• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Yunan tarihçi Ahrweiler: Bizans'ın ikinci çöküşü

20 Temmuz 2020, Pazartesi 08:38
20 Temmuz 2020, Pazartesi 08:38
Yunan tarihçi Ahrweiler: Bizans
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yunan tarihçi Ahrweiler: Bizans'ın ikinci çöküşü

Türkiye yıllar sonra aldığı bir karar ile Ayasofya'yı aslı olan ibadethane statüsüne yeniden kavuşturdu. Danıştay'ın verdiği karar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı özellikle Yunanistan'da halen yankı uyandırıyor.

Özellikle hazımsız bir şekilde Türkiye'ye Ayasofya üzerinden saldırmaya çalışan Yunanistan'ın bu tutumunu özetleyen bir açıklama geldi. Yunan ve Bizans tarihçisi Helene Ahrweiler Ayasofya'nın ibadete açılmasını 'Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü' olarak değerlendirdi.

'BİZANS'IN İKİNCİ KEZ ÇÖKÜŞÜ'

Yunan ve Bizans tarihçisi Helene Ahrweiler, Ayasofya’nın statütüsünün değiştirilme kararıyla ilgili olarak tarihin tekerrür ettiğini söyledi.

Ahrweiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya kararının Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü olarak niteledi. Ahrweiler, statü değiştirme kararının Hristiyanlığa karşı bir hakaret olduğunu savunurken, Ayasofya’nın içerisindeki tarihi mozaiklerin gözyaşı döktüğünü duysa buna bile şaşırmayacağını söylüyor.

ENGELLEME ÇABASI

Ahrweiler'in açıklamasının yanı sıra Yunan hükümetinden de Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararına yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bu kararın 'tarihi bir hata' olduğunu savunurken, kararın engellenmesi için mücadele ettiklerini bu yöndeki çabaların önümüzdeki hafta da daha da hız kazanacağını söyledi.

Dendias Türkiye'nin bir iç meselesi olan bu kararı, kendilerini de ilgilendiren bir sorunmuş gibi lanse etmeye çalışırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan için de 'Osmanlı dönemini yeniden canlandırmaya ve kendisini Türkiye’yi bölgenin karar vericisi haline getirmeye çalıştırıyor' ifadelerini kullandı.Dendias ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem uluslararası kurallar ve teamüllere karşı geldiğini iddia etti.

Yunan Dışişleri Bakanı Dandias, Yunan diplomatların önümüzdeki günlerde Ayasofya’nın statü değişikliğiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

DESTEK BULAMIYORLAR

Yunanistan'ın yüzlerce yıllık hazımsızlığı bunlarla da sınırlı değil. Açıklamaların yanı sıra Türkiye'ye yaptırım uygulatmak için lobi çalışmaları yapan Yunan diplomatlar bu konuda yalnız kalmış durumda.

Yunanistan tepkileri bir adım ileriye taşıyarak bunu Türkiye'ye karşı yaptırıma dönüştürmek için destek toplamaya çalışıyor. Ancak Uluslararası İlişkiler Uzmanı Constantinos Filis, Atina’nın bu konuda Amerika ve AB’den destek bulabilecek durumda görünmediğini söylüyor.

Filis, bunun Türkiye’nin iç meselesi olduğunu söylüyor. Yunan halkının karardan rahatsız olmasına karşın Yunanistan’ın tek taraflı olarak bir eylemde bulunamayacağına bu noktada uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor.

Filis, Avrupa Birliği ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yle ilişkileri riske edecek bir adım atıp atmayacağının bir soru işareti olduğunu söylüyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintileri mağdur ediyor: Kısas Mahallesi'nde protesto

Osmaniye’de STK’lardan Gazze için dayanışma kermesi

Guterres: Esed rejiminin düşmesi Suriye'de onlarca yıllık baskıyı bitirdi

Brent petrol 63,72 dolardan işlem görüyor

72 ilde uyuşturucu operasyonu: 970 şüpheli gözaltında

Tapunuzu 31 Aralık'a kadar alın: Yeni yılda harçlar üç kat artacak

Güney Afrika, Gazzelilerin zorla göç ettirilmesini engellemek için vize muafiyetini askıya aldı

Adana'da 41 yıl hapis cezası bulunan firari hükümlü yakalandı

Trump: Zelenskiy barış planını okumadığı için hayal kırıklığına uğradım

Altın fiyatlarında son durum

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Meteorolojiden 8 kente kuvvetli kar uyarısı

İşbirlikçi çetelerde kırılma anı: Onlarca silahlı milis HAMAS'a teslim oluyor

İşgal zindanlarında esirlerin sağlık durumu ağırlaşıyor: Tıbbi ihmal tehlikeli boyutta

İstanbul'da yayımlanan "Kudüs Ahdi": Siyonist rejimin soykırımına ve normalleşmeye karşı ortak duruş

Kalkilya yakınlarında Filistinli genç şehit edildi: İşgalciler sağlık ekiplerini engelledi

Antalya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

Yaya üst geçidinin merdivenlerine çarpan otomobil alev aldı: 4 yaralı

Eşsiz manzarasıyla sisler içinde İshak Paşa Sarayı

Muğla’da şap hastalığı tespit edilen 11 mahalle karantinaya alındı

Suriye: israil işgali bitmeden uzlaşma olmayacak

Başakşehir'de boykot nöbeti: İşgal destekçisi firmaların kapatılması talebi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Her şeyi madde üzerinde inşa ederseniz nesil madde bağımlısı olur

HÜDA PAR'dan "Madde Bağımlılığı" paneli: Gençlik risk altında, çözüm ortak mücadelede

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Madde Bağımlılığı" paneli gerçekleştirildi

Van'da 4,6 büyüklüğünde deprem

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

BM'den Benin'deki darbe girişimine kınama

Osmaniye'de yolcu otobüsü devrildi: 3 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da elektrik kesintileri mağdur ediyor: Kısas Mahallesi'nde protesto

Osmaniye’de STK’lardan Gazze için dayanışma kermesi

Guterres: Esed rejiminin düşmesi Suriye'de onlarca yıllık baskıyı bitirdi

Brent petrol 63,72 dolardan işlem görüyor

72 ilde uyuşturucu operasyonu: 970 şüpheli gözaltında

Tapunuzu 31 Aralık'a kadar alın: Yeni yılda harçlar üç kat artacak

Güney Afrika, Gazzelilerin zorla göç ettirilmesini engellemek için vize muafiyetini askıya aldı