-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,09
-
EURO
51,23% 0,06
-
GRAM ALTIN
6475,21% 0,90
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Yeni düzenleme: Vergi kaçırana ağır ceza gelecek
09 Kasım 2021, Salı 09:25
09 Kasım 2021, Salı 09:25
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yeni düzenleme: Vergi kaçırana ağır ceza gelecek
Vergideki kayıt dışılığın en önemli sebeplerinden biri olan sahte fatura ve sahte belgelerle matrahın düşük gösterilmesi suçuna verilen hapis cezası artırılıyor. AK Parti’nin üzerinde çalıştığı Vergi Usul Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle ilgili taslakta, vergideki kayıt dışılığın önlenmesi için yeni bazı adımlar atılıyor. Kanun’un 'Kaçakçılık Suçları ve Cezaları' başlıklı 359’uncu maddesinde bir yandan mükellefler lehine değişiklikler yapılırken bir yandan da vergideki kayıp-kaçağa karşı tedbirler getiriliyor. Buna göre vergi kanunlarına göre tutulması gereken defter ve kayıtlarda, hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, bunları tahrif eden, gizleyen, yanıltıcı belge düzenleyenlere, kayıt ve belgeleri yok eden veya bunların yerine yenisini koyan, asıl veya suretlerini sahte olarak düzenleyip kullananlara verilen hapis cezası artırılıyor. Mevcut uygulamada, suçun türüne göre, 18 ay ile 5 yıl arasında hapis cezası veriliyor. Yeni düzenleme ile sahte fatura, sahte belge düzenleyerek vergi kaybına yol açanlara 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.
UZLAŞMA YOLU AÇIK
Vergi kaçakçılığından dolayı mükelleflere kesilen vergi ziyaı cezalarına ilişkin uzlaşma mekanizması da bazı değişikliklerle devam edecek. Buna göre borcunun yüzde 50’sini ödemeyi kabul edenin cezası yüzde 50 oranında indirilecek. AK Parti ekonomi kurmayları 'Ancak uzlaşma mekanizmasının uygulanabilmesi için kişinin sahte belge düzenlemesine konu olan işlemler, vergiye tabi işlemlerin yüzde 20’sini geçemeyecek. Aksi durumda, bu kişilerde uzlaşmaya oturulmayacak. Vergide defter, kayıt ve belgelerde hile yapan veya sahte fatura düzenleyenler büyük oranda akaryakıt ve inşaat sektöründe. Mahkemelerle bu konuda binlerce dosya bekliyor. Vergideki kayıp-kaçağa sebep olacak şekilde sahte belge düzenleyenler ve geçmişte buna sık başvuranlardan artık bir önceki yılın brüt satışlarına bakılarak teminat istenecek' dedi.
E-FATURA LİMİTİ ARTIYOR
Ayrıca, düzenleme ile şu anda 5 bin lira olan e-Fatura limiti 2 bin liraya düşürülecek. Böylece faturaların büyük bölümünün elektronik ortamda oluşturulması sağlanacak ve kayıt dışı belge düzenlenmesinin önüne geçilecek.
Batı Şeria'da 21 bini aşkın ihlal: Saldırıların merkezinde Yahudi çeteler var
Ankara merkezli 22 ilde dolandırıcılık operasyonu: 29 tutuklama
Dolar ve Euro bugün ne kadar?
Altın yön arayışında: Ons ve gram altın bugün ne kadar?
Şanlıurfa’da tanker ile otomobil çarpıştı: Bir ölü, 5 yaralı
Şırnak'ta sel: Araçlarda mahsur kalanlar kurtarıldı
Fırtına deniz ulaşımını vurdu: İDO ve BUDO'da çok sayıda sefer iptal
Trump'tan yine tehdit: İran'ın petrolünü ve uranyumunu ele geçirebiliriz
18 il için "sarı" kodlu uyarı: Sağanak, kar ve fırtına bekleniyor
Gazze'de ateşkese rağmen katliam sürüyor: 2 şehit
Siyonist rejim ve ABD'den kirli saldırı: İran ve Lübnan'da sivil altyapı hedef alınıyor
İran ve Hizbullah'tan çok cepheli misilleme: ABD üsleri ve işgal hedefleri vuruldu
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Yükleniyor







