• BIST 100

    15750,07%-2,31
  • DOLAR

    43,95% 0,01
  • EURO

    51,10% -0,01
  • GRAM ALTIN

    7198,20% -0,07
  • Ç. ALTIN

    11848,56% 0,00

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar

07 Haziran 2024, Cuma 09:08
07 Haziran 2024, Cuma 09:08
Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatan tüketicileri ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin, kredinin erken kapatılması durumunda da alınamayacağına karar verdi. Ayrıca, bu ücretin üzerine uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ücretinin de tahsil edilemeyeceği belirtildi.

Sakarya'da Hukuk Mücadelesi

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgilere göre, Sakarya’da bir özel okul vekili, çekilip erken kapatılan üç ayrı krediyle ilgili olarak banka tarafından tahsil edilen ücretlere karşı hukuk mücadelesi başlattı. Okul vekili, kredi sözleşmelerine bağlı olarak tahsil edilen istihbarat ve erken kapama ücretlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu belirtti. Davacı, fazlaya dair haklarını saklı tutarak, şimdilik 1.000 TL'lik kısmının ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalı bankadan tahsil edilerek kendilerine verilmesini talep etti.

Banka, Davanın Reddini İstedi

Davalı banka vekili, davanın reddini talep etti. İlk Derece Mahkemesi ise davanın kısmen kabulüne karar vererek, fazlaya ilişkin talebi reddetti. Karara karşı taraf vekilleri süresi içinde istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi. Bunun üzerine taraf vekilleri, Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı temyiz talebinde bulundu.

Yargıtay'ın Emsal Kararı

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, temyiz başvurusu üzerine şu kararı verdi: 'Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış ve bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 10.02.2020 tarih ve 2020/4 sayılı tebliğ ile bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir.' Yargıtay ayrıca, 'İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir' şeklinde hükmetti. Bu karar, kredilerini erken kapatan tüketicilere önemli bir avantaj sağlamakta ve bankaların bu konuda tüketicilere haksız yere ücret yansıtamayacağına dair emsal niteliği taşımaktadır.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kastamonu’da aranan 33 şahıs yakalandı

Isparta’da motosiklet sürücülerine yönelik denetim

Rize’de ilkbahar şap aşılama programı başladı

Kütahya’da 41 kilo uyuşturucu ele geçirildi: 59 gözaltı

1 milyondan fazla çocuğa işitme taraması yapıldı

5 ilde 235 milyon TL’lik dolandırıcılık operasyonu: 12 tutuklama

Motorine yapılması planlanan zam iptal edildi

Bakan Gürlek: Belirli miktarı geçen işlemlerde tapuda avukat sorumluluğu getireceğiz

DMM, "Trump Türkiye'ye İran'a saldırı talimatı verdi" iddialarını yalanladı

İstanbul'da 1 askerin yaralandığı operasyonda 5 şüpheli tutuklandı

İngiliz F-35 jetleri Ürdün, Irak ve Katar üzerinde insansız hava araçlarını düşürdü

Malatya'da korkutan konteyner yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Komşularımızın huzurunu bozan hadiselerde tarafsız değiliz

BM: Orta Doğu'da yeni cephelerin açılmasından endişe duyuyoruz

Finlandiya'da Somalili ailenin evi kundaklandı: 5 kişi yanarak can verdi

Rusya ve İran dışişleri bakanları Orta Doğu’daki durumu görüştü

Trump, İspanya ile ticareti kesmekle tehdit etti

Park halindeki tır, sürücüsünün el frenini çekmeyi unutması sonucu kaza yaptı

Temizlik personeli işini aksatmadan ibadetini de beraber yapıyor   

Güney Afrika'da inşaat halindeki bina çöktü: 8 ölü, 3 yaralı

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 116 şehit

Polonya nükleer silahlanma için hazırlığa başladığını duyurdu

ABD, Beyrut'taki büyükelçiliğini kapattı

Trump, önce İran'ın saldırma hazırlığı yaptığını iddia etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Siirt’te minikler “Tekne Orucu” heyecanı yaşadı

13 Yıllık Emek, 13 Yıllık Güven

Savaşın sonucu "füze stoklarına" bağlı

Ordu'nun bazı ilçelerinde kar yağışı nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Adana'da akıntıya kapılan iki kişi itfaiye tarafından kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kastamonu’da aranan 33 şahıs yakalandı

Isparta’da motosiklet sürücülerine yönelik denetim

Rize’de ilkbahar şap aşılama programı başladı

Kütahya’da 41 kilo uyuşturucu ele geçirildi: 59 gözaltı

1 milyondan fazla çocuğa işitme taraması yapıldı

5 ilde 235 milyon TL’lik dolandırıcılık operasyonu: 12 tutuklama

Motorine yapılması planlanan zam iptal edildi