-
BIST 100
16224,77%-0,39
-
DOLAR
44,18% 0,16
-
EURO
50,76% -0,29
-
GRAM ALTIN
7231,66% 0,36
-
Ç. ALTIN
11762,72% 0,00
Yargıtay'dan ölüm aylığı kararı!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yargıtay'dan ölüm aylığı kararı!
İlginç olay, Bursa’da yaşandı. SGK Bursa İl Müdürlüğü denetmenleri, vefat eden ikinci eş üzerinden ölüm aylığı alan kadının, yıllar önce boşandığı ilk eşiyle birlikte çektirdiği fotoğrafları sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta yayınlayınca yapılan ihbarlar üzerine harekete geçti.
Denetmenlerin raporu doğrultusunda SGK, kadının aldığı ölüm maaşını kesti. Mahkemenin yolunu tutan kadın, boşandığı ilk eşiyle fiilen birlikte yaşadığı iddialarını reddederek kararın iptalini istedi. 2009’da ilk eşinden boşandığını, 2011’de ikinci eşiyle evlendiğini anlatan davacı kadın, ikinci eşi 2012’de vefat edince SGK’dan ölüm aylığı almaya başladığını dile getirdi. İlk eşi ile birlikte yaşamaya devam ettiği gerekçe gösterilerek aylığının kesildiğini, kurum işleminin yerinde olmadığını ileri sürerek işlemin iptaline, ödenmeyen aylıkların yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline ve aylıklarının ödenmesine devam edilmesine karar verilmesini talep etti.
Davalı SGK Bursa İl Müdürlüğü ise idare tarafından yapılan işlemin hukuka uygun olduğunu beyanla davanın reddini talep etti. Mahkeme, davanın reddine karar verince, davacı kadın istinaf başvurusunda bulundu. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının yasal ve hukuksal gerekçeleri ile dayanağı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle davacı avukatının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verdi. Davacı kadın bu kararı da temyiz edince devreye Yargıtay 10. Hukuk Dairesi girdi.
Bir fotoğrafla maaş kesilir mi?
Oy birliği ile kararını açıklayan Yargıtay; vefat eden ikinci eş üzerinden alınan ölüm aylığının sosyal medyada birinci eşle çekilen fotoğraflar sebep gösterilerek kesilemeyeceğine hükmetti. Mahkemenin yeterince araştırma yapmadığının vurgulandığı Yargıtay kararında şöyle denildi: “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıklarının kesileceği yasalarca hüküm altına alınmıştır. Somut olayda, SGK denetmeninin hazırlamış olduğu raporda Facebook üzerinden elde edilen davacının ve boşandığı eşinin birlikte görüldüğü fotoğraflara dayanılarak davacının aylığının kesildiği anlaşılmaktadır. Mahkeme tarafından da Facebook'ta paylaşılan fotoğraflara vurgu yapılarak davanın reddine karar verilmiş ise de verilen karar eksik inceleme ve araştırmaya dayalıdır.Bu nedenle maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için davacı ve boşandığı eşinin fiilen birlikte yaşayıp yaşamadıkları yasada belirtilen hususlar ve ilkeler çerçevesinde araştırılmalıdır. Davacı ile boşandığı eşinin kayıtlı adresleri yönünden ayrı ayrı geniş kapsamlı, titizlikle ve gerekirse bilgi edinilen şahısların isim yada sıfatları da tutanağa eklenmek suretiyle, beyan edilen adreslerde fiilen oturup oturmadıkları, birlikte yaşayıp yaşamadıkları kolluk ekipleri marifetiyle araştırılması gerekir. İhtilaf konusu dönem içerisinde davacı ve eşinin kayıtlı adreslerinde görev yapan mahalle muhtar ve azalarının kanaat edinmeye yetecek sayıda tanık sıfatıyla bilgi ve görgülerine başvurulmalı, çelişki oluşursa giderilmelidir. Böylece ‘boşanılan eşle eylemli olarak birlikte yaşama’ olgusunun mevcut olup olmadığı, toplanan tüm kanıtlar ışığı altında değerlendirildikten sonra elde edilecek sonuca göre hüküm kurulmalıdır.
Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. O hâlde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmelidir. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi’nin istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararının ortadan kaldırılarak ilk derece mahkemesince verilen hüküm oy birliği ile bozulmuştur.”
Ücretli çalışan sayısı 15 milyon 444 bine çıktı
Türkiye sahipli bir gemi İran izinli Hürmüz Boğazı’ndan geçti
Batman'da anız yangını söndürüldü
Yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi
Avukat Harmancı: Rıza dışı aşı uygulamaları anayasanın 17. maddesini ihlal ediyor
Şanlıurfa’da Ramazan Bayramı için kapsamlı tedbirler alındı
Konut satışları şubatta yüzde 5,9 arttı
AYM: Anayasa’yı ihlal suçunda kanunilik ilkesi ihlal edilmedi
Moskova’dan uyarı: ABD ve israilin saldırıları, bölge için geri dönülmez sonuçlar doğurabilir
İnşaat üretimi yıllık yüzde 8 arttı
Balıkesir'de günlerdir aranan emekli öğretmen ölü bulundu
Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 0,4 azaldı
Çiftçilere 10 milyar 688 milyon liralık destek ödemesi yapılacak
Filistin içerikleri dijital saldırının hedefi: Şubatta 800 ihlal
Brent petrol 97,77 dolardan işlem görüyor
Gemi adamlarına ödenecek iaşe bedeli artırıldı
Gaziantep’te el yazması tarihi eser satmaya çalışan şüpheli yakalandı
Uzmanından minik kalpleri bekleyen tehlikelere karşı önemli uyarılar
Bursa’da drift görüntülerini paylaşan sürücüye 46 bin TL ceza kesildi
Trump'ın Barış Konseyi projesi işlevsiz kaldı: Gazze çaresiz
Gaziantep'te kaçak tıbbi malzeme operasyonu
Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?
Sanatçılardan Gazze’de barınak okuluna duvar resimleri
Afganistan’dan Pakistan’ın saldırılarına ilişkin açıklama
Altın haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor
Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu için toz taşınımı uyarısı
Cuma hutbesi: Hak ve hakikatin temsilcileri Peygamberlere iman
Skandal karar: Siyonist rejim, Filistinli esire cinsel saldırıda bulunan askerler hakkındaki davayı düşürdü
CHP’li Kuşadası Belediye Başkanı Günel gözaltına alındı
Mersin otomobil motosiklete çarptı: Bir ölü, bir yaralı
Yükleniyor






