• BIST 100

    10842,58%-1,25
  • DOLAR

    42,44% 0,18
  • EURO

    48,91% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5548,40% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9213,41% -0,25

Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor

28 Eylül 2021, Salı 09:15
28 Eylül 2021, Salı 09:15
Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor

Zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında, erken doğan bebeklerinse yüzde 80’inde görülen yenidoğan sarılığı, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7 ila 10 günde kendiliğinden geçse de sarılığa neden olan “Bilirubin” adı verilen maddenin kandaki seviyesinin çok fazla yükselmesi bebeklerde beyin hasarına neden olabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Cerit, doktor kontrolünde takip edilmesi gereken yenidoğan sarılığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bel fıtığını önlemenin yolu hareket etmekten geçiyor!


FİZYOLOJİK Mİ PATOLOJİK Mİ?

Yenidoğan sarılığına “Bilirubin” adı verilen bir maddenin kanda birikmesinin neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Zeynep Cerit, cilde sarı rengi veren bu maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşan sarılığın, zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında; erken doğan bebeklerin ise yüzde 80’inde görüldüğünü ifade etti. 

PEK ÇOK ETKEN VAR

Sarılığın, fizyolojik ve patolojik sarılık olarak iki ayrı grupta değerlendirildiğini söyleyen Zeynep Cerit, “Bebeğin doğum haftası, kaç günlük olduğu ve riskler göz önüne alınarak bilirubin düzeyi değerlendirilerek sarılığın patolojik olup olmadığına karar verilir” dedi. Cerit, fizyolojik sarılığın doğumdan sonra 2 ila 4’üncü günlerde başladığını ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeldiğini belirtti. Cerit patolojik sarılıkla ilgili “Patolojik sarılık sıklıkla doğumdan hemen sonra ortaya çıkan ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu tip sarılıklar, anne karnında geçirilen bazı enfeksiyonlara, anne bebek arasındaki kan grubu uyumsuzluklarına, annenin kullandığı ilaçlara ya da bebeğe ait bazı doğuştan hastalıklara bağlı olarak oluşabiliyor' ifadesini kullanıyor. 

SARILIK BEYİN HASARINA NEDEN OLABİLİR

Sarılığın çoğunlukla kendiliğinden geçtiğini ama bazı durumlarda bilirubinin yüksek seviyelere ulaşıp beyin hasarına neden olabildiğini belirten Cerit bu sebeple yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespitinin ve takibinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Cerit, kan beyin bariyerinin yaşamın ilk 10 gününde henüz tamamlanmadığını ve bu yüzden sarılığı olan yenidoğanların özellikle bu dönemde doktor takibinde kalmasının son derece önemli olduğunu söylüyor. Cerit “Sarılık seviyesinin yükselip, tedaviye geç kalınması durumunda aşırı derecede artan bilirubin beyinde birikerek bu bölgede hasar oluşmasına (Kernikterus Hastalığına) neden olabilir” uyarısında bulunuyor. 

BİLİRUBİN YÜKSELDİKÇE BEBEKTE UYKU YAPAR

“Bilirubin kanda yükseldikçe bebekte uyku yapar. Sarılığı olan bebek emmek istemez, uyumak ister. Bu durumda beslenmenin azalmasına bağlı olarak bilirubin atılımı azaldığı için seviye daha da yükselir ve kısır döngü oluşur” diyen Cerit, bilirubin düzeyinin çok yükselip beyni etkilemesi halinde bebeğin tiz sesle ağlamaktan, havale geçirmeye kadar kötüleşebileceğini belirterek “Bu durumdaki bir bebekte ileri dönemde çoğunlukla zeka ve motor gelişim geriliği, işitme, görme sorunları oluşur” ifadelerini kullandı.

Bingöl’de yapılan asayiş uygulamalarında 18 şüpheli yakalandı

Bingöl’de inşaatta düşen işçi hayatını kaybetti

Bingöl’de silahlı çatışma: 4 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da geniş kapsamlı asayiş uygulamaları

Batman’da geniş çaplı asayiş uygulaması

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Antalya’da incelemelerde bulundu

Ağrı'da bir aracın yakıt deposunda 16 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Japonya, Fukuşima nükleer santralini yeniden devreye almaya hazırlanıyor

Sarıyer esnafından "Kazancım Gazze'ye" projesi

Batman üniversitesi yolunda tehlike: Eğilen aydınlatma direği endişe veriyor

Mardin'de otomobilin çocuğa çarptığı anlar kameraya yansıdı

Siirt’te arı üreticilerine 268 milyon liralık destek

Bakan Tekin: Çocuklarımızın değerlerine bağlı olarak yetişmelerini istiyoruz

Yazıhan'da 107.5 milyonluk altyapı hamlesi tamamlandı

Güvenmediğiniz yerden hizmet almayın!

Erzurum’da 4 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

HÜDA PAR Şanlıurfa Başkanı Polat’tan uyuşturucuyla mücadeleye karşı çağrı

Sonbaharın gelişiyle Konya’da doğal güzellikler ortaya çıktı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden 12 ay vektör mücadelesi

Vali Seddar Yavuz: Deprem sonrası eğitim yatırımlarımız hızla sürüyor

Bilim tarlaya indi: Üniversiteden köylüye uygulamalı zeytin hasadı eğitimi

Bakan Uraloğlu: Önümüzdeki yıl Bursa'ya YHT ile seyahat edeceğiz

Malatya'da boğulma vakalarına karşı sulama kanallarına uyarı levhaları yerleştirildi

ABD'nin barış planının Kiev'de öfkeye yol açtığı belirtiliyor

Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri fuarda yoğun ilgi görüyor

Gazze’de kimlik tespit çalışmaları sürüyor: 330 naaştan 99’unun kimliği belirlendi

Konya’da Uluslararası Şeb-i Arus törenleri için tanıtım programı düzenlendi

Hindistan'a ait savaş uçağı, Dubai'deki gösteride düştü: Bir ölü

Psikiyatrist Tarhan: Dijital bağımlılık ile hazcılık aileyi ve toplumu tehdit ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl’de yapılan asayiş uygulamalarında 18 şüpheli yakalandı

Bingöl’de inşaatta düşen işçi hayatını kaybetti

Bingöl’de silahlı çatışma: 4 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da geniş kapsamlı asayiş uygulamaları

Batman’da geniş çaplı asayiş uygulaması

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Antalya’da incelemelerde bulundu

Ağrı'da bir aracın yakıt deposunda 16 kilogram uyuşturucu ele geçirildi