• BIST 100

    11063,68%-0,54
  • DOLAR

    42,45% 0,03
  • EURO

    49,54% 0,35
  • GRAM ALTIN

    5765,84% 0,37
  • Ç. ALTIN

    9320,33% -0,07

Yeni ekonomi modeli: Türkiye global üs olacak

29 Kasım 2021, Pazartesi 08:44
29 Kasım 2021, Pazartesi 08:44
Yeni ekonomi modeli: Türkiye global üs olacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yeni ekonomi modeli: Türkiye global üs olacak

Yüksek faizi önceleyen ekonomi politikasının aksine yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı artırmayı esas alan yeni ekonomi modeliyle birlikte, son süreçte büyük ivme kazanan sanayi sektörünün atağa geçeceği vurgulanıyor. Sanayi sektöründe halihazırda çalışan sayısı yüzde 116 artarak 4 milyon 723 bine çıktı. Tüm dünyanın olumsuz etkilendiği salgında bile sanayi üretimini ve büyümesini en çok artıran ülkelerden olan Türkiye, istihdam sayısını 700 bin kişi artırdı.

GLOBAL ÜS OLACAK

İşletme sayısı ise yüzde 74 artarak 410 bine ulaşırken, sadece bu yıl sanayi sicil bilgi sistemine kaydolan işletme sayısı 13 bin 500 oldu. Sektördeki üretim ise yüzde 146 artarak 291 milyar liraya ulaştı. Üretimin çalışan sayısından daha hızlı artması verimliliğin de arttığını gösterdiğine dikkat çekiliyor. Öte yandan ilgili süreç üretim yapısını da etkileyecek. Yeni ekonomi modeliyle Türkiye’nin katma değerli ve yüksek teknolojili üretimde global üs haline getirilmesi hedefleniyor. Buna ilişkin olarak da özellikle son dönemde katma değeri yüksek ürünlerin ihracattaki payının artması da dikkat çekiyor. Son 19 yılda ihracat hacmi 7 kat artarken, makine ve teçhizatın payı yüzde 5.8’den yüzde 9.8’e, motorlu kara taşıtlarının payı yüzde 10’dan yüzde 13.9’a yükseldi. Yine katma değeri yüksek işlenmiş gıda ve içecek ürünlerinde ihracatın payı da bu süreçte arttı.

CARİ AÇIĞA 25 MİLYAR DOLAR

Giyim ve tekstilin ağırlığı önemli oranda azaldı. Sanayicilere, kiralama yöntemiyle uygun maliyetli yatırım alanları sunulan ve vasıflı çelik, petrokimya, enerji, ilaç, otomotiv gibi birçok sektörde üretimlerin gerçekleştirildiği 24 endüstri bölgesi bu süreçte önemli rol üstlenecek. Yaklaşık 25 bin kişinin istihdam edildiği endüstri bölgelerinden sadece 2020’de 7,5 milyar dolarlık ihracat yapılırken, tüm yatırımlar tamamlandığı bu rakamın 25 milyar dolara yükselmesi hedefleniyor. Ayrıca istihdam sayısının da 108 bine yükselmesi öngörülüyor.

HAZIRLANAN TEŞVİKLER HEMEN DEVREYE ALINACAK

Yeni ekonomi modeliyle hedeflenen parametreler için yeni teşvik sistemleri de hemen devreye alınacak. Buna göre, iller arasındaki gelişmişlik farkını azaltacak bölgesel teşvikler uygulanacak. Bu kapsamda da illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırmasının yapıldığı ve illerin farklılaşan ihtiyaçlarına göre teşvik sisteminin revize edildiği belirtildi. Yine mevzuatta belirlenen öncelikli yatırımlar ile cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak katma değeri yüksek yatırımlar desteklenecek. Ayrıca teknolojik dönüşümü gerçekleştirecek projelere de teşvikler sağlanacak. Öte yandan, 2003’ten bu güne kadar 1.7 trilyon liralık yatırım için teşvik belgesi düzenlendiği bilgisi verildi.

YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERE ÖNCELİK

Yeni modelde, yatırımcının orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlere yönlendirilmesi esas alınırken, yatırımlar da teknoloji ve Ar-Ge vurgusu yüksek bir eksene taşınacak. Bu doğrultuda, Ar-Ge ve teknoloji ekosisteminden nitelikli insan kaynağına, KOBİ’ler ve girişimcilikten bölgesel kalkınmaya kadar birçok alanda akılcı ve etkili politikalar uygulanmaya devam edilecek. 7 bin 73 firma ile 73 bin 645 çalışanın bulunduğu Teknoloji Geliştirme Bölgelerinden mevcut durumla 6,6 milyar dolar ihracat yapıldı.

Diş etlerindeki yanma ve ağrı farklı sorunların habercisi olabilir!

Malatya’da kadın evinde ölü bulundu

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Şu anda kültür aktarımını artık aile yapmıyor; yeni medya yapıyor!

Mardin’de engelli bireylere yönelik program yapıldı

Tarsus Umut Kervanı Derneği’nden Suriyeli ailelere kışlık giysi desteği

HÜDA PAR Antalya'da engelli üç kardeşi ziyaret etti

Müftü Aruk: 4-6 yaş Kur’an kursları, toplumun ahlaki geleceği için büyük bir sorumluluktur

Kurtulmuş: Önümüzdeki dönem Orta Asya ülkeleriyle müşterek hedeflerimiz bakımından yeni bir dönem olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP, cellat görmek istiyorsa geçmişine baksın

Batman'da bisikletli çocuğa araç çarptı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı engelli dernekleriyle bir araya geldi

Batman'da iki aracın çarpıştığı kazada maddi hasar oluştu

Dr. Büşra Eskifuruncu: Hepimiz birer engelli adayıyız, empati engelleri kaldırır

Yetimler Vakfı bu kışta mazlumları sevindirdi

HÜDA PAR Gaziantep Gençlik Kolları Başkanı: Engelli bireyler toplumumuzun ayrılmaz bir parçası

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Buhara’da Özbekistan Ali Meclisi Yasama Meclisi Başkanı İsmailov ile görüştü

Ankara'da yerli "Otomatik Şok Cihazları" halkın hizmetine sunuldu

CHP'li Seyhan Belediyesi’nin hesapları TMSF tarafından bloke edildi

HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı’ndan “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” mesajı

Demir: Mardin'deki engelli bireyler hâlâ fiziksel erişilebilirlik sorunlarıyla karşılaşmaktadır

Malatya'da 3 anlamlı buluşma: Engelliler için özel program düzenlendi

İşgal rejimi: Batı Şeria’da çöp yakan Filistinliler öldürülsün

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Cizre'de coşku ile kutlandı

Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde başhekimlik değişimi

Malatya'da İkizce bölgesine dev altyapı çalışması

Bakan Göktaş, Engelsiz Mobil Uygulama Tanıtım Programı'nda konuştu

Siirt'te polis aracının çarptığı genç kadın 30 gün sonra hayatını kaybetti

Diyarbakır’da Bizans dönemine ait tarihi eserler ele geçirildi

Gaziantep'te kasten öldürme suçundan aranan hükümlü yakalandı

Gaziantep'te liseli öğrencilerden Gazze'ye anlamlı bağış

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diş etlerindeki yanma ve ağrı farklı sorunların habercisi olabilir!

Malatya’da kadın evinde ölü bulundu

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Şu anda kültür aktarımını artık aile yapmıyor; yeni medya yapıyor!

Mardin’de engelli bireylere yönelik program yapıldı

Tarsus Umut Kervanı Derneği’nden Suriyeli ailelere kışlık giysi desteği

HÜDA PAR Antalya'da engelli üç kardeşi ziyaret etti

Müftü Aruk: 4-6 yaş Kur’an kursları, toplumun ahlaki geleceği için büyük bir sorumluluktur