• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar

07 Haziran 2024, Cuma 09:08
07 Haziran 2024, Cuma 09:08
Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatan tüketicileri ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin, kredinin erken kapatılması durumunda da alınamayacağına karar verdi. Ayrıca, bu ücretin üzerine uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ücretinin de tahsil edilemeyeceği belirtildi.

Sakarya'da Hukuk Mücadelesi

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgilere göre, Sakarya’da bir özel okul vekili, çekilip erken kapatılan üç ayrı krediyle ilgili olarak banka tarafından tahsil edilen ücretlere karşı hukuk mücadelesi başlattı. Okul vekili, kredi sözleşmelerine bağlı olarak tahsil edilen istihbarat ve erken kapama ücretlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu belirtti. Davacı, fazlaya dair haklarını saklı tutarak, şimdilik 1.000 TL'lik kısmının ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalı bankadan tahsil edilerek kendilerine verilmesini talep etti.

Banka, Davanın Reddini İstedi

Davalı banka vekili, davanın reddini talep etti. İlk Derece Mahkemesi ise davanın kısmen kabulüne karar vererek, fazlaya ilişkin talebi reddetti. Karara karşı taraf vekilleri süresi içinde istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi. Bunun üzerine taraf vekilleri, Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı temyiz talebinde bulundu.

Yargıtay'ın Emsal Kararı

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, temyiz başvurusu üzerine şu kararı verdi: 'Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış ve bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 10.02.2020 tarih ve 2020/4 sayılı tebliğ ile bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir.' Yargıtay ayrıca, 'İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir' şeklinde hükmetti. Bu karar, kredilerini erken kapatan tüketicilere önemli bir avantaj sağlamakta ve bankaların bu konuda tüketicilere haksız yere ücret yansıtamayacağına dair emsal niteliği taşımaktadır.

Dışişleri Bakanlığından Suriye'nin Hürriyet Günü'nün birinci yıl dönümüne kutlama mesajı

Gazze'de ateşkese rağmen katliam sürüyor: STK'dan "sessiz kalmayın" çağrısı

Telefondan uzak kalma korkusu psikolojiyi bozuyor!

Antalya'da 4,9 büyüklüğünde deprem

Evlilik, insanı haramlardan koruyan önemli bir kaledir

Gazze'den 32 tutsak cezaları bitmesine rağmen esir tutuluyor

Hastaya giderken çamura saplanan ambulans zamanında kurtarıldı

Mersin'den Sudan'a 30 bin çadır gönderiliyor

Batman'da velilere "teknoloji bağımlılığı" eğitimi verildi

Bingöl Karlıova’da kar yağışı

ERA4Health’ten obezitenin önlenmesi için yeni araştırma çağrısı: TÜBİTAK başvuruları destekleyecek

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan işitme engellilere destek mesajı

Kalkilya'nın doğusunda işgalci ateşiyle yaralanan genç şehit oldu

Depremzede sanayi esnafından tepki: 30 metrekare dükkânla mesleğimizi nasıl yapacağız?

Tayland, ölümlere neden olan çatışmaların ardından Kamboçya sınırına hava saldırıları düzenledi

Rus saldırılarında 8 Ukraynalı öldü: Moskova çeşitli cephelerde ilerleme iddiasında

Siirt’te zabıta 270 iş yerini denetledi: 150’si uyarıldı

Konya’da bir katip, zimmetine 6,5 milyon TL geçirdiği iddiasıyla tutuklandı

Siirt'te 5 kişi karbonmonoksit gazından etkilendi

Yoğun yağış Adana'da hayatı olumsuz etkiledi

Konya’da Marangozlar Köprüsü’nün üst kısmındaki 2 şerit trafiğe açıldı

8 Aralık... Karanlık bir çağın ardından yeni bir Suriye'nin doğuşu

Şanlıurfa’da “Sabah Namazı ile Diriliş Buluşmaları” tarihi camide devam ediyor

Konya’da Şeb-i Arûs dönemi başladı

Gazze'de "sarı hat": Evlerine dönmek isteyen Filistinliler için ölüm sınırı

Selçuk Üniversitesi personel alımı başvuruları başladı

İşgalciler Kudüs'teki UNRWA merkezini bastı: Bölge tamamen kuşatıldı

Adana’da Hz. Bilal Habeşi Camii dualarla açıldı

Yapay zekâ sohbet botları yanlış bilgilerle siyasi görüşleri etkileyebilir

İLKHA'nın gündeme getirdiği "Kavşak Projesi"ne resmî açıklama geldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dışişleri Bakanlığından Suriye'nin Hürriyet Günü'nün birinci yıl dönümüne kutlama mesajı

Gazze'de ateşkese rağmen katliam sürüyor: STK'dan "sessiz kalmayın" çağrısı

Telefondan uzak kalma korkusu psikolojiyi bozuyor!

Antalya'da 4,9 büyüklüğünde deprem

Evlilik, insanı haramlardan koruyan önemli bir kaledir

Gazze'den 32 tutsak cezaları bitmesine rağmen esir tutuluyor

Hastaya giderken çamura saplanan ambulans zamanında kurtarıldı