• BIST 100

    15115,29%-0,17
  • DOLAR

    43,18% 0,07
  • EURO

    50,34% 0,11
  • GRAM ALTIN

    6435,79% 1,15
  • Ç. ALTIN

    10367,47% 0,55

Yeni dönem başlıyor! Artık resmi belge sayılacak

06 Temmuz 2020, Pazartesi 17:03
06 Temmuz 2020, Pazartesi 17:03
Yeni dönem başlıyor! Artık resmi belge sayılacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yeni dönem başlıyor! Artık resmi belge sayılacak

Vatandaş beyanına güveni esas alan bir kamu yönetimi anlayışının yerleştirilmesi ve hizmet sunumunun hızlandırılması amacıyla Cumhurbaşkanlığınca yürütülen çalışma kapsamında, idarede var olan belgeler başvuru sahibinden istenmeyecek ve Dijital Türkiye Platformları üzerinden alınan barkodlu belgeler resmi belge sayılacak.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından aınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Dijital Dönüşüm Ofisi ve Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğünün katılımıyla yürütülen çalışmayla kamu hizmetlerinin hızlı, kolay erişilebilir, memnuniyeti esas alan ve düşük maliyetli bir şekilde yerine getirilmesi ile kamu hizmetlerinin sunumunda başvuruların alınması, sonuçlandırılması, izlenmesi ve değerlendirilmesi süreçlerinde 'sıfır belge' esasına dayalı kamu yönetimi tesis edilmesi planlanıyor.

Yapılan çalışmayla, Dijital Türkiye Platformları üzerinden alınan barkodlu belgeler resmi nitelikli belge kabul edilecek. Buna bağlı olarak kamu hizmetlerinde başvuru gerektiren tüm süreçlerle mahiyeti itibarıyla fiziksel olarak sunumu gereken hizmetler dışındaki bütün hizmetlerin dijital ortamda sunulması zorunlu hale getirilecek.

Kamu hizmetlerinin Dijital Türkiye Platformlarına entegrasyonuyla işlemlerin tüm aşamalarının takip edilebilmesine imkan tanınması ve başvuru merci ile karar merci arasında birden fazla kademe oluşturulmaması amaçlanıyor.

VATANDAŞ BEYANI ESAS ALINACAK

Kamu hizmetine başvuru ile ilgili düzenlemeler başvuru sahibinin beyanı esas alınacak şekilde hazırlanacak. Başvuruda istenen belgeler arasında, 'idare tarafından istenecek diğer belgeler' veya 'benzeri belgeler' gibi muğlak ibarelere yer verilemeyecek ve idare, kendisinde bulunan, mevzuatta yer almayan ve Hizmet Envanteri Yönetim Sistemi'nde (HEYS) başvuru sahibinden isteneceği belirtilmeyen hiçbir belgeyi isteyemeyecek.

Kamu kurum ve kuruluşları bilgi ve belge paylaşımında bulunabilecek
Kamu kurum ve kuruluşları arasında bilgi, belge ve veri paylaşımının usul ve esaslarının da belirlendiği çalışmada, idareler arasında paylaşılması veya kamu hizmetinden yararlananlardan istenilmemesi öngörülen basılı ortamdaki bilgi ve belgeler dijital ortama taşınacak.

Kamu hizmetinin gereği olarak ihtiyaç duyulan, milli güvenlik ve kamu düzeni açısından paylaşılmasında sakınca bulunmayan tüm bilgi, belge ve veriler herhangi bir protokol ya da benzeri işleme gerek kalmaksızın diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılabilecek. Bunlar asıl veri sahibi idarenin bilgisi dışında paylaşılamayacak.

Paylaşılan bilgi, belge ve veri üzerinde yapılacak sorgulama ve benzeri işlemler sadece somut olaya uygun şekilde ve söz konusu kamu hizmetinin yerine getirilmesi kapsamında yapılacak. Bu paylaşım, ilgili idarenin dijital ortamda sunacağı servis ve benzeri yöntemlerle gerçekleştirilecek ve tüm aşamalarda kişisel verilerin korunması mevzuatı dikkate alınacak.

Bilgi, belge ve veriler, bunlara erişim yetkisi verilecek personele ilişkin kimlik bilgilerinin de bildirilmesi suretiyle asıl veri sahibi kamu kurum ya da kuruluşundan talep edilecek.

YALIN YÖNETİM VE VATANDAŞ MEMNUNİYETİ HEDEFLENİYOR

Çalışmayla, kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan belgelerin vatandaştan istenmediği ve hizmetlerin yasal olarak dijital ortamda sunulduğu, bürokratik süreç ve kademelerin azaltılarak kamuda yalın yönetim anlayışıyla kurumların daha hızlı ve uyum içerisinde çalışması ve vatandaş memnuniyetinin artırılması öngörülüyor.

Lavrov: Hiçbir üçüncü taraf Rusya-İran ilişkilerinin doğasını değiştiremez

Akdeniz Tekstil Fuarı Mersin’de ziyaretçilere açıldı

Malatya'da rahatsızlanan 1 yaşındaki bebek ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

Paşinyan: AB'ye koşulsuz olarak üye olmak istiyoruz

ABD, 75 ülke için göçmen vizesi işlemlerini durdurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan yasama, yürütme ve yargı organlarının temsilcileriyle bir araya geldi

Rusya, St. Petersburg'da saldırıyı engelledi

Dışişleri Bakanlığı’ndan Gazze’de teknokrat komite açıklaması

Witkoff, Trump'ın Gazze barış planının ikinci aşamasının başladığını duyurdu

Malatya’da alacak-verecek kavgasında 1’i ağır 4 kişi yaralandı

Filistinli gruplardan Gazze'yi yönetecek komiteye ilişkin açıklama

Cizre’de Suriye protestosu sonrası arbede: 2 gözaltı

Tunceli’de okullara 1 günlük ara

Rus kuvvetler, bir yerleşim yerini daha ele geçirdi

Son 24 saat içinde Gazze hastanelerine 15 şehit getirildi

Organize Sanayi Bölgesi sayısı 373’e çıktı

ABD, artan gerilimin ortasında Orta Doğu'daki üslerinden personelini çekiyor

Filipinler’de çöp sahasındaki çökmede ölü sayısı 20'ye yükseldi

Konya Büyükşehir Belediyesi’nden Yavaş’ın su iddialarına yanıt

Müstakil yapılara yeni imar düzenlemesi

Malatya'da "O'nu Oku, O'nu Yaşa" temalı siyer sınavı başvuruları cuma günü sona eriyor

Millî Savunma Bakanı Güler Almanya’da

Karabük, Bartın ve Kastamonu’nun iç kesimleri için kuvvetli kar uyarısı

Bulgaristan'da yeni seçim ihtimali daha da güçlendi: Meclisteki ikinci parti de hükümet yetkisi reddetti

Kamerun'da köye saldırı: 14 ölü 14 yaralı

Malatya Büyükşehir Belediye meclisi ocak ayı toplantısı yapıldı

Gazze’de geçici mezarlıklardan çıkarılan yaklaşık 50 şehit, resmi mezarlıklara defnediliyor

Bakanlıktan, "gece kulüplerinde kız çocukları çalıştırılıyor" haberlerine ilişkin açıklama

Psikoloğu Başakgil: Karne notu çocuğun kimliği değildir

Ara tatilde demiryolunda 24 bin kişilik ek kapasite sağlanacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Lavrov: Hiçbir üçüncü taraf Rusya-İran ilişkilerinin doğasını değiştiremez

Akdeniz Tekstil Fuarı Mersin’de ziyaretçilere açıldı

Malatya'da rahatsızlanan 1 yaşındaki bebek ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

Paşinyan: AB'ye koşulsuz olarak üye olmak istiyoruz

ABD, 75 ülke için göçmen vizesi işlemlerini durdurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan yasama, yürütme ve yargı organlarının temsilcileriyle bir araya geldi

Rusya, St. Petersburg'da saldırıyı engelledi