• BIST 100

    16257,33%1,85
  • DOLAR

    43,40% 0,04
  • EURO

    52,09% 0,46
  • GRAM ALTIN

    7713,65% 2,82
  • Ç. ALTIN

    12150,23% 0,00

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar

07 Haziran 2024, Cuma 09:08
07 Haziran 2024, Cuma 09:08
Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatan tüketicileri ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin, kredinin erken kapatılması durumunda da alınamayacağına karar verdi. Ayrıca, bu ücretin üzerine uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ücretinin de tahsil edilemeyeceği belirtildi.

Sakarya'da Hukuk Mücadelesi

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgilere göre, Sakarya’da bir özel okul vekili, çekilip erken kapatılan üç ayrı krediyle ilgili olarak banka tarafından tahsil edilen ücretlere karşı hukuk mücadelesi başlattı. Okul vekili, kredi sözleşmelerine bağlı olarak tahsil edilen istihbarat ve erken kapama ücretlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu belirtti. Davacı, fazlaya dair haklarını saklı tutarak, şimdilik 1.000 TL'lik kısmının ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalı bankadan tahsil edilerek kendilerine verilmesini talep etti.

Banka, Davanın Reddini İstedi

Davalı banka vekili, davanın reddini talep etti. İlk Derece Mahkemesi ise davanın kısmen kabulüne karar vererek, fazlaya ilişkin talebi reddetti. Karara karşı taraf vekilleri süresi içinde istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi. Bunun üzerine taraf vekilleri, Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı temyiz talebinde bulundu.

Yargıtay'ın Emsal Kararı

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, temyiz başvurusu üzerine şu kararı verdi: 'Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış ve bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 10.02.2020 tarih ve 2020/4 sayılı tebliğ ile bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir.' Yargıtay ayrıca, 'İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir' şeklinde hükmetti. Bu karar, kredilerini erken kapatan tüketicilere önemli bir avantaj sağlamakta ve bankaların bu konuda tüketicilere haksız yere ücret yansıtamayacağına dair emsal niteliği taşımaktadır.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

HSK atama kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı

CSIS: Rusya'nın Ukrayna'daki askeri kayıpları 1,2 milyonu aştı

Karayolu taşımacılığı mesleki yeterlilik yönetmeliğinde değişiklik

Siber suç operasyonu: 200 şüpheli yakalandı, 65'i tutuklandı

Kolombiya’da uçak kazası: 15 ölü

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın rekor üstüne rekor kırıyor

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, fırtına ve çığ uyarısı

Son umutları Refah: Gazze'de hastalar sınırın açılmasını bekliyor

Maskeler, kameralar, arama emirleri: Demokratlardan hükümeti kapatma tehdidi

Onlarca yıllık mağduriyet sona eriyor: Şam Kürtlere vatandaşlık sürecini başlattı

ABD-İran gerilimi tırmanıyor: "Trump seçenekleri değerlendiriyor"

Beytüllahim ve El Halil'de 2 Filistinli genç şehit edildi

Adana'da inşaatın bodrumunda biriken suya düşen kişi hayatını kaybetti

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

ABD'yi etkisi altına alan büyük kış fırtınasında onlarca kişi hayatını kaybetti

Sudan'da altın madeni çöktü: 13 ölü

Mardin’de ölümle sonuçlanan kavgaya ait görüntüler ortaya çıktı: 6 tutuklama

Umut Kervanı'ndan Afrin Belediye Başkanına ziyaret

İran Dışişleri Bakanı, ülkenin her türlü saldırıya karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi

Mersin merkezli 9 ilde dolandırıcılık operasyonu: 28 şüpheli yakalandı

HAMAS'tan batı ülkelerinin "UNRWA" açıklamalarına destek

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Türkiye’ye resmi ziyarette bulunacak

Rusya'daki Şiveluç Yanardağı bir günde iki kez patladı

Macron: Grönland'daki gerilimler Avrupa için "stratejik bir uyarı" niteliğinde

Malatya'da konteyner kentte yangın

Umut Kervanı, Afrin'de çatışmanın mağdurlarına sıcak aş dağıttı

Pakistan'da bombalı saldırı: Bir ölü

Batman'da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Belarus: NATO'nun askeri yığılması karşısında stratejik caydırıcılığı güçlendireceğiz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HSK atama kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı

CSIS: Rusya'nın Ukrayna'daki askeri kayıpları 1,2 milyonu aştı

Karayolu taşımacılığı mesleki yeterlilik yönetmeliğinde değişiklik

Siber suç operasyonu: 200 şüpheli yakalandı, 65'i tutuklandı

Kolombiya’da uçak kazası: 15 ölü

Dolar kuru bugün ne kadar?

Altın rekor üstüne rekor kırıyor