-
BIST 100
15773,54%-2,14
-
DOLAR
44,33% 0,07
-
EURO
51,23% -0,12
-
GRAM ALTIN
6026,41% -5,92
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Yaz geldi! İşte elektrik faturasından tasarruf etmenin yolları
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yaz geldi! İşte elektrik faturasından tasarruf etmenin yolları
Pandemi nedeniyle evde geçirilen zamanın artmasıyla beraber aydınlatmadan televizyona, fırından bilgisayara kadar evlerde bulunan neredeyse tüm elektrikli cihazların kullanım süreleri de arttı. Yükselen enerji tüketimi ister istemez faturaları da etkiliyor. Yaz mevsiminin gelişiyle beraber klima kullanımında da artış yaşanmaya başladı. Konutlarda serinlemek amacıyla sıkça tercih edilen klimalar, uygun cihaz seçimi ve kullanım yapılmadığında faturalarda yüksek artışlara neden olabiliyor. Limak Enerji'nin hazırladığı tüketim istatistiklerine göre; klima kullanımından kaynaklı elektrik harcamaları yaz ayları için hane başına, örneğin 12 bin BTU'luk bir klima için aylık 82 TL'ye kadar ilave yük getirebiliyor. Klimalar, evlerde yüzde 50'ye yakın tüketim artışına sebep oluyor
Klima tercihi faturaya yansıyan tutarı da doğrudan etkiliyor. Ortalama 200 kWh'lık tüketim yapan bir meskende klimaların 1 ay boyunca günde 3 saat çalıştırılması, tüketimde yaklaşık yüzde 50'lik artışa sebep oluyor. Bir ay boyunca günde 3 saat çalışan A+ sınıfı bir klima ortalama 97 kWh tüketim yaparken, A++ klima 81 kWh, A+++ klima ise ortalama 63 kWh tüketim yapıyor.
Bu durumda A+ enerji sınıfında olan klimaların faturaya etkisi 82 TL olurken; A++ klimaların tüketimi 69 TL, A+++ klimaların tüketimi faturalara 53 TL olarak yansıyor. Kullanım süresine bağlı olarak tüketim arttıkça bu farkın faturalara daha da yüksek oranda yansıyacağına dikkat çekiliyor.
Günde 3 saat kullanım üzerinden A+ enerji sınıfına sahip bir klima yerine A+++ enerji sınıfı bir klima tercih edilmesi durumunda aylık 30 TL'ye yakın bir tasarruf sağlamak mümkün oluyor. Günde 3 saat çalıştırılan bir klima; ütüden 4 kat, televizyondan 6 kat, bilgisayardan 4 kat, bulaşık makinasından 8 kat, tüm gün çalışan buzdolabından ise 3 kat fazla tüketim yapıyor.
Klima mı, vantilatör mü?
Vantilatörlere kıyasla kuşkusuz açık ara daha iyi bir soğutma sağlayan klimalar, vantilatörlere göre ortalama 20 kat daha fazla enerji harcama kapasitesine sahip. Bu durum göz önüne alındığında vantilatör ile idare edilebilecek sıcaklıklarda vantilatörün tercih edilmesi, eğer sıcaklık daha da yüksekse önce vantilatör çalıştırarak, ortamı biraz serinlettikten sonra vantilatörü kapatarak klimayı çalıştırmak elektrik tasarrufu sağlamaya yardımcı oluyor.
Klimaların elektrik tüketimini azaltmak için tasarruf tavsiyeleri
Ortam büyüklüğüne uygun BTU kapasitesine sahip ve A+++ enerji sınıfı bir klima tercih etmek ve ortam sıcaklığına dikkat etmek tasarruf etmeyi sağlıyor. Klimanın soğutma derecesi yükseldikçe harcanan enerji sarfiyatı da artıyor. Klimayı sabit derecelerde tutmak, artacak enerji tüketimini engelleyeceği için tasarruf sağlıyor. Yüksek sıcaklıktaki bir alanı soğutmak için klimalar daha fazla enerji tükettiğinden, özellikle sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde kapı ve pencerelerin kapalı tutulması, aynı odada birden fazla bilgisayar bulundurmamak, daha az miktarda ısı yaydığı için enerji tasarrufu özelliği bulunan ampuller kullanmak, bina yalıtımı yaptırmak ve klima bakımını düzenli yaparak verimli çalışmasını sağlamak gibi unsurlar da yine ciddi derecede tasarruf sağlıyor.
Evlerde enerji tüketimi yüzde 12 arttı
Limak Enerji, korona virüs salgınının bölgedeki enerji tüketimlerine etkisine dair kapsamlı bir araştırma da gerçekleştirmişti. Bu sonuçlara göre; mesken enerji tüketiminde sokağa çıkma kısıtlamalarının ve evden çalışma sisteminin yaygınlaşmasının da etkisiyle Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12'lik bir artış gerçekleşmişti. Ayrıca araştırmada bir önceki yılın aynı dönemine göre Mayıs ayında, mesken abonelerinin yüzde 17'sinin tüketiminde yüzde 50 ve üzeri artış gerçekleştiği belirtildi.
Lityum pil teknolojisinde önemli atılım: Menzili iki katına çıkarabilir
Washington Post: israil, İran'a saldırılarını savaş sona erse de sürdürecek
Şubat ayında uyuşturucu ve bahis operasyonlarında 6 bin 121 şüpheliye işlem
Ankara’da uyuşturucu operasyonu: 28 tutuklama
Sınır hattındaki demiryolu yeniden açılıyor
Moskova'da yangın: 3 ölü 4 yaralı
Batı Şeria’da 18 binden fazla saldırı: 34 şehit, 616 yaralı
İngiltere'de siyonist rejime silah desteğine karşı protestolar
Devrim Muhafızları: Her tehdide caydırıcılık seviyesinde karşılık vereceğiz
ABD "oyunun sonu"ndan söz ediyor, İran uzun savaşa hazırlanıyor
Hatem’ül‑Enbiya Karargâhı: Biz sadece kendimizi için savaşmıyoruz, ümmetin payını da savunuyoruz
Batman'da özel hastane ücretlerine tepki: Vatandaşlar mağdur ediliyor
Brent petrol 108,57 dolardan işlem görüyor
Enerji Ajansı Direktörü: Bölgedeki savaş küresel ekonomiyi büyük tehlikeye atıyor
Filistinlilerin araçları kundaklandı: Yahudi çeteler saldırılarını artırdı
Zelenskiy: Esir takası ihtimali var
Şanlıurfa'da elektrik direğini oyup kaçak hat çektiler
Tekirdağ’da uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı
Okullarda ikinci ara tatil sona erdi: 18 milyon öğrenci ders başı yaptı
Dolar ve Euro bugün ne kadar?
Erzurum’da kayganlaşan yolda kaza: 2 ölü, 5 yaralı
Altın sert çakıldı, 4 ayın dibini gördü
New York LaGuardia Havalimanı’nda uçak ile araba çarpıştı
Ülke genelinde yağışlı hava etkili olacak
Filistinli esirler sistematik işkence izleriyle özgürlüğe kavuştu
ABD'nin Hark Adası planına İran'dan sert uyarı: Misilleme genişler
Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilerin köylerine saldırdı: 9 yaralı
Lübnan'da siyonist rejim saldırılarında 1029 kişi şehit oldu
Siyonist rejim Gazze'de polis aracını vurdu: 3 şehit
Trieste'de yüzlerce muhacir bir araya geldi
Yükleniyor







