• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Yastık altı altınlar için yeni iş birliği: En az yüzde 3 ek getiri sağlayacak

03 Ağustos 2022, Çarşamba 08:57
03 Ağustos 2022, Çarşamba 08:57
Yastık altı altınlar için yeni iş birliği: En az yüzde 3 ek getiri sağlayacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yastık altı altınlar için yeni iş birliği: En az yüzde 3 ek getiri sağlayacak

İstanbul Altın Rafinerisi'nden (İAR) yapılan açıklamaya göre, daha önce Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası olmak üzere 5 kamu bankasının yanı sıra İş Bankası, Akbank, Emlak Katılım ve Denizbank'ın dahil olduğu 9 bankanın iş birliğiyle uygulamaya alınan Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KADSİS) projesi genişletildi.

Buna göre, KADSİS kapsamında altınını gram altın olarak bankaya yatıranlar, dilerlerse Fiziki Altın Tasarruf Sistemi (FATSİS) uygulamasına geçerek Merkez Bankası güvencesi ile yıllık altın bazında en az yüzde 3 ek getiri fırsatı elde edecek.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

KADSİS ile vatandaşlar, ellerinde bulunan fiziki altınları seçilmiş kuyumculardan oluşan 250'ye yakın Altın Değerleme Noktası'na (ADN) giderek gram altın olarak banka hesaplarına yatırabiliyor. İAR, şimdiye kadar gerçekleştirilen ve tek bir şikayet alınmayan bu sistemi genişletmek için potansiyel bankalarla görüşmeleri sürdürüyor.

KADSİS ile vatandaşlar, bankacılık sistemine entegre olan Fin-Tech alt yapısı sayesinde Altın Değerleme Noktaları'na giderek bankaların kapalı olduğu saat ve günlerde de altınlarını hesaplarına gram altın olarak yatırabiliyor.

EN AZ YÜZDE 3 GETİRİ

Merkez Bankası ile yapılan iş birliği doğrultusunda, altınların bankadaki hesaplara gram altın olarak geçmesini takiben FATSİS uygulamasına geçilebiliyor. Bu kapsamda vatandaşlar, hesaplarındaki altınları Merkez Bankası güvencesindeki FATSİS hesaplarında kur korumalı olarak değerlendirebiliyor ve yıllık olarak altın bazında en az yüzde 3 getiri avantajından faydalanabiliyor.

KARGO İLE FİZİKİ ALTIN TESLİMİ YAKINDA DEVREDE

KADSİS ile vatandaşlar, banka hesaplarındaki altınlarını istediği zaman fiziki olarak geri alabiliyor. FATSİS uygulamasıyla da altın yatırımcıları, vade sonunda isterlerse TL hesaplarında biriken kur korumalı bakiyelerini alabileceği gibi vade başlangıcında yatırdıkları gram altınlarını üzerine eklenen yüzde 3 getirisiyle birlikte altın hesaplarında tutmayı tercih edebiliyor. Her iki durumda da en az yüzde 3'lük getiri, Merkez Bankası güvencesinde oluyor.

Altın yatırımcısının, dilediğinde ihtiyacı kadar altını banka hesaplarından fiziki çekebilme talebine cevap verecek olan altyapı çalışmalarının tamamlanmasına da kısa bir süre kaldı.

Bu kapsamda, 'www.kadsis.com' üzerinden vatandaşların banka hesaplarında bulunan altınlarından dilediği kadarının adreslerine kargo ile teslim edileceği fiziki altın teslim hizmeti devreye girecek. Ayrıca, Altın Değerleme Noktaları'ndan da gram altın olarak fiziki altın teslimini sağlayacak altyapı çalışmaları da kısa zamanda tamamlanarak uygulamaya geçirilecek.

İstanbul’da 3,3 milyon sentetik ecza hap ele geçirildi, 6 şüpheli yakalandı

Ghebreyesus: Daha fazla ülkenin, Gazze'den gelen hastalara kapılarını açması gerekir

Somali, BAE ile güvenlik ve savunma alanındaki tüm anlaşmaları iptal etti

Kastamonu’da motosiklet ve motokuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı

Pehlevi ve Machado’dan ülkelerine ihanet yarışı: Trump'a "bizi seçersen pişman olmazsın" söylemi

Batman'ın Kozluk ve Sason ilçelerinde eğitime kar tatili

Kruvaziyer yolcu sayısı 2 milyonu aştı

İngiltere'den Grok'a "uygunsuz görüntü" soruşturması

Batman'da iki otomobil çarpıştı: 4 ölü, 2 ağır yaralı

Malatya'nın 9 ilçesinde eğitime kar engeli

ABD'de ülke genelinde protestolar devam ediyor: Minneapolis’e ek güvenlik gücü

Malatya'da kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalanlar kurtarıldı

Kocaeli’de narkotik operasyonunda 5 şüpheli yakalandı

Mardin’de bazı ilçelerde eğitime bir gün ara verildi

Malatya'da 3.6 büyüklüğünde deprem

Mersin'de İmam Hatip Ortaokulları Arası Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması yapıldı

Adana’da kural ihlali yapan 22 bin 259 sürücüye cezai işlem uygulandı

Adana’da asayiş uygulamaları: Aranan 442 kişi yakalandı

Bursa’da kaçak akaryakıt operasyonu: 5 gözaltı

Küba Devlet Başkanı Canel: ABD ile müzakere etmiyoruz

Yarıyıl tatili öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme duyuruları yayımlandı

Mersin’de 2026 Yılı I. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Tarihi Memişpaşa Camii bakımsızlık nedeniyle yağmur sularıyla mücadele ediyor

DMM, vatandaşları sosyal yardım dolandırıcılığına karşı uyardı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten alkol kullanımı ve bağımlılığına ilişkin soru önergesi

Rusya Novoboykovskoye yerleşim yerini ele geçirdi

Söylemez: Norm fazlası öğretmenlerin resen atanması ciddi mağduriyetlere yol açıyor

Meslek lisesi mezunu gençlerin istihdamı için protokol imzalandı

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanı Tanış’tan nezaket ziyaretleri

Ermenistan'dan Rusya'ya protesto notası

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da 3,3 milyon sentetik ecza hap ele geçirildi, 6 şüpheli yakalandı

Ghebreyesus: Daha fazla ülkenin, Gazze'den gelen hastalara kapılarını açması gerekir

Somali, BAE ile güvenlik ve savunma alanındaki tüm anlaşmaları iptal etti

Kastamonu’da motosiklet ve motokuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı

Pehlevi ve Machado’dan ülkelerine ihanet yarışı: Trump'a "bizi seçersen pişman olmazsın" söylemi

Batman'ın Kozluk ve Sason ilçelerinde eğitime kar tatili

Kruvaziyer yolcu sayısı 2 milyonu aştı