• BIST 100

    14712,94%0,01
  • DOLAR

    43,05% 0,03
  • EURO

    50,38% 0,16
  • GRAM ALTIN

    6115,71% -0,70
  • Ç. ALTIN

    10064,44% -0,99

Yunan tarihçi Ahrweiler: Bizans'ın ikinci çöküşü

20 Temmuz 2020, Pazartesi 08:38
20 Temmuz 2020, Pazartesi 08:38
Yunan tarihçi Ahrweiler: Bizans
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yunan tarihçi Ahrweiler: Bizans'ın ikinci çöküşü

Türkiye yıllar sonra aldığı bir karar ile Ayasofya'yı aslı olan ibadethane statüsüne yeniden kavuşturdu. Danıştay'ın verdiği karar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı özellikle Yunanistan'da halen yankı uyandırıyor.

Özellikle hazımsız bir şekilde Türkiye'ye Ayasofya üzerinden saldırmaya çalışan Yunanistan'ın bu tutumunu özetleyen bir açıklama geldi. Yunan ve Bizans tarihçisi Helene Ahrweiler Ayasofya'nın ibadete açılmasını 'Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü' olarak değerlendirdi.

'BİZANS'IN İKİNCİ KEZ ÇÖKÜŞÜ'

Yunan ve Bizans tarihçisi Helene Ahrweiler, Ayasofya’nın statütüsünün değiştirilme kararıyla ilgili olarak tarihin tekerrür ettiğini söyledi.

Ahrweiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya kararının Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü olarak niteledi. Ahrweiler, statü değiştirme kararının Hristiyanlığa karşı bir hakaret olduğunu savunurken, Ayasofya’nın içerisindeki tarihi mozaiklerin gözyaşı döktüğünü duysa buna bile şaşırmayacağını söylüyor.

ENGELLEME ÇABASI

Ahrweiler'in açıklamasının yanı sıra Yunan hükümetinden de Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararına yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bu kararın 'tarihi bir hata' olduğunu savunurken, kararın engellenmesi için mücadele ettiklerini bu yöndeki çabaların önümüzdeki hafta da daha da hız kazanacağını söyledi.

Dendias Türkiye'nin bir iç meselesi olan bu kararı, kendilerini de ilgilendiren bir sorunmuş gibi lanse etmeye çalışırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan için de 'Osmanlı dönemini yeniden canlandırmaya ve kendisini Türkiye’yi bölgenin karar vericisi haline getirmeye çalıştırıyor' ifadelerini kullandı.Dendias ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem uluslararası kurallar ve teamüllere karşı geldiğini iddia etti.

Yunan Dışişleri Bakanı Dandias, Yunan diplomatların önümüzdeki günlerde Ayasofya’nın statü değişikliğiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

DESTEK BULAMIYORLAR

Yunanistan'ın yüzlerce yıllık hazımsızlığı bunlarla da sınırlı değil. Açıklamaların yanı sıra Türkiye'ye yaptırım uygulatmak için lobi çalışmaları yapan Yunan diplomatlar bu konuda yalnız kalmış durumda.

Yunanistan tepkileri bir adım ileriye taşıyarak bunu Türkiye'ye karşı yaptırıma dönüştürmek için destek toplamaya çalışıyor. Ancak Uluslararası İlişkiler Uzmanı Constantinos Filis, Atina’nın bu konuda Amerika ve AB’den destek bulabilecek durumda görünmediğini söylüyor.

Filis, bunun Türkiye’nin iç meselesi olduğunu söylüyor. Yunan halkının karardan rahatsız olmasına karşın Yunanistan’ın tek taraflı olarak bir eylemde bulunamayacağına bu noktada uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor.

Filis, Avrupa Birliği ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yle ilişkileri riske edecek bir adım atıp atmayacağının bir soru işareti olduğunu söylüyor

Bakan Yumaklı: İçme ve kullanma suyunun sorumluluğu belediyelere aittir

Erivan-Bakü hattında yeni ticaret dönemi

Bursa’da fırtına nedeniyle asma tavan çöktü: 2 kişi son anda kurtuldu

JETCO toplantısında Eylem Planı ve Karşılıklı Tanıma Anlaşması imzalandı

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda kritik gelişme

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Ishak Dar ile görüştü

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli rüzgar, kar ve sağanak uyarısı

Tunceli'de eğitime ara verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'da 100 bin sosyal konut inşa edeceğiz

Bulgaristan'da şiddetli yağışlar etkili oldu yerleşim yerleri su altında kaldı

MEB, Akademi Giriş Sınavı ve ÖABT’nin yapısı ile uygulama esaslarını güncelledi

Polonya'dan İHA kalkanı projesi

Siirt’te sağlık çalışanlarına verem farkındalık eğitimi

DMM’den Kahramanmaraş’taki sirenlerin çalmasıyla ilgili iddialara yalanlama

Siirt fıstığında taban gübresi zamanı: Uzmanlardan üreticilere uyarı

Irak, Batı Kurna-2 operasyonlarının kontrolünü yerel bir şirkete devretti

Umut Kervanı'ndan Suriye için "Acil Yardım" çağrısı

Almanya'da bir evde gaz patlaması: 3 ölü

Meteorolojiden sağanak ve yoğun kar uyarısı

HAKSİAD Genel Merkezi’nde bcılık ve inovasyon buluşması

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Tunç: 3 kişiden 1’i arabulucuda anlaştı

Rusya: Ukrayna'ya konuşlanan Batılı güçler, meşru hedef haline gelir

Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu, BAE Hava Kuvvetleri Komutanı’nı kabul etti

Belediye Başkanı Geçit: İlçenin her noktasında tüm hizmetler planlı ve koordineli bir şekilde devam ediyor

ABD şirketi ExxonMobil, Türkiye açıklarında hidrokarbon arama çalışmaları yapmayı kabul etti

YÖK Başkanı Özvar, Malezya Yükseköğretim Bakanı Kadir ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş ve beraberindeki heyeti kabul etti

HÜDA PAR’dan Suriye açıklaması: Çatışma yerine uzlaşı kanalları zorlanmalı

Malatya'da TOKİ şantiye alanındaki depoda yangın

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Yumaklı: İçme ve kullanma suyunun sorumluluğu belediyelere aittir

Erivan-Bakü hattında yeni ticaret dönemi

Bursa’da fırtına nedeniyle asma tavan çöktü: 2 kişi son anda kurtuldu

JETCO toplantısında Eylem Planı ve Karşılıklı Tanıma Anlaşması imzalandı

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda kritik gelişme

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Ishak Dar ile görüştü

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli rüzgar, kar ve sağanak uyarısı