• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor

28 Eylül 2021, Salı 09:15
28 Eylül 2021, Salı 09:15
Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor

Zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında, erken doğan bebeklerinse yüzde 80’inde görülen yenidoğan sarılığı, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7 ila 10 günde kendiliğinden geçse de sarılığa neden olan “Bilirubin” adı verilen maddenin kandaki seviyesinin çok fazla yükselmesi bebeklerde beyin hasarına neden olabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Cerit, doktor kontrolünde takip edilmesi gereken yenidoğan sarılığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bel fıtığını önlemenin yolu hareket etmekten geçiyor!


FİZYOLOJİK Mİ PATOLOJİK Mİ?

Yenidoğan sarılığına “Bilirubin” adı verilen bir maddenin kanda birikmesinin neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Zeynep Cerit, cilde sarı rengi veren bu maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşan sarılığın, zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında; erken doğan bebeklerin ise yüzde 80’inde görüldüğünü ifade etti. 

PEK ÇOK ETKEN VAR

Sarılığın, fizyolojik ve patolojik sarılık olarak iki ayrı grupta değerlendirildiğini söyleyen Zeynep Cerit, “Bebeğin doğum haftası, kaç günlük olduğu ve riskler göz önüne alınarak bilirubin düzeyi değerlendirilerek sarılığın patolojik olup olmadığına karar verilir” dedi. Cerit, fizyolojik sarılığın doğumdan sonra 2 ila 4’üncü günlerde başladığını ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeldiğini belirtti. Cerit patolojik sarılıkla ilgili “Patolojik sarılık sıklıkla doğumdan hemen sonra ortaya çıkan ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu tip sarılıklar, anne karnında geçirilen bazı enfeksiyonlara, anne bebek arasındaki kan grubu uyumsuzluklarına, annenin kullandığı ilaçlara ya da bebeğe ait bazı doğuştan hastalıklara bağlı olarak oluşabiliyor' ifadesini kullanıyor. 

SARILIK BEYİN HASARINA NEDEN OLABİLİR

Sarılığın çoğunlukla kendiliğinden geçtiğini ama bazı durumlarda bilirubinin yüksek seviyelere ulaşıp beyin hasarına neden olabildiğini belirten Cerit bu sebeple yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespitinin ve takibinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Cerit, kan beyin bariyerinin yaşamın ilk 10 gününde henüz tamamlanmadığını ve bu yüzden sarılığı olan yenidoğanların özellikle bu dönemde doktor takibinde kalmasının son derece önemli olduğunu söylüyor. Cerit “Sarılık seviyesinin yükselip, tedaviye geç kalınması durumunda aşırı derecede artan bilirubin beyinde birikerek bu bölgede hasar oluşmasına (Kernikterus Hastalığına) neden olabilir” uyarısında bulunuyor. 

BİLİRUBİN YÜKSELDİKÇE BEBEKTE UYKU YAPAR

“Bilirubin kanda yükseldikçe bebekte uyku yapar. Sarılığı olan bebek emmek istemez, uyumak ister. Bu durumda beslenmenin azalmasına bağlı olarak bilirubin atılımı azaldığı için seviye daha da yükselir ve kısır döngü oluşur” diyen Cerit, bilirubin düzeyinin çok yükselip beyni etkilemesi halinde bebeğin tiz sesle ağlamaktan, havale geçirmeye kadar kötüleşebileceğini belirterek “Bu durumdaki bir bebekte ileri dönemde çoğunlukla zeka ve motor gelişim geriliği, işitme, görme sorunları oluşur” ifadelerini kullandı.

Malatya-Kayseri yolunda yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor

Küba’da gizemli virüs salgını hızla yayılıyor

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

Malatya'da yoğun sis etkili oluyor

Gümüşhane’de kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi

Myanmar'da genel seçimlerin ikinci turu yapılıyor

Güney Afrika'da orman yangınlarında 100 bin hektarlık alan zarar gördü

Rusya Belogorye yerleşim yerini kontrol altına aldı

Isparta’da denetimlerde 52 aranan kişi yakalandı

Malatya’da kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara

Azerbaycan’dan Ermenistan’a 979 tonluk benzin sevkiyatı: 18 vagonluk tren yola çıktı

ABD'de Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi'ne yönelik öfke dalgası büyüyor

“DSİ’nin teslim ettiği suyu musluklara akıtamayan Ankara Büyükşehir Belediyesi var”

Kuzey Avrupa, Goretti Fırtınası'nın etkisi altına girdi

Balıkesir'de zincirleme kaza: 1 ölü, 10 yaralı

Şanlıurfa'da mesken yangını büyümeden söndürüldü

Pakistan'da düzenlenen operasyonda 12 militan etkisiz hale getirildi

Olumsuz hava koşulları nedeniyle THY 54 seferini iptal etti

Tunceli’de yoğun kar nedeniyle 2 gün süreyle eğitime ara verildi

Kar yağışı nedeniyle eğitime ara verilen iller

Bingöl’de eğitime kar engeli

Siyonist rejimden Lübnan'a 10'dan fazla hava saldırısı

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Seçimi Sonuçlandı

Erzincan’da durdurulan otobüste 1 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Sivas’ta kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi

Gaziantep için kuvvetli yağış uyarısı

İslam İşbirliği Teşkilatı, işgalci rejimin Somaliland'ı tanımasını kınadı

Şanlıurfa'da otomobil kanala düştü

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlık Seçimini M. Salih Kaplan Kazandı

Gaziantep’te hırsızlık suçundan aranan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya-Kayseri yolunda yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor

Küba’da gizemli virüs salgını hızla yayılıyor

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli tutuklandı

Malatya'da yoğun sis etkili oluyor

Gümüşhane’de kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi

Myanmar'da genel seçimlerin ikinci turu yapılıyor

Güney Afrika'da orman yangınlarında 100 bin hektarlık alan zarar gördü