• BIST 100

    16252,82%1,87
  • DOLAR

    44,19% 0,03
  • EURO

    51,17% 0,33
  • GRAM ALTIN

    7100,69% -0,16
  • Ç. ALTIN

    11584,42% 0,00

Zooloji profesöründen Suriye üzerinden Türkiye’ye ’Asya Kaplan Sivrisineği’ uyarısı

22 Eylül 2022, Perşembe 10:15
22 Eylül 2022, Perşembe 10:15
Zooloji profesöründen Suriye üzerinden Türkiye’ye ’Asya Kaplan Sivrisineği’ uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Zooloji profesöründen Suriye üzerinden Türkiye’ye ’Asya Kaplan Sivrisineği’ uyarısı

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, son günlerde Türkiye’de hava sıcaklarının normalinin üzerinde seyrinden ötürü cins sivrisinek vakalarında hastanelere başvuruların arttığına dikkat çekerek, popülasyonu artan Aedes Sivrisineğinin taşıyıcı virüslerle insanlarda hastalığa sebebiyet verebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Ali Satar, yaptığı açıklamada, cins sivrisineklerin ilkin alerjik reaksiyon, sonrasında ise insan vücudunda kalıcı hastalıklar bırakabileceğine değindi. Sivrisinek kaynaklı hastalıklara sebebiyet veren türün 'Asya Kaplan Sivrisineği' olduğunu söyleyen Prof. Dr. Satar, ülkemizde sivrisinek vakalarının son günlerde çoğaldığını ifade etti.
“Batı ülkelerinde sivrisinek kaynaklı hastalıklar, cinslerden kaynaklanıyor' diyen Prof. Dr. Satar, 'Sebebi Asya Kaplan Sivrisineği kaynaklı hastalıklardır. Tabi bu bizim bölgemizde tam görülmedi. Fakat görülmeyecek diye bir şey yok. Çünkü Suriye’de var olduğunu kayıtlardan biliyoruz. Dolayısıyla bizim bölgemizde de görülebilir. Hatta Karadeniz Bölgesinde de aedes dediğimiz farklı bir sivrisinek türü var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi için konuşursak, havaların sıcak seyretmesinden dolayı sivrisinek vakalarında artış olacağı beklenebilir” ifadelerinde bulundu.

'Yıl boyunca sivrisineklerle mücadele etmek gerekir'
Sivrisinekle mücadelenin yıl içerisinde sürekli devam etmesi gerektiğinin altını çizen Satar, “Sivrisinekle mücadele etmek için sadece bir sezon çalışmak yetmez. Bir yıl boyunca sivrisineklerle mücadele etmek gerekir. Çünkü sivrisinekler yıl boyu varlar. En ufak bir su birikintisinde bile bunlar çoğalabiliyorlar. Sivrisineklerin yaşam döngülerine baktığımız zaman dişiler önce kan emiyorlar sonra çiftleşip yumurtalarını su birikintilerine bırakıyorlar. Kış aylarında yumurtalarını özellikle ahırların sıcak olmasından dolayı bu tarz yerlere bırakıyorlar” dedi.
Geçmiş yıllarda iklim değişikliği nedeniyle ülkemize birçok farklı türden hayvanın girebileceğini söyleyen Satar, ülkemize artık farklı hastalıkları taşıyabilecek sivrisineklerin de girdiğini kaydetti. Satar, “Havaların değişmesiyle sivrisineklerin yaşam ortamları değişiyor. Bizim bu konuda yapmamız gereken sivrisineklerle yıl boyu mücadele etmek olmalı. Sivrisineklerle ergin halde mücadele etmek başarılı olmaz. Bu mücadele yavruların sularda olduğu zaman olur. Yavruların yaşam döngülerinde sularda büyümesi daha sonra pupa haline gelmesi ve son olarak pupadan çıkış yapıp uçma evresi geliyor. Dediğimiz gibi uçanlarla mücadele etmek daha zor. Diyelim ki bir yere konserve kutusu attığımız zaman bunun içerisinde su birikintisi oluşursa, burada sivrisinekler hemen üreyebiliyorlar” şeklinde konuştu.
[gallery ids=',42944,42945,42946']
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi: Laricani şehit edildi

Artvin'de bayram öncesi gıda ve fiyat denetimleri sıkılaştırıldı

Kayısıda çiçeklenme başladı: Üreticilere monilya uyarısı

Bozcaada hattında bazı araçların geçişine kısıtlama

AB: Rusya ile diyalog kurmaya hazırlanmalıyız

Hatay'da 1.1 kilogram esrar ele geçirildi: 1 tutuklama

AB’nin Kosova’ya uyguladığı cezai tedbirler kaldırıldı

Yapıcıoğlu: Siyonistlerin "Vadedilmiş topraklar" hedefinde Türkiye de var

Mardin’de trafik kazası: Motosiklet sürücüsü ağır yaralandı

Nijerya'da bombalı saldırı: 23 ölü, 100’den fazla yaralı

Kuşadası Belediye Başkanı Günel görevden uzaklaştırıldı

Polonya'dan Trump'a: İran savaşı bizi ilgilendirmiyor

Ortadoğu petrolünün gün içinde ki varil fiyatı 153 doları aştı

siyonist rejimden Lübnan'a saldırılar

İran: Besic Güçleri Komutanı Süleymani şehit oldu

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 4 yaralı

Siyonist rejim Mescid-i Aksa’yı 18 gündür kapalı tutuyor

İran’dan, okul saldırısı nedeniyle ABD ve siyonist rejimden tazminat talebi

Güney Marmara'da feribot seferlerine fırtına engeli

Uşak'ta tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Rusya iki yerleşim yerini daha ele geçirdiğini duyurdu

Yetimler Vakfı bayram öncesi Cizre'de yüzlerce yetim çocuğun yüzünü güldürdü

İran, bu savaşta yeni bir balistik füze daha kullandı

Kazakistan'da anayasa referandumundan "evet" kararı çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Kenya'da kontrollü yıkımı planlanan bir bina çöktü: 4 ölü, 4 yaralı

Habizbinililer Derneği yeni dönem proje taslağını kamuoyuyla paylaştı

Meteorolojiden fırtına uyarısı

Tarsus Umut Kervanı muhtaçların yüzünü güldürdü

Şeker, ağız florasını bozarak çürüğü hızlandırıyor!

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi: Laricani şehit edildi

Artvin'de bayram öncesi gıda ve fiyat denetimleri sıkılaştırıldı

Kayısıda çiçeklenme başladı: Üreticilere monilya uyarısı

Bozcaada hattında bazı araçların geçişine kısıtlama

AB: Rusya ile diyalog kurmaya hazırlanmalıyız

Hatay'da 1.1 kilogram esrar ele geçirildi: 1 tutuklama

AB’nin Kosova’ya uyguladığı cezai tedbirler kaldırıldı