ihracatımızın yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştirdiğimiz Avrupa’da Türkiye’yi avantajlı konuma getiriyor” diye konuştu. Gültepe, Avrupa’nın yanı sıra yılda 100 milyar doların üzerinde hazır giyim ürünü ithal eden ABD’den de Türkiye’ye bir yönelim gözlemlediklerini dile getirirken, geçtiğimiz 8 ayda ABD’ye ihracatın yüzde 19,3 oranında arttığını belirtti.
Yenişafak
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
İran'dan ABD'nin uçak gemisinin kaçışına ilişkin yorum: "Şeytanın planı zayıftır"
Şanlıurfa’da araması bulunan 2 suçlu yakalandı
Devrim Muhafızları: Sözcümüz Naini saldırıda şehit oldu
İşgal medyası: İran saldırılarında 21 kişi öldü
Mardin’de çöken ahıra düşen eşek itfaiye ekiplerince kurtarıldı
Antalya'da yangın faciası: Anne ve 5 çocuğu vefat etti
Siyonistler, Mescid-i Aksa'ya gitmeye çalışan Filistinlilere saldırdı
Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Bu bayram, yeryüzünü ifsat edenlerin değil ıslah edenlerin bayramıdır
Dünya ekonomisine Hürmüz Boğazı'ndan benzin şoku
Gaziantep Peygamber Sevdalıları vatandaşlarla bayramlaştı
Gazze'de enkaz ve çadırların arasında bayram tekbirleri yankılandı
Duran: Bayramın sevincini yaşarken gönül coğrafyamızdaki acıları da yüreğimizde hissediyoruz
Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyonist israil katlettiklerinin bedelini ödeyecek
Şanlıurfa’da bayram namazında Gazze için dua edildi
Gaziantep'te bayram namazı coşkusu: Camiler dolup taştı
Adana’da yolcu otobüsü devrildi: 2 ölü, 19 yaralı
Kudüs Valiliği'nden Mescid-i Aksa uyarısı: "Eşi benzeri görülmemiş bir durum!"
Malatya'da bayram namazında camiler doldu taştı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Bayramı buruk yaşıyoruz, siyonizm tüm insanlığın başına beladır
Mardin’de Ramazan Bayramı namazı tekbirlerle kılındı
Adana'da Müslümanlar bayram namazı için saf tuttu
Batman'da elektrik akımına kapılan çocuk ağır yaralandı
Bakan Çiftçi: Bayramda bizlere düşen yollarda dikkatli olmak birbirimizin hakkını gözetmektir
Bursalılar Bayram namazı için camilere akın etti
Batman'da bayram namazında birlik ve kardeşlik mesajları yükseldi
Bayram namazında Diyarbakırlılar camilere sığmadı
Siirt'te bayram namazı eda edildi
Bayram namazı kılındı: Hutbede Mescid-i Aksa ve mazlum coğrafyalar vurgusu
Yükleniyor







