• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Zooloji profesöründen Suriye üzerinden Türkiye’ye ’Asya Kaplan Sivrisineği’ uyarısı

22 Eylül 2022, Perşembe 10:15
22 Eylül 2022, Perşembe 10:15
Zooloji profesöründen Suriye üzerinden Türkiye’ye ’Asya Kaplan Sivrisineği’ uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Zooloji profesöründen Suriye üzerinden Türkiye’ye ’Asya Kaplan Sivrisineği’ uyarısı

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, son günlerde Türkiye’de hava sıcaklarının normalinin üzerinde seyrinden ötürü cins sivrisinek vakalarında hastanelere başvuruların arttığına dikkat çekerek, popülasyonu artan Aedes Sivrisineğinin taşıyıcı virüslerle insanlarda hastalığa sebebiyet verebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Ali Satar, yaptığı açıklamada, cins sivrisineklerin ilkin alerjik reaksiyon, sonrasında ise insan vücudunda kalıcı hastalıklar bırakabileceğine değindi. Sivrisinek kaynaklı hastalıklara sebebiyet veren türün 'Asya Kaplan Sivrisineği' olduğunu söyleyen Prof. Dr. Satar, ülkemizde sivrisinek vakalarının son günlerde çoğaldığını ifade etti.
“Batı ülkelerinde sivrisinek kaynaklı hastalıklar, cinslerden kaynaklanıyor' diyen Prof. Dr. Satar, 'Sebebi Asya Kaplan Sivrisineği kaynaklı hastalıklardır. Tabi bu bizim bölgemizde tam görülmedi. Fakat görülmeyecek diye bir şey yok. Çünkü Suriye’de var olduğunu kayıtlardan biliyoruz. Dolayısıyla bizim bölgemizde de görülebilir. Hatta Karadeniz Bölgesinde de aedes dediğimiz farklı bir sivrisinek türü var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi için konuşursak, havaların sıcak seyretmesinden dolayı sivrisinek vakalarında artış olacağı beklenebilir” ifadelerinde bulundu.

'Yıl boyunca sivrisineklerle mücadele etmek gerekir'
Sivrisinekle mücadelenin yıl içerisinde sürekli devam etmesi gerektiğinin altını çizen Satar, “Sivrisinekle mücadele etmek için sadece bir sezon çalışmak yetmez. Bir yıl boyunca sivrisineklerle mücadele etmek gerekir. Çünkü sivrisinekler yıl boyu varlar. En ufak bir su birikintisinde bile bunlar çoğalabiliyorlar. Sivrisineklerin yaşam döngülerine baktığımız zaman dişiler önce kan emiyorlar sonra çiftleşip yumurtalarını su birikintilerine bırakıyorlar. Kış aylarında yumurtalarını özellikle ahırların sıcak olmasından dolayı bu tarz yerlere bırakıyorlar” dedi.
Geçmiş yıllarda iklim değişikliği nedeniyle ülkemize birçok farklı türden hayvanın girebileceğini söyleyen Satar, ülkemize artık farklı hastalıkları taşıyabilecek sivrisineklerin de girdiğini kaydetti. Satar, “Havaların değişmesiyle sivrisineklerin yaşam ortamları değişiyor. Bizim bu konuda yapmamız gereken sivrisineklerle yıl boyu mücadele etmek olmalı. Sivrisineklerle ergin halde mücadele etmek başarılı olmaz. Bu mücadele yavruların sularda olduğu zaman olur. Yavruların yaşam döngülerinde sularda büyümesi daha sonra pupa haline gelmesi ve son olarak pupadan çıkış yapıp uçma evresi geliyor. Dediğimiz gibi uçanlarla mücadele etmek daha zor. Diyelim ki bir yere konserve kutusu attığımız zaman bunun içerisinde su birikintisi oluşursa, burada sivrisinekler hemen üreyebiliyorlar” şeklinde konuştu.
[gallery ids=',42944,42945,42946']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İstanbul'da 5 aracın karıştığı zincirleme kaza: 5 yaralı

Meteoroloji'den  bazı bölgeler için yağış, kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı

Malatya'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 50 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi kaçırıldı

Uşak'ta işçi servisi şarampole devrildi: 17 yaralı

Mardin’de zorla alıkoyma vakası: 1 tutuklama

İran, NOTAM yayımladı

Ukrayna'dan Rusya'ya saldırı: Balistik füze tesisi vuruldu

Karpovka'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İran, AB ülkelerinin hava ve deniz kuvvetlerine terörist ilan etti

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü

Fico: Ukrayna petrol sevkiyatını başlatmazsa, elektrik tedarikini durdururuz

Umut Kervanı Elazığ'da ihtiyaç sahiplerine nakdi yardımda bulundu

Eskişehir-Ankara yolunda zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump duyurdu: Yüzde 10'luk küresel tarife oranı yüzde 15'e çıkarılacak

Siyonist işgalciler Ramazanda da saldırılarını sürdürüyor: Şehit sayısı 72 bin 70'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan': Küçükbaş hayvancılığını desteklemek amacıyla yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz

Karaarslan: İlmi ve gençlik faaliyetleri ‘lokal’ gerekçesiyle engellenemez

Arnavutluk'ta protestocular Rama hükümetinin istifasını istedi

Nevşehir'de uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama

Litvanya’da gündem sanal medya için 16 yaş sınırı

DMM'den 'platin' iddialarına açıklama

Pamukluk Barajı Sulama Projesi’nde çalışmalar yüzde 60’ı aştı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Çocuk Korosunun "kutlu nağmeler" konseri

Elbistan’da uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

28 Şubat zihniyeti pusuda: Kocaeli'de başörtülü öğrenci derse alınmadı

Eğitime Destek Platformu'ndan Ramazan etkinliklerine destek

Bursa’da TOKİ sosyal konut kurası başladı

Bingöl'de trafik kazası: 1 yaralı

Deprem riskine karşı zemin güçlendirici formül: Bor katkılı zemin enjeksiyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul'da 5 aracın karıştığı zincirleme kaza: 5 yaralı

Meteoroloji'den  bazı bölgeler için yağış, kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı

Malatya'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Nijerya'da silahlı saldırı: 50 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi kaçırıldı

Uşak'ta işçi servisi şarampole devrildi: 17 yaralı

Mardin’de zorla alıkoyma vakası: 1 tutuklama

İran, NOTAM yayımladı