• BIST 100

    14227,10%0,41
  • DOLAR

    42,83% -0,01
  • EURO

    50,38% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6167,97% -0,03
  • Ç. ALTIN

    10014,28% 0,00

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

24 Ekim 2020, Cumartesi 12:13
24 Ekim 2020, Cumartesi 12:13
Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından posta ve hızlı kargoyla gelen ürünler hakkında gümrük birimlerine uyarıda bulundu.

Bakanlığın yazısına göre, kişisel tedavide kullanılmak üzere yurtdışından getirilen ilaçlar için hastanın kendi doktorunun reçetesinin yanı sıra, yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporlar da geçerli olacak. Kargoyla cep telefonu yasağının istisnası ise yurtdışında unutulan telefonlar olacak.

Bakanlıktan gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerine yazılan yazıda, 1500 euro ve 30 kilogramı geçmeyen kişisel ürünlerin, kargoyla getirilebileceği, 22 euroyu geçmeyen mallarda ise gümrük muafiyeti olduğu hatırlatıldı.

Yazıya göre, gümrük limitlerinde, bir kişiye aynı gün içinde gelen kargolar dikkate alınacak.

Bazı mallar ile ilgili prosedür şöyle olacak:

KARGOYLA PARAYA YASAK

İthalatçı şirketlerin numunelik eşya veya model olarak getirdiği mallar, gümrük vergilerinden muaf olarak beyanla geçecek.

Posta veya hızlı kargo ile yurda getirilen çek ve nakit para, öncelikle bankalar aracılığıyla transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığı yönünden incelemeye alınacak. Yurtdışından gelen çek veya paranın posta ve hızlı kargo tarafından alıcıya teslim edilmesine izin verilmeyecek. Bu gibi gönderiler, rezerve odasında muhafaza altına alınacak.

Milliyet'in haberine göre; posta veya hızlı kargo ile şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçlara, gümrük memurunca alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırmada kesin kanaat getirilmesi halinde izin verilecek. Gümrüğe sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete sunulması halinde ilaçlar yurda sokulacak. Yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen doktor raporu ya da reçete de Türkiye’ye giriş için geçerli belge olarak kabul edilebilecek.

İlaç hasta yakını adına gelirse her iki şahıstan da yazılı beyan istenecek.

CEP TELEFONU İSTİSNASI

Cep telefonunun Türkiye’de serbest dolaşıma sokulabilmesi için, sadece yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerekiyor. Yolculuk öncesi veya sonrasında kargoyla gönderilen cep telefonları, “yolcu beraberi eşya” kapsamında da olsa yurda kabul edilmeyecek. Cep telefonu yurtdışından, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir şekilde Türkiye’ye sokulamayacak.

Yurtdışına giden yolcuların IMEI numarası kayıtlı olan cep telefonlarının yurtdışında kalması halinde ise bu telefonlara muafiyet tanınabilecek. Bu şekilde yurtdışında kalan telefonlar, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin internet sitesinden yapılacak IMEI sorgulaması yapılarak kargoyla Türkiye’ye getirilecek.

SPORCU GIDASI YASAK

Yurtdışından gelen hayvansal ve bitkisel ürünler kendi mevzuatlarına göre kontrol edildikten sonra yurda sokulacak. “Takviye edici gıdalar” ve “sporcu gıdaları” ise, posta ve kargoyla Türkiye’ye getirtilemeyecek. Bu ürünleri doktor tavsiyesiyle kullandığını raporla ispatlayanlar ile “Milli Sporcu Belgesi”ni ibraz eden milli sporcular ise yasaktan muaf tutulacak.

Kargo ve postayla yurda sokulması yasak olan diğer bazı ürünler ise şöyle:

Tırnaklar, saçlar, dudak ve dişlere uygulanan diş macunu, temizleyici, koku verici gibi kozmetik ürünler,

Alkol, alkollü ürünler, tütün ürünleri, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile ürünleri, uyuşturucu ve uyarıcı etkisi olan her türlü ürün,

Türk temsilciliklerinde elçi, konsolosların, subay, emniyet personeli ve diğer güvenlik görevlilerinin yanlarında getirdiği silahların haricinde ateşli silahlar.

Cezayir Parlamentosu Fransız sömürgeciliğini suç sayan yasayı onayladı

11. Yargı Paketi kapsamında tahliyeler başladı

Batman'da hava sıcaklığı -4 dereceye düşecek

İşgal rejimi Batı Şeria’da onlarca kişiyi alıkoydu

Yıllık kan bağışı 3 milyona ulaştı

Bingöl Valiliği’nden soğuk ve yağışlı hava uyarısı

Siirt’te hastanede uyuşturucu skandalı: 19 tutuklama

BESO Başkanı Çiftçi: Batman'a özel "E-Ticaret Platformu" kuruyoruz

Türkiye ile Kuzey Makedonya arasında eğitim iş birliği

Diyarbakır'da peynir tesisinde patlama: 2’si ağır 6 yaralı

Bakan Yumaklı: Su Kanunu’nun 2026’da yasalaşmasını diliyoruz

Bingöl’e 2 ambulans daha tahsis edildi

Umut Kervanı'ndan Batman'da yüzlerce muhtaç aileye gıda yardımı

NASA, Ay’a dönüyor: Mars yolculuğunun temeli atılıyor

Prof. Dr. Tarhan: Dostluk duygusunu kaybettiğimiz için yalnızız

Çüngüş'ün bu mahallesinde su ve yol yok, çocuklar 2 yıldır okula gidemiyor

İzmir’de içki operasyonları: 11 kişi tutuklandı

Üç Ayların bereketi Umut Kervanı'nın yardımıyla Adana’da paylaşıldı

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Ambulans filomuzu 6 bin 308’e çıkardık

Irak Başbakanı Sudani: “Normalleşme” ifadesi Irak sözlüğünde yok

Bursa’da durdurulan araçta uyuşturucu ele geçirildi

Şanlıurfa'da Umut Kervanı’ndan Regaib Gecesi’nde yüzlerce aileye yardım

Şanlıurfa'da yılbaşı öncesi denetimler sıklaştırıldı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah denetimi: 4 kişi hakkında işlem başlatıldı

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu

MSB haftalık basın toplantısı ASELSAN’da yapıldı

Malatya'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç Diyarbakırlıların taleplerini Meclis’te dile getirdi

Tunus'ta Kassam mühendisi Muhammed ez-Zuvari suikastı sanıklarına müebbet hapis cezası

BESO’dan Yerel Ekonomiye Dijital Hamle, "Esnaf72.Com" ve TOKİ Müjdesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cezayir Parlamentosu Fransız sömürgeciliğini suç sayan yasayı onayladı

11. Yargı Paketi kapsamında tahliyeler başladı

Batman'da hava sıcaklığı -4 dereceye düşecek

İşgal rejimi Batı Şeria’da onlarca kişiyi alıkoydu

Yıllık kan bağışı 3 milyona ulaştı

Bingöl Valiliği’nden soğuk ve yağışlı hava uyarısı

Siirt’te hastanede uyuşturucu skandalı: 19 tutuklama