• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,29% 0,04
  • EURO

    50,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6778,74% 2,44
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 0,00

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

24 Ekim 2020, Cumartesi 12:13
24 Ekim 2020, Cumartesi 12:13
Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından posta ve hızlı kargoyla gelen ürünler hakkında gümrük birimlerine uyarıda bulundu.

Bakanlığın yazısına göre, kişisel tedavide kullanılmak üzere yurtdışından getirilen ilaçlar için hastanın kendi doktorunun reçetesinin yanı sıra, yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporlar da geçerli olacak. Kargoyla cep telefonu yasağının istisnası ise yurtdışında unutulan telefonlar olacak.

Bakanlıktan gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerine yazılan yazıda, 1500 euro ve 30 kilogramı geçmeyen kişisel ürünlerin, kargoyla getirilebileceği, 22 euroyu geçmeyen mallarda ise gümrük muafiyeti olduğu hatırlatıldı.

Yazıya göre, gümrük limitlerinde, bir kişiye aynı gün içinde gelen kargolar dikkate alınacak.

Bazı mallar ile ilgili prosedür şöyle olacak:

KARGOYLA PARAYA YASAK

İthalatçı şirketlerin numunelik eşya veya model olarak getirdiği mallar, gümrük vergilerinden muaf olarak beyanla geçecek.

Posta veya hızlı kargo ile yurda getirilen çek ve nakit para, öncelikle bankalar aracılığıyla transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığı yönünden incelemeye alınacak. Yurtdışından gelen çek veya paranın posta ve hızlı kargo tarafından alıcıya teslim edilmesine izin verilmeyecek. Bu gibi gönderiler, rezerve odasında muhafaza altına alınacak.

Milliyet'in haberine göre; posta veya hızlı kargo ile şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçlara, gümrük memurunca alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırmada kesin kanaat getirilmesi halinde izin verilecek. Gümrüğe sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete sunulması halinde ilaçlar yurda sokulacak. Yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen doktor raporu ya da reçete de Türkiye’ye giriş için geçerli belge olarak kabul edilebilecek.

İlaç hasta yakını adına gelirse her iki şahıstan da yazılı beyan istenecek.

CEP TELEFONU İSTİSNASI

Cep telefonunun Türkiye’de serbest dolaşıma sokulabilmesi için, sadece yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerekiyor. Yolculuk öncesi veya sonrasında kargoyla gönderilen cep telefonları, “yolcu beraberi eşya” kapsamında da olsa yurda kabul edilmeyecek. Cep telefonu yurtdışından, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir şekilde Türkiye’ye sokulamayacak.

Yurtdışına giden yolcuların IMEI numarası kayıtlı olan cep telefonlarının yurtdışında kalması halinde ise bu telefonlara muafiyet tanınabilecek. Bu şekilde yurtdışında kalan telefonlar, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin internet sitesinden yapılacak IMEI sorgulaması yapılarak kargoyla Türkiye’ye getirilecek.

SPORCU GIDASI YASAK

Yurtdışından gelen hayvansal ve bitkisel ürünler kendi mevzuatlarına göre kontrol edildikten sonra yurda sokulacak. “Takviye edici gıdalar” ve “sporcu gıdaları” ise, posta ve kargoyla Türkiye’ye getirtilemeyecek. Bu ürünleri doktor tavsiyesiyle kullandığını raporla ispatlayanlar ile “Milli Sporcu Belgesi”ni ibraz eden milli sporcular ise yasaktan muaf tutulacak.

Kargo ve postayla yurda sokulması yasak olan diğer bazı ürünler ise şöyle:

Tırnaklar, saçlar, dudak ve dişlere uygulanan diş macunu, temizleyici, koku verici gibi kozmetik ürünler,

Alkol, alkollü ürünler, tütün ürünleri, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile ürünleri, uyuşturucu ve uyarıcı etkisi olan her türlü ürün,

Türk temsilciliklerinde elçi, konsolosların, subay, emniyet personeli ve diğer güvenlik görevlilerinin yanlarında getirdiği silahların haricinde ateşli silahlar.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İşgal rejimi Lübnan’ın güneyinde bir araca saldırı düzenlerdi

ABD uçak gemisi Malakka Boğazı'nı geçerek Arap Denizi'ne yöneldi

Dünyanın en uzun süren deneyi: Bir damla için 8 yıl

Çocuklarda geçmeyen öksürüğün nedeni bocavirüs olabilir

2025’te tüketici hakem heyetlerine 907 bin 515 başvuru yapıldı

Türkiye ile Gana arasında afet yönetimi iş birliği

2025 Adalet Bakanlığı sınav sonuçları açıklandı

Brent petrol 63,65 dolardan işlem görüyor

Maddi mallara yatırım 2024’te 5,6 trilyon lirayı aştı

Katar’da Eurofighter Typhoon uçakları tedarik süreci görüşüldü

Psikolog Tuncay: Kumar bağımlılığı ciddi bir toplumsal soruna dönüştü

AFAD’da çığ tehlikesine karşı koordinasyon toplantısı yapıldı

Adana'da 26 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

İLKHA'nın gündeme getirdiği tutuklu icra kâtibi tahliye edildi

Gazze'de ikinci aşama uygulanamıyor: Avrupa, koordinasyondan çekilmeyi tartışıyor

Trump’ın uçağı havada arızalandı, Washington’a geri döndü

Merkez Bsı bir şirketin faaliyet izninin iptal kararını kaldırdı

Tek katlı evde çıkan yangın korkuttu

Kapalı köy yolu açıldı, hasta zamanında hastaneye ulaştırıldı

Batman'da petrol kuyusu ve apartman yangını söndürüldü

SDAM analizi: Maduro krizi ve küresel güç dengeleri

Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk operasyonu: 12 gözaltı

Döviz kurlarında son durum

Tüketici Hakem Heyetlerine 907 bin 515 başvuru yapıldı

Altın tüm zamanların rekorunu kırdı

9 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 65 tutuklama

Meteoroloji'den yağmur, kar ve fırtına uyarısı

ABD, Karayipler'de yedinci petrol tankerine el koydu

Şam'dan PKK/SDG'ye süre: Haseke'nin devlete entegrasyonu için son 4 gün

Erdoğan ile Trump telefonda görüştü: Bölgesel gündem ve Gazze barış çabaları masada

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal rejimi Lübnan’ın güneyinde bir araca saldırı düzenlerdi

ABD uçak gemisi Malakka Boğazı'nı geçerek Arap Denizi'ne yöneldi

Dünyanın en uzun süren deneyi: Bir damla için 8 yıl

Çocuklarda geçmeyen öksürüğün nedeni bocavirüs olabilir

2025’te tüketici hakem heyetlerine 907 bin 515 başvuru yapıldı

Türkiye ile Gana arasında afet yönetimi iş birliği

2025 Adalet Bakanlığı sınav sonuçları açıklandı