• BIST 100

    17119,54%0,90
  • DOLAR

    44,68% 0,27
  • EURO

    52,25% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6828,99% -0,01
  • Ç. ALTIN

    10960,64% 0,00

Yeni ekonomi modeli: Türkiye global üs olacak

29 Kasım 2021, Pazartesi 08:44
29 Kasım 2021, Pazartesi 08:44
Yeni ekonomi modeli: Türkiye global üs olacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yeni ekonomi modeli: Türkiye global üs olacak

Yüksek faizi önceleyen ekonomi politikasının aksine yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı artırmayı esas alan yeni ekonomi modeliyle birlikte, son süreçte büyük ivme kazanan sanayi sektörünün atağa geçeceği vurgulanıyor. Sanayi sektöründe halihazırda çalışan sayısı yüzde 116 artarak 4 milyon 723 bine çıktı. Tüm dünyanın olumsuz etkilendiği salgında bile sanayi üretimini ve büyümesini en çok artıran ülkelerden olan Türkiye, istihdam sayısını 700 bin kişi artırdı.

GLOBAL ÜS OLACAK

İşletme sayısı ise yüzde 74 artarak 410 bine ulaşırken, sadece bu yıl sanayi sicil bilgi sistemine kaydolan işletme sayısı 13 bin 500 oldu. Sektördeki üretim ise yüzde 146 artarak 291 milyar liraya ulaştı. Üretimin çalışan sayısından daha hızlı artması verimliliğin de arttığını gösterdiğine dikkat çekiliyor. Öte yandan ilgili süreç üretim yapısını da etkileyecek. Yeni ekonomi modeliyle Türkiye’nin katma değerli ve yüksek teknolojili üretimde global üs haline getirilmesi hedefleniyor. Buna ilişkin olarak da özellikle son dönemde katma değeri yüksek ürünlerin ihracattaki payının artması da dikkat çekiyor. Son 19 yılda ihracat hacmi 7 kat artarken, makine ve teçhizatın payı yüzde 5.8’den yüzde 9.8’e, motorlu kara taşıtlarının payı yüzde 10’dan yüzde 13.9’a yükseldi. Yine katma değeri yüksek işlenmiş gıda ve içecek ürünlerinde ihracatın payı da bu süreçte arttı.

CARİ AÇIĞA 25 MİLYAR DOLAR

Giyim ve tekstilin ağırlığı önemli oranda azaldı. Sanayicilere, kiralama yöntemiyle uygun maliyetli yatırım alanları sunulan ve vasıflı çelik, petrokimya, enerji, ilaç, otomotiv gibi birçok sektörde üretimlerin gerçekleştirildiği 24 endüstri bölgesi bu süreçte önemli rol üstlenecek. Yaklaşık 25 bin kişinin istihdam edildiği endüstri bölgelerinden sadece 2020’de 7,5 milyar dolarlık ihracat yapılırken, tüm yatırımlar tamamlandığı bu rakamın 25 milyar dolara yükselmesi hedefleniyor. Ayrıca istihdam sayısının da 108 bine yükselmesi öngörülüyor.

HAZIRLANAN TEŞVİKLER HEMEN DEVREYE ALINACAK

Yeni ekonomi modeliyle hedeflenen parametreler için yeni teşvik sistemleri de hemen devreye alınacak. Buna göre, iller arasındaki gelişmişlik farkını azaltacak bölgesel teşvikler uygulanacak. Bu kapsamda da illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırmasının yapıldığı ve illerin farklılaşan ihtiyaçlarına göre teşvik sisteminin revize edildiği belirtildi. Yine mevzuatta belirlenen öncelikli yatırımlar ile cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak katma değeri yüksek yatırımlar desteklenecek. Ayrıca teknolojik dönüşümü gerçekleştirecek projelere de teşvikler sağlanacak. Öte yandan, 2003’ten bu güne kadar 1.7 trilyon liralık yatırım için teşvik belgesi düzenlendiği bilgisi verildi.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERE ÖNCELİK

Yeni modelde, yatırımcının orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlere yönlendirilmesi esas alınırken, yatırımlar da teknoloji ve Ar-Ge vurgusu yüksek bir eksene taşınacak. Bu doğrultuda, Ar-Ge ve teknoloji ekosisteminden nitelikli insan kaynağına, KOBİ’ler ve girişimcilikten bölgesel kalkınmaya kadar birçok alanda akılcı ve etkili politikalar uygulanmaya devam edilecek. 7 bin 73 firma ile 73 bin 645 çalışanın bulunduğu Teknoloji Geliştirme Bölgelerinden mevcut durumla 6,6 milyar dolar ihracat yapıldı.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Batman'da Mevlid-i Nebi heyecanı: Davet çalışmaları sürüyor

Denizli’de petshop denetimi: Çok sayıda yasaklı hayvana el konuldu

Bitlis’te kış geri geldi: 84 köy yolu ulaşıma kapandı

Tarımsal destek ödemesi hesaplara aktarılıyor

Sanayi üretimi şubat ayında yüzde 2,2 arttı

Gaziantep'te tarihi eser kaçakçılığı: Bir gözaltı

Brent petrol 96,43 dolardan işlem görüyor

Şırnak ve Kocaeli’de DAİŞ operasyonu: 9 gözaltı

Dış ticaret verileri açıklandı: İhracat birim değeri arttı, miktar geriledi

İki kazadan biri motosiklet: Artan risk, azalan güvenlik

Yahudilerin yüzde 77'si Lübnan saldırılarının sürmesini destekliyor

Çanakkale merkezli 3 ilde operasyon: 5 gözaltı

Kocaeli’de aranan hükümlü yakalandı

Cami avlusunda kurulan Kâbe maketiyle uygulamalı hac eğitimi

"Bu kadar uyku yeter! Ümmet artık uyanmalı ve Kudüs'e sahip çıkmalı"

Cuma hutbesi: İslam, insanlığı huzur ve mutluluğa davet eden bir dindir

Uzmanlara göre konforculuk: “Kolay hayat” arayışı yeni riskler doğuruyor

Suriye'de vatandaşlık krizi çözülüyor: Kürtler yıllar sonra kimlik için sıraya girdi

Ateşkes sonrası İran’da blar yeniden açılıyor

CHP’li Yenişehir Belediyesi’ne operasyon: 30 gözaltı kararı

İstanbul’da suç örgütüne operasyonda 18 gözaltı

Ankara’da nisan ayında sürpriz kar yağışı

İşgalci siyonistler Lübnan’a saldırıyor

Akaryakıt indirimi pompalara yansıdı

Eskişehir merkezli 6 ilde operasyon: 20 şüpheli yakalandı

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli yakalandı

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

İstanbul’da organize suç operasyonu: 18 şüpheli yakalandı

Gram ve ons altın haftanın son işlem gününde ne kadar?

Meteoroloji'den 44 il için "sarı" kodlu uyarı: Zirai don ve yağış bekleniyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da Mevlid-i Nebi heyecanı: Davet çalışmaları sürüyor

Denizli’de petshop denetimi: Çok sayıda yasaklı hayvana el konuldu

Bitlis’te kış geri geldi: 84 köy yolu ulaşıma kapandı

Tarımsal destek ödemesi hesaplara aktarılıyor

Sanayi üretimi şubat ayında yüzde 2,2 arttı

Gaziantep'te tarihi eser kaçakçılığı: Bir gözaltı

Brent petrol 96,43 dolardan işlem görüyor