• BIST 100

    14991,40%0,51
  • DOLAR

    43,14% 0,10
  • EURO

    50,34% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6377,90% 0,18
  • Ç. ALTIN

    10268,60% 0,00

Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor

28 Eylül 2021, Salı 09:15
28 Eylül 2021, Salı 09:15
Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor

Zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında, erken doğan bebeklerinse yüzde 80’inde görülen yenidoğan sarılığı, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7 ila 10 günde kendiliğinden geçse de sarılığa neden olan “Bilirubin” adı verilen maddenin kandaki seviyesinin çok fazla yükselmesi bebeklerde beyin hasarına neden olabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Cerit, doktor kontrolünde takip edilmesi gereken yenidoğan sarılığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bel fıtığını önlemenin yolu hareket etmekten geçiyor!


FİZYOLOJİK Mİ PATOLOJİK Mİ?

Yenidoğan sarılığına “Bilirubin” adı verilen bir maddenin kanda birikmesinin neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Zeynep Cerit, cilde sarı rengi veren bu maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşan sarılığın, zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında; erken doğan bebeklerin ise yüzde 80’inde görüldüğünü ifade etti. 

PEK ÇOK ETKEN VAR

Sarılığın, fizyolojik ve patolojik sarılık olarak iki ayrı grupta değerlendirildiğini söyleyen Zeynep Cerit, “Bebeğin doğum haftası, kaç günlük olduğu ve riskler göz önüne alınarak bilirubin düzeyi değerlendirilerek sarılığın patolojik olup olmadığına karar verilir” dedi. Cerit, fizyolojik sarılığın doğumdan sonra 2 ila 4’üncü günlerde başladığını ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeldiğini belirtti. Cerit patolojik sarılıkla ilgili “Patolojik sarılık sıklıkla doğumdan hemen sonra ortaya çıkan ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu tip sarılıklar, anne karnında geçirilen bazı enfeksiyonlara, anne bebek arasındaki kan grubu uyumsuzluklarına, annenin kullandığı ilaçlara ya da bebeğe ait bazı doğuştan hastalıklara bağlı olarak oluşabiliyor' ifadesini kullanıyor. 

SARILIK BEYİN HASARINA NEDEN OLABİLİR

Sarılığın çoğunlukla kendiliğinden geçtiğini ama bazı durumlarda bilirubinin yüksek seviyelere ulaşıp beyin hasarına neden olabildiğini belirten Cerit bu sebeple yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespitinin ve takibinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Cerit, kan beyin bariyerinin yaşamın ilk 10 gününde henüz tamamlanmadığını ve bu yüzden sarılığı olan yenidoğanların özellikle bu dönemde doktor takibinde kalmasının son derece önemli olduğunu söylüyor. Cerit “Sarılık seviyesinin yükselip, tedaviye geç kalınması durumunda aşırı derecede artan bilirubin beyinde birikerek bu bölgede hasar oluşmasına (Kernikterus Hastalığına) neden olabilir” uyarısında bulunuyor. 

BİLİRUBİN YÜKSELDİKÇE BEBEKTE UYKU YAPAR

“Bilirubin kanda yükseldikçe bebekte uyku yapar. Sarılığı olan bebek emmek istemez, uyumak ister. Bu durumda beslenmenin azalmasına bağlı olarak bilirubin atılımı azaldığı için seviye daha da yükselir ve kısır döngü oluşur” diyen Cerit, bilirubin düzeyinin çok yükselip beyni etkilemesi halinde bebeğin tiz sesle ağlamaktan, havale geçirmeye kadar kötüleşebileceğini belirterek “Bu durumdaki bir bebekte ileri dönemde çoğunlukla zeka ve motor gelişim geriliği, işitme, görme sorunları oluşur” ifadelerini kullandı.

Siber suçlara yönelik 16 ilde operasyon: 126 şüpheli yakalandı

Meteoroloji uyardı: Doğuda yoğun kar, Ege ve Akdeniz'de fırtına bekleniyor

PKK/SDG Halep'te ağır silahlar ve İHA'larla ordu mevzilerini hedef aldı

Kahire'de neler konuşuluyor, Gazze'yi kim yönetecek, hangi plan devrede?

İran'dan Trump'a yanıt: Tehditlere boyun eğmeyeceğiz

İşgalciler ateşkesi bir kez daha ihlal etti: Gazze'de iki direnişçi şehit

Trump'tan İran'da kaos çağrısı: Protestolara devam edin, kurumları ele geçirin

Gazze'de barınaklar mezara dönüştü: 5 şehit

Konya merkezde eğitime 1 gün ara verildi

Iğdır’da 5 düzensiz göçmen yakalandı, 1 kişi tutuklandı

ABD ile Danimarka arasında Grönland diplomasisi

Malatya'da 6 ilçede eğitime kar engeli

Erzurum Havalimanı 1,1 milyon yolcuya hizmet verdi

Bakan Fidan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti

BM: İran’daki gelişmeler konusunda BM’ye üye tüm devletler askeri söylem yerine diplomasiyi savunmalı

Ağrı'da okullar tatil edildi, idari izinler açıklandı

Ağrı'da ilk beyin tümörü ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Batman'da zincirleme kaza: Çok sayıda araçta maddi hasar

İzmir’de 65 kilogram esrar ele geçirildi, 1 kişi tutuklandı

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

Gazze’de yağış ve fırtına insani felaketi derinleştiriyor

Mersin’de karla karışık yağmur günlük hayatı olumsuz etkiledi

Gümüşhane’de kar nedeniyle eğitime 1 gün ara

Batman-Bismil yolunda seyir halindeki otomobil alev aldı

Rusya, Ukrayna'daki enerji ve askeri tesisleri vurdu

Afyonkarahisar’da durdurulan araçta 335 adet sentetik ecza ele geçirildi

Eski Gürcistan Başbakanı Garibaşvili'ye hapis cezası

Japonya ile Güney Kore'den kritik görüşme

Malatya'da çok sayıda mahalle yolu ulaşıma açıldı

Malatya'da ruhsatsız silah operasyonu: 3 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siber suçlara yönelik 16 ilde operasyon: 126 şüpheli yakalandı

Meteoroloji uyardı: Doğuda yoğun kar, Ege ve Akdeniz'de fırtına bekleniyor

PKK/SDG Halep'te ağır silahlar ve İHA'larla ordu mevzilerini hedef aldı

Kahire'de neler konuşuluyor, Gazze'yi kim yönetecek, hangi plan devrede?

İran'dan Trump'a yanıt: Tehditlere boyun eğmeyeceğiz

İşgalciler ateşkesi bir kez daha ihlal etti: Gazze'de iki direnişçi şehit

Trump'tan İran'da kaos çağrısı: Protestolara devam edin, kurumları ele geçirin