• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Yurt içi piyasalar enflasyon verilerini bekliyor

04 Ekim 2022, Salı 09:04
04 Ekim 2022, Salı 09:04
Yurt içi piyasalar enflasyon verilerini bekliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yurt içi piyasalar enflasyon verilerini bekliyor

Küresel piyasalarda, yüksek enflasyonist ortamda merkez bankalarının 'şahin' adımlarının devam edeceği beklentileri paralelinde, bugün açıklanacak enflasyon verileri takip edilecek.

Küresel çapta açıklanan veriler enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret ederken, merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmeleri agresif faiz artırımlarının gelecek dönemde de devam edeceği beklentilerini güçlendiriyor.

Bu durum küresel çapta dolara olan talebin artmasını beraberinde getirirken, pay ve tahvil piyasalarında dalgalanmalar sürüyor.

'ABD ve yurt dışında enflasyon çok yüksek'

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, cuma günü yaptığı açıklamada, enflasyonun yüzde 2 hedefine düşürülmesi için para politikasının bir süre kısıtlayıcı olması gerektiğini belirterek, 'Para politikası sıkılaşmasında erken geri çekilmekten kaçınmaya kararlıyız. ABD ve yurt dışında enflasyon çok yüksek ve ek enflasyonist şok riski göz ardı edilemez.' dedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de ek faiz artışlarının gerekli ancak ne kadar ileri gidileceğinin verilere bağlı olduğunu vurgulayarak, en büyük önceliklerinin enflasyonu düşürmek olduğunu, ekonominin şu anda bir resesyonun eşiğinde bulunmadığını söyledi.

'Sıkı para politikası enflasyon düşene kadar sürecek'

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise Fed'in para politikası sıkılaşmasının enflasyon düşene kadar süreceğini ifade ederek, 'Dolar çok güçlü ama bu şok edici değil. Ekonomimiz, bazı yabancı ekonomilerin daha zayıf göründüğü yerlerde gücünü korudu.' değerlendirmesinde bulundu.

Makroekonomik veri tarafında, ABD'de cuma günü Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ağustosta yüzde 0,6 artışla beklentileri aştı.

Enflasyonda yükselişin sürdüğüne işaret eden veriler ve Fed yetkililerinin 'şahin' açıklamaları ile New York borsası cuma günü de satıcılı seyretti. Dow Jones ve S&P 500 endeksi yüzde 1,51, Nasdaq endeksi yüzde 1,71 değer kaybederken, endekslerin geçen haftaki kayıpları ortalama yüzde 2,8'i buldu. Dolar endeksi geçen hafta yüzde 0,8 değer kaybıyla 112,2'den kapanmasının ardından yeni haftanın başlangıcında yatay seyrediyor. ABD endeks vadeli kontratlar yeni güne de düşüşle başladı.

Avrupa'da enflasyon tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı

Avrupa tarafında cuma günü açıklanan verilere göre, eylülde yıllık enflasyon Euro Bölgesi'nde yüzde 10 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Bu gelişme sonrası Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekim ayı toplantısında politika faizini 75 baz puan artıracağı ve yıl sonunda yüzde 3'ün üzerine çıkaracağı fiyatlanmaya başladı. İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz artırımına ilişkin beklentiler ise 100 baz puana yükseldi.

Asya tarafında Çin ve Güney Kore piyasalarının resmi tatil dolayısıyla kapalı olmasıyla yeni haftanın düşük işlem hacmiyle başladığı görülüyor. Japonya'da bugün açıklanan verilere göre, imalat sanayi PMI eylülde 0,2 puanlık düşüşle 50,8'e gerilese de genişleme bölgesinde kalmaya devam etti. Ülkede büyük imalatçıların güvenini yansıtan Tankan endeksi de 3. çeyrekte 8'e gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

Asya borsaları karışık bir seyir izliyor

Bu gelişmelerle Asya borsalarında karışık bir seyir izlenirken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 artışla, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,3 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,9 düşüşle seyrediyor.

Öte yandan OPEC+'nın bu hafta günlük petrol üretimini 1 milyon varil veya üzerinde kısabileceği haberlerinin ardından Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3 değer kazanarak 87,6 dolara kadar yükseldi.

BİST 100 endeksi haftayı yüzde 1,05 artışla tamamladı

Yurt içinde, geçen hafta cuma günü yükseliş eğiminde hareket eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,05 artışla 3.179,99 puandan tamamladı. Endeks, geçen haftanın tamamında ise küresel çapta düşük seyreden risk iştahının etkisiyle yüzde 3,1 geriledi. Dolar/TL, geçen hafta yüzde 0,5 artışla 18,5020'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,5520'den işlem görüyor.

Analistler, yüksek enflasyon ve faiz ortamının küresel ekonomide toparlanmayı geciktireceği beklentilerinin güçlendiğini belirterek, bu durumun yatırımcı risk iştahının düşük seyretmesine neden olduğunu söyledi.

Yurt içinde enflasyon verileri takip edilecek

Piyasalarda dalgalanmanın bir müddet daha sürebileceğine işaret eden analistler, bugün veri gündeminde yurt içinde enflasyon, yurt dışında imalat sanayi PMI verilerinin öne çıktığını kaydetti.

Analistler, bugün ayrıca kapalı oturumda gerçekleştirilecek ve düzenli olarak yapılan Fed'in yönetim kurulu toplantısına dair olası açıklamaların da yatırımcıların odağında bulunduğunu ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.100 puanın destek, 3.220 ve 3.250 seviyelerinin direnç olarak izleneceğini bildirdi.

AA Finans'ın anketine göre, ekonomistler eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,53 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 80,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 84,26'ya yükseleceği hesaplanıyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Netanyahu, ABD'ye gidiyor: Gündem İran müzakereleri

Nijerya: Türkiye ile güvenlik ve ticarette iş birliğini derinleştirmeyi hedefliyoruz

İstanbul'da "Şehitler Gecesi" programı

Kolombiya’da şiddetli yağışlar sellere yol açtı: 6 ölü

ABD-Grönland hattında kritik süreç

İstanbul'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Batı Şeria'da siyonist vahşet insanlarla sınırlı kalmıyor: Hayvanlar çalındı, ağaçlar söküldü

Lübnan Başbakanı Selam: israi saldırıları egemenliğimizi hedef alıyor

Rusya'dan Ukrayna'daki enerji tesislerine saldırı

ABD ve Hindistan geçici ticaret anlaşmasında uzlaşıya vardı

İspanya'dan 5 maddelik sosyal medya planı: Denetimler artırılıyor

Orban: AB birliklerini Ukrayna'ya göndermek, Rusya ile doğrudan çatışma anlamına gelir

Fransa'dan sonra Kanada da Grönland'da konsolosluk açtı

Suriye ile Suudi Arabistan arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı

Gazze Sağlık Bakanlığı: Sağlık sistemi çökme noktasında, binlerce hasta ve yaralının durumu belirsiz

Konya’da yasa dışı silah operasyonu: 6 şüpheli tutuklandı

Konya'da “Camiyi Seviyoruz Namazla Buluşuyoruz” programı yapıldı

Konya’da organize suç örgütüne oeprasyon: 25 şüpheli tutuklandı

Mardin’de otomobil ile tır çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı

Japonya'da kar 4,5 metreyi aştı: 45 ölü, 500’den fazla yaralı

El Cezire 17. Forumu Doha’da Başladı

Siirt’te ilk kez düzenlenen ekonomi zirvesinde Yılmaz’dan yatırım çağrısı

Japonya erken seçim için sandık başına gidiyor

Kavan: Bir dil resmi ya da eğitim dili olmazsa kaybolmaya mahkumdur

Irak, Suriye’den 2 bin 250 DAİŞ’i teslim aldı

ABD'den İran'a yönelik yeni gümrük vergisi

Bursa Kuzey Çevre Otoyolu Projesi masaya yatırıldı

Dörtyol FSRUda kapasite iki katına çıkarılacak

Duran: Gazze’de yaşananlar, uluslararası sistemin iflasını gözler önüne seriyor

Kayseri’de çeşitli suçlardan aranan hükümlü yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Netanyahu, ABD'ye gidiyor: Gündem İran müzakereleri

Nijerya: Türkiye ile güvenlik ve ticarette iş birliğini derinleştirmeyi hedefliyoruz

İstanbul'da "Şehitler Gecesi" programı

Kolombiya’da şiddetli yağışlar sellere yol açtı: 6 ölü

ABD-Grönland hattında kritik süreç

İstanbul'da ambulans ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Batı Şeria'da siyonist vahşet insanlarla sınırlı kalmıyor: Hayvanlar çalındı, ağaçlar söküldü