• BIST 100

    15999,51%-0,78
  • DOLAR

    44,36% 0,06
  • EURO

    51,45% 0,29
  • GRAM ALTIN

    6334,96% -1,38
  • Ç. ALTIN

    10635,88% -2,89

Yurt içi piyasalar enflasyon verilerini bekliyor

04 Ekim 2022, Salı 09:04
04 Ekim 2022, Salı 09:04
Yurt içi piyasalar enflasyon verilerini bekliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yurt içi piyasalar enflasyon verilerini bekliyor

Küresel piyasalarda, yüksek enflasyonist ortamda merkez bankalarının 'şahin' adımlarının devam edeceği beklentileri paralelinde, bugün açıklanacak enflasyon verileri takip edilecek.

Küresel çapta açıklanan veriler enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret ederken, merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmeleri agresif faiz artırımlarının gelecek dönemde de devam edeceği beklentilerini güçlendiriyor.

Bu durum küresel çapta dolara olan talebin artmasını beraberinde getirirken, pay ve tahvil piyasalarında dalgalanmalar sürüyor.

'ABD ve yurt dışında enflasyon çok yüksek'

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, cuma günü yaptığı açıklamada, enflasyonun yüzde 2 hedefine düşürülmesi için para politikasının bir süre kısıtlayıcı olması gerektiğini belirterek, 'Para politikası sıkılaşmasında erken geri çekilmekten kaçınmaya kararlıyız. ABD ve yurt dışında enflasyon çok yüksek ve ek enflasyonist şok riski göz ardı edilemez.' dedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de ek faiz artışlarının gerekli ancak ne kadar ileri gidileceğinin verilere bağlı olduğunu vurgulayarak, en büyük önceliklerinin enflasyonu düşürmek olduğunu, ekonominin şu anda bir resesyonun eşiğinde bulunmadığını söyledi.

'Sıkı para politikası enflasyon düşene kadar sürecek'

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise Fed'in para politikası sıkılaşmasının enflasyon düşene kadar süreceğini ifade ederek, 'Dolar çok güçlü ama bu şok edici değil. Ekonomimiz, bazı yabancı ekonomilerin daha zayıf göründüğü yerlerde gücünü korudu.' değerlendirmesinde bulundu.

Makroekonomik veri tarafında, ABD'de cuma günü Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ağustosta yüzde 0,6 artışla beklentileri aştı.

Enflasyonda yükselişin sürdüğüne işaret eden veriler ve Fed yetkililerinin 'şahin' açıklamaları ile New York borsası cuma günü de satıcılı seyretti. Dow Jones ve S&P 500 endeksi yüzde 1,51, Nasdaq endeksi yüzde 1,71 değer kaybederken, endekslerin geçen haftaki kayıpları ortalama yüzde 2,8'i buldu. Dolar endeksi geçen hafta yüzde 0,8 değer kaybıyla 112,2'den kapanmasının ardından yeni haftanın başlangıcında yatay seyrediyor. ABD endeks vadeli kontratlar yeni güne de düşüşle başladı.

Avrupa'da enflasyon tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı

Avrupa tarafında cuma günü açıklanan verilere göre, eylülde yıllık enflasyon Euro Bölgesi'nde yüzde 10 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Bu gelişme sonrası Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekim ayı toplantısında politika faizini 75 baz puan artıracağı ve yıl sonunda yüzde 3'ün üzerine çıkaracağı fiyatlanmaya başladı. İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz artırımına ilişkin beklentiler ise 100 baz puana yükseldi.

Asya tarafında Çin ve Güney Kore piyasalarının resmi tatil dolayısıyla kapalı olmasıyla yeni haftanın düşük işlem hacmiyle başladığı görülüyor. Japonya'da bugün açıklanan verilere göre, imalat sanayi PMI eylülde 0,2 puanlık düşüşle 50,8'e gerilese de genişleme bölgesinde kalmaya devam etti. Ülkede büyük imalatçıların güvenini yansıtan Tankan endeksi de 3. çeyrekte 8'e gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

Asya borsaları karışık bir seyir izliyor

Bu gelişmelerle Asya borsalarında karışık bir seyir izlenirken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 artışla, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,3 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,9 düşüşle seyrediyor.

Öte yandan OPEC+'nın bu hafta günlük petrol üretimini 1 milyon varil veya üzerinde kısabileceği haberlerinin ardından Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3 değer kazanarak 87,6 dolara kadar yükseldi.

BİST 100 endeksi haftayı yüzde 1,05 artışla tamamladı

Yurt içinde, geçen hafta cuma günü yükseliş eğiminde hareket eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,05 artışla 3.179,99 puandan tamamladı. Endeks, geçen haftanın tamamında ise küresel çapta düşük seyreden risk iştahının etkisiyle yüzde 3,1 geriledi. Dolar/TL, geçen hafta yüzde 0,5 artışla 18,5020'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,5520'den işlem görüyor.

Analistler, yüksek enflasyon ve faiz ortamının küresel ekonomide toparlanmayı geciktireceği beklentilerinin güçlendiğini belirterek, bu durumun yatırımcı risk iştahının düşük seyretmesine neden olduğunu söyledi.

Yurt içinde enflasyon verileri takip edilecek

Piyasalarda dalgalanmanın bir müddet daha sürebileceğine işaret eden analistler, bugün veri gündeminde yurt içinde enflasyon, yurt dışında imalat sanayi PMI verilerinin öne çıktığını kaydetti.

Analistler, bugün ayrıca kapalı oturumda gerçekleştirilecek ve düzenli olarak yapılan Fed'in yönetim kurulu toplantısına dair olası açıklamaların da yatırımcıların odağında bulunduğunu ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.100 puanın destek, 3.220 ve 3.250 seviyelerinin direnç olarak izleneceğini bildirdi.

AA Finans'ın anketine göre, ekonomistler eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,53 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 80,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 84,26'ya yükseleceği hesaplanıyor.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 53,12 seviyesinde

Türk Akım ve Mavi Akım açıklaması: Türkiye, Ukrayna'yı etkileyebilir mi?

İran'dan yoğun füze misillemesi: Siyonist bölgelerde ölü ve yaralılar, Tel Aviv'de patlamalar

Yüzyılın Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in adını taşıyan uluslararası ödüle başvurular başladı

Konya savunma sanayisinde Türkiye üçüncüsü

Şırnak–Hakkari yolu çığ sonrası yeniden ulaşıma açıldı

Çüngüş HÜDA PAR İlçe Başkanı Güldoğdu: Sağtepe'nin altyapı ve eğitim sorunları giderilmeli

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 267’ye yükseldi

Güney Lübnan'da çatışmalar şiddetlendi: Hizbullah operasyonlarını artırdı, işgalciler kayıp verdi

Diyarbakır'da Mevlid-i Nebi Etkinliği 19 Nisan'da gerçekleştirilecek

Konya Umut Kervanı Ramazanda ihtiyaç sahibi ailelere yardımda bulundu

İŞKUR aracılığıyla Konya’da 700 kişiyi istihdam edilecek

Batman'da Genç Sadâ Hafızlık Yarışması düzenlendi

Diyarbakır’da üreticiye tarım ve altyapı desteği

Eczacı Akdağ: Spesifik hastalık ilaçlarında zaman zaman yokluk yaşanmakta

İngiltere'de Filistin'e destek veren doktorlar hedefte

Gaziantep'te 16'ncı GAPTARIM fuarı kurulacak

Konya’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Eski Taipei Belediye Başkanı Ko Wen-je’ye yolsuzluk suçundan 17 yıl hapis cezası

Trump'ın oğlu savaş bahislerinin merkezinde: Kritik tarihler önceden bilindi

Akaryakıt zamları sürücüleri zorluyor: Kazandığımız mazota gidiyor

Hürmüz krizi ile beraber Fransa ekonomisinin kırılganlığı

Antalya’da 3,8 büyüklüğünde deprem

Buca, Avrupa’da hava kirliliğinde üst sıralarda

Şanlıurfalı gençler, ‘Sorunlar çözülmezse gelecek kaygımız artıyor’

Yahudi çeteler Batı Şeria'da 5 günde 109 saldırı düzenledi

Türkiye’den 11 üniversite QS 2026 alan bazlı sıralamada ilk 500’e girdi

Diplomasi, finans ve skandal: Rothschild ve Epstein ilişkileri mercek altında

Gaziantep'te kurşunlama olaylarına yönelik operasyonda 9 şüpheli yakalandı

Ekonomist Bayraktar değerlendirdi: Savaş ile başlayan enerji krizi piyasaları nasıl etkiledi?

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 53,12 seviyesinde

Türk Akım ve Mavi Akım açıklaması: Türkiye, Ukrayna'yı etkileyebilir mi?

İran'dan yoğun füze misillemesi: Siyonist bölgelerde ölü ve yaralılar, Tel Aviv'de patlamalar

Yüzyılın Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in adını taşıyan uluslararası ödüle başvurular başladı

Konya savunma sanayisinde Türkiye üçüncüsü

Şırnak–Hakkari yolu çığ sonrası yeniden ulaşıma açıldı

Çüngüş HÜDA PAR İlçe Başkanı Güldoğdu: Sağtepe'nin altyapı ve eğitim sorunları giderilmeli