• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,26% 0,01
  • EURO

    51,26% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6404,70% -3,26
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor

28 Eylül 2021, Salı 09:15
28 Eylül 2021, Salı 09:15
Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor

Zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında, erken doğan bebeklerinse yüzde 80’inde görülen yenidoğan sarılığı, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7 ila 10 günde kendiliğinden geçse de sarılığa neden olan “Bilirubin” adı verilen maddenin kandaki seviyesinin çok fazla yükselmesi bebeklerde beyin hasarına neden olabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Cerit, doktor kontrolünde takip edilmesi gereken yenidoğan sarılığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bel fıtığını önlemenin yolu hareket etmekten geçiyor!


FİZYOLOJİK Mİ PATOLOJİK Mİ?

Yenidoğan sarılığına “Bilirubin” adı verilen bir maddenin kanda birikmesinin neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Zeynep Cerit, cilde sarı rengi veren bu maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşan sarılığın, zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında; erken doğan bebeklerin ise yüzde 80’inde görüldüğünü ifade etti. 

PEK ÇOK ETKEN VAR

Sarılığın, fizyolojik ve patolojik sarılık olarak iki ayrı grupta değerlendirildiğini söyleyen Zeynep Cerit, “Bebeğin doğum haftası, kaç günlük olduğu ve riskler göz önüne alınarak bilirubin düzeyi değerlendirilerek sarılığın patolojik olup olmadığına karar verilir” dedi. Cerit, fizyolojik sarılığın doğumdan sonra 2 ila 4’üncü günlerde başladığını ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeldiğini belirtti. Cerit patolojik sarılıkla ilgili “Patolojik sarılık sıklıkla doğumdan hemen sonra ortaya çıkan ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu tip sarılıklar, anne karnında geçirilen bazı enfeksiyonlara, anne bebek arasındaki kan grubu uyumsuzluklarına, annenin kullandığı ilaçlara ya da bebeğe ait bazı doğuştan hastalıklara bağlı olarak oluşabiliyor' ifadesini kullanıyor. 

SARILIK BEYİN HASARINA NEDEN OLABİLİR

Sarılığın çoğunlukla kendiliğinden geçtiğini ama bazı durumlarda bilirubinin yüksek seviyelere ulaşıp beyin hasarına neden olabildiğini belirten Cerit bu sebeple yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespitinin ve takibinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Cerit, kan beyin bariyerinin yaşamın ilk 10 gününde henüz tamamlanmadığını ve bu yüzden sarılığı olan yenidoğanların özellikle bu dönemde doktor takibinde kalmasının son derece önemli olduğunu söylüyor. Cerit “Sarılık seviyesinin yükselip, tedaviye geç kalınması durumunda aşırı derecede artan bilirubin beyinde birikerek bu bölgede hasar oluşmasına (Kernikterus Hastalığına) neden olabilir” uyarısında bulunuyor. 

BİLİRUBİN YÜKSELDİKÇE BEBEKTE UYKU YAPAR

“Bilirubin kanda yükseldikçe bebekte uyku yapar. Sarılığı olan bebek emmek istemez, uyumak ister. Bu durumda beslenmenin azalmasına bağlı olarak bilirubin atılımı azaldığı için seviye daha da yükselir ve kısır döngü oluşur” diyen Cerit, bilirubin düzeyinin çok yükselip beyni etkilemesi halinde bebeğin tiz sesle ağlamaktan, havale geçirmeye kadar kötüleşebileceğini belirterek “Bu durumdaki bir bebekte ileri dönemde çoğunlukla zeka ve motor gelişim geriliği, işitme, görme sorunları oluşur” ifadelerini kullandı.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yunanistan'da çiftçilerden protesto

HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığı teşkilatla bayramlaştı

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 81 bin 365 sivil birim hedef alındı

Isparta'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

Slovenya'da genel seçim heyecanı

Diyarbakır’da Yeniköy Mezarlığı çamur deryasına döndü

Diyarbakır’da trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR'dan Elâzığ'da bayramlaşma programı

Diyarbakır sağanağa teslim: Altyapı yine sınıfta kaldı

Kabine yoğun gündemle toplanacak

Fransa'da halk yerel seçimler için sandık başında

Diyarbakır Valiliği, barajdan su tahliyesi nedeniyle uyardı

Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Diyarbakır’da sağanak: Yollar çöktü, köprüler hasar gördü, vatandaşlar mahsur kaldı

Gaziantep'te kalaşnikof ele geçirilen şahıs gözaltına alındı

Diyarbakır'da kanalizasyon taşkını: Sokak göle döndü

5,6 milyon dosya mahkemesiz çözüldü

Gaziantep’te 28 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Diyarbakır’da partisinin bayramlaşma programına katıldı

Rusya: ABD küresel enerji piyasasına hakim olma girişiminde bulunuyor

Katar'da düşen helikopterde Türkiye'den 3 personel hayatını kaybetti

İstanbul Fatih'te 2 bina çöktü: Enkaz altından 7 kişi çıkarıldı

2027’ye doğru: Bir şehadet yıldönümünde Şeyh Ahmed Yasin'in öngörüsü

Sri L'da yakıt fiyatlarında bir zam daha yaşandı, otobüs seferleri etkilendi

1 yılda 3 milyondan fazla Afgan mülteci evine döndü

Türkiye geneli bulutlu ve yağışlı geçecek

Lübnan'da direniş, güney sınır köylerinde işgal askerlerini ve araçlarını hedef aldı

Tahran'da bir İHA düşürüldü

İran'ın ABD ve siyonist rejimle savaşın durdurulmasına ilişkin 6 şartı

Küba'da yeniden genel elektrik kesintisi: Milyonlarca kişi etkilendi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yunanistan'da çiftçilerden protesto

HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığı teşkilatla bayramlaştı

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 81 bin 365 sivil birim hedef alındı

Isparta'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

Slovenya'da genel seçim heyecanı

Diyarbakır’da Yeniköy Mezarlığı çamur deryasına döndü

Diyarbakır’da trafik kazası: 4 yaralı