• BIST 100

    15475,71%-0,76
  • DOLAR

    43,29% 0,06
  • EURO

    50,79% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6743,34% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10993,04% 2,81

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar

07 Haziran 2024, Cuma 09:08
07 Haziran 2024, Cuma 09:08
Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar

Yargıtay'dan Kredi Borçlarını Erken Kapatacaklar İçin Emsal Karar Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatan tüketicileri ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin, kredinin erken kapatılması durumunda da alınamayacağına karar verdi. Ayrıca, bu ücretin üzerine uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ücretinin de tahsil edilemeyeceği belirtildi.

Sakarya'da Hukuk Mücadelesi

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgilere göre, Sakarya’da bir özel okul vekili, çekilip erken kapatılan üç ayrı krediyle ilgili olarak banka tarafından tahsil edilen ücretlere karşı hukuk mücadelesi başlattı. Okul vekili, kredi sözleşmelerine bağlı olarak tahsil edilen istihbarat ve erken kapama ücretlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu belirtti. Davacı, fazlaya dair haklarını saklı tutarak, şimdilik 1.000 TL'lik kısmının ödeme tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalı bankadan tahsil edilerek kendilerine verilmesini talep etti.

Banka, Davanın Reddini İstedi

Davalı banka vekili, davanın reddini talep etti. İlk Derece Mahkemesi ise davanın kısmen kabulüne karar vererek, fazlaya ilişkin talebi reddetti. Karara karşı taraf vekilleri süresi içinde istinaf başvurusunda bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, istinaf başvurularının esastan reddine karar verdi. Bunun üzerine taraf vekilleri, Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı temyiz talebinde bulundu.

Yargıtay'ın Emsal Kararı

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, temyiz başvurusu üzerine şu kararı verdi: 'Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış ve bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 10.02.2020 tarih ve 2020/4 sayılı tebliğ ile bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir.' Yargıtay ayrıca, 'İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir' şeklinde hükmetti. Bu karar, kredilerini erken kapatan tüketicilere önemli bir avantaj sağlamakta ve bankaların bu konuda tüketicilere haksız yere ücret yansıtamayacağına dair emsal niteliği taşımaktadır.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Merkez Bsı'nın faiz kararı bugün açıklanacak

Atina'da işgal ordusu bakanı hakkında suç duyurusu

En düşük emekli aylığının 20 bin liraya yükseltilmesi Genel Kurul'da kabul edildi

AB'den UNRWA'ya yönelik saldırıya sert tepki

Aydın açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Ticaret Bakanlığı zincir market temsilcileriyle toplantı yaptı

Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı

İşgalin Lübnan'a saldırılarında çoğu gazeteci 19 kişi yaralandı

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha

ABD, DEAŞ tutuklularını Suriye'den Irak'a transfer etmeye başladı

Gaziantep’te motokuryelerin trafiğe çıkışı 2 gün süreyle yasaklandı

Trump, Avrupa'ya yönelik planlanan gümrük vergilerini durdurdu

Barış Konseyi'ne 35 ülkenin katılması bekleniyor

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: 19 gözaltı

Mersin Erdemli’de 3.9 büyüklüğünde deprem

Trump: Avrupa, doğru yönde gitmiyor

Cenin'de Siyonist saldırıların üzerinden bir yıl geçti: Yerinden etme, yıkım ve kısıtlamalar sürüyor

Çalışma Meclisi "Çalışma Hayatında Dijital Dönüşüm" gündemiyle toplanacak

Türkiye'nin de aralarında olduğu 8 Müslüman ülke Barış Konseyi'ne katılma kararlarını açıkladı

Ağrı’da zincirleme trafik kazası: 6 yaralı

HAMAS ve İslami Cihad'dan 3 gazetecinin şehit edilmesine tepki

Rekabet Kurumu'ndan TEMU iddialarına yanıt

Bakan Tekin, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Amrullayev’le görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı'yla görüştü

Saadet Partisi’nden HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığı’na hayırlı olsun ziyareti

İspanya'daki demiryolu kazasında ölü sayısı 43'e yükseldi

İngiltere, ABD'nin tehditlerine rağmen Grönland konusunda geri adım atmayacağını belirtti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Gençlik ve Spor Bakanı Bak ile bir araya geldi

Endonezya'da tren ile minibüs çarpıştı: 7 ölü

Siirt’te kar temizlerken düşen 16 yaşındaki genç ekiplerce kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Merkez Bsı'nın faiz kararı bugün açıklanacak

Atina'da işgal ordusu bakanı hakkında suç duyurusu

En düşük emekli aylığının 20 bin liraya yükseltilmesi Genel Kurul'da kabul edildi

AB'den UNRWA'ya yönelik saldırıya sert tepki

Aydın açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Ticaret Bakanlığı zincir market temsilcileriyle toplantı yaptı

Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı