• BIST 100

    10888,02%-0,32
  • DOLAR

    42,42% -0,02
  • EURO

    48,91% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5567,20% 0,29
  • Ç. ALTIN

    9195,44% -0,18

Yastık altı altınlar için yeni iş birliği: En az yüzde 3 ek getiri sağlayacak

03 Ağustos 2022, Çarşamba 08:57
03 Ağustos 2022, Çarşamba 08:57
Yastık altı altınlar için yeni iş birliği: En az yüzde 3 ek getiri sağlayacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yastık altı altınlar için yeni iş birliği: En az yüzde 3 ek getiri sağlayacak

İstanbul Altın Rafinerisi'nden (İAR) yapılan açıklamaya göre, daha önce Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası olmak üzere 5 kamu bankasının yanı sıra İş Bankası, Akbank, Emlak Katılım ve Denizbank'ın dahil olduğu 9 bankanın iş birliğiyle uygulamaya alınan Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KADSİS) projesi genişletildi.

Buna göre, KADSİS kapsamında altınını gram altın olarak bankaya yatıranlar, dilerlerse Fiziki Altın Tasarruf Sistemi (FATSİS) uygulamasına geçerek Merkez Bankası güvencesi ile yıllık altın bazında en az yüzde 3 ek getiri fırsatı elde edecek.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

KADSİS ile vatandaşlar, ellerinde bulunan fiziki altınları seçilmiş kuyumculardan oluşan 250'ye yakın Altın Değerleme Noktası'na (ADN) giderek gram altın olarak banka hesaplarına yatırabiliyor. İAR, şimdiye kadar gerçekleştirilen ve tek bir şikayet alınmayan bu sistemi genişletmek için potansiyel bankalarla görüşmeleri sürdürüyor.

KADSİS ile vatandaşlar, bankacılık sistemine entegre olan Fin-Tech alt yapısı sayesinde Altın Değerleme Noktaları'na giderek bankaların kapalı olduğu saat ve günlerde de altınlarını hesaplarına gram altın olarak yatırabiliyor.

EN AZ YÜZDE 3 GETİRİ

Merkez Bankası ile yapılan iş birliği doğrultusunda, altınların bankadaki hesaplara gram altın olarak geçmesini takiben FATSİS uygulamasına geçilebiliyor. Bu kapsamda vatandaşlar, hesaplarındaki altınları Merkez Bankası güvencesindeki FATSİS hesaplarında kur korumalı olarak değerlendirebiliyor ve yıllık olarak altın bazında en az yüzde 3 getiri avantajından faydalanabiliyor.

KARGO İLE FİZİKİ ALTIN TESLİMİ YAKINDA DEVREDE

KADSİS ile vatandaşlar, banka hesaplarındaki altınlarını istediği zaman fiziki olarak geri alabiliyor. FATSİS uygulamasıyla da altın yatırımcıları, vade sonunda isterlerse TL hesaplarında biriken kur korumalı bakiyelerini alabileceği gibi vade başlangıcında yatırdıkları gram altınlarını üzerine eklenen yüzde 3 getirisiyle birlikte altın hesaplarında tutmayı tercih edebiliyor. Her iki durumda da en az yüzde 3'lük getiri, Merkez Bankası güvencesinde oluyor.

Altın yatırımcısının, dilediğinde ihtiyacı kadar altını banka hesaplarından fiziki çekebilme talebine cevap verecek olan altyapı çalışmalarının tamamlanmasına da kısa bir süre kaldı.

Bu kapsamda, 'www.kadsis.com' üzerinden vatandaşların banka hesaplarında bulunan altınlarından dilediği kadarının adreslerine kargo ile teslim edileceği fiziki altın teslim hizmeti devreye girecek. Ayrıca, Altın Değerleme Noktaları'ndan da gram altın olarak fiziki altın teslimini sağlayacak altyapı çalışmaları da kısa zamanda tamamlanarak uygulamaya geçirilecek.

Macaristan: Bazı Avrupalı liderler Ukrayna'da barışı önlemeye çalışıyor

İletişim Başkanı Duran: İkili iş birliğini güçlendirecek belgeler imzalandı

Tayland’da şiddetli yağışlar sel ve toprak kaymasına yol açtı: 18 ölü, 12 yaralı

Almanya'da kar yağışı sonrası meydana gelen trafik kazasında 3 ölü

Batman-Beşiri yolunda trafiğe kapalı alanda kaza: 6 yaralı

Mardin’de otomobil takla attı: Anne öldü, eşi ve çocuğu yaralandı

Adana’da bir haftada 13 binin üzerinde sürücüye ceza uygulandı

Mardin’de tır ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Mardin'de 11'inci kattan düşen zihinsel engelli çocuk hayatını kaybetti

Kocaeli’de silah kaçakçılığı operasyonu: 3 gözaltı

Mısır seçimlerin ikinci turu için sandık başında

Erdoğan: Nükleer güç santrali kurulması konusunda Güney Kore ile görüşmelerimiz sürüyor

Türkiye ile Güney Kore arasında 3 anlaşma imzalandı

Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi ile Ağrı'da bir ilk gerçekleştirildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, İletişim Başkanlığını ziyaret etti

DSÖ: Tüberküloz nedeniyle her yıl 1 milyon kişi ölüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Devlet Başkanı Lee’yi kabul etti

Ağrı’da böbrek tümörü ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Rusya-Ukrayna barış sürecinde son durum

Belçika'da 3 günlük genel grev

Ağrı'da gerçekleştirilen operasyonunda 3 şüpheli yakalandı

Van'da artan genç ölümlerine ilişkin HÜDA PAR'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğretmen, öğrencisini işleyen mücevher ustasıdır

Ağrı’da drift atan sürücüye cezai işlem uygulandı

Van'da 134 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 6 tutuklama

Baltık Denizi’nde NATO askeri tatbikatı başladı

Tayland son 300 yılın yağış rekoru kırıldı

Şi, Trump ile telefonda görüştü

Azerbaycan'da iş merkezinde patlama: 7 kişi kurtarıldı

Şehit Kassami Komutan İmad Akil: "Yedi canı" olan maskeli adam

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Macaristan: Bazı Avrupalı liderler Ukrayna'da barışı önlemeye çalışıyor

İletişim Başkanı Duran: İkili iş birliğini güçlendirecek belgeler imzalandı

Tayland’da şiddetli yağışlar sel ve toprak kaymasına yol açtı: 18 ölü, 12 yaralı

Almanya'da kar yağışı sonrası meydana gelen trafik kazasında 3 ölü

Batman-Beşiri yolunda trafiğe kapalı alanda kaza: 6 yaralı

Mardin’de otomobil takla attı: Anne öldü, eşi ve çocuğu yaralandı

Adana’da bir haftada 13 binin üzerinde sürücüye ceza uygulandı