• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Zooloji profesöründen Suriye üzerinden Türkiye’ye ’Asya Kaplan Sivrisineği’ uyarısı

22 Eylül 2022, Perşembe 10:15
22 Eylül 2022, Perşembe 10:15
Zooloji profesöründen Suriye üzerinden Türkiye’ye ’Asya Kaplan Sivrisineği’ uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Zooloji profesöründen Suriye üzerinden Türkiye’ye ’Asya Kaplan Sivrisineği’ uyarısı

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, son günlerde Türkiye’de hava sıcaklarının normalinin üzerinde seyrinden ötürü cins sivrisinek vakalarında hastanelere başvuruların arttığına dikkat çekerek, popülasyonu artan Aedes Sivrisineğinin taşıyıcı virüslerle insanlarda hastalığa sebebiyet verebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Ali Satar, yaptığı açıklamada, cins sivrisineklerin ilkin alerjik reaksiyon, sonrasında ise insan vücudunda kalıcı hastalıklar bırakabileceğine değindi. Sivrisinek kaynaklı hastalıklara sebebiyet veren türün 'Asya Kaplan Sivrisineği' olduğunu söyleyen Prof. Dr. Satar, ülkemizde sivrisinek vakalarının son günlerde çoğaldığını ifade etti.
“Batı ülkelerinde sivrisinek kaynaklı hastalıklar, cinslerden kaynaklanıyor' diyen Prof. Dr. Satar, 'Sebebi Asya Kaplan Sivrisineği kaynaklı hastalıklardır. Tabi bu bizim bölgemizde tam görülmedi. Fakat görülmeyecek diye bir şey yok. Çünkü Suriye’de var olduğunu kayıtlardan biliyoruz. Dolayısıyla bizim bölgemizde de görülebilir. Hatta Karadeniz Bölgesinde de aedes dediğimiz farklı bir sivrisinek türü var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi için konuşursak, havaların sıcak seyretmesinden dolayı sivrisinek vakalarında artış olacağı beklenebilir” ifadelerinde bulundu.

'Yıl boyunca sivrisineklerle mücadele etmek gerekir'
Sivrisinekle mücadelenin yıl içerisinde sürekli devam etmesi gerektiğinin altını çizen Satar, “Sivrisinekle mücadele etmek için sadece bir sezon çalışmak yetmez. Bir yıl boyunca sivrisineklerle mücadele etmek gerekir. Çünkü sivrisinekler yıl boyu varlar. En ufak bir su birikintisinde bile bunlar çoğalabiliyorlar. Sivrisineklerin yaşam döngülerine baktığımız zaman dişiler önce kan emiyorlar sonra çiftleşip yumurtalarını su birikintilerine bırakıyorlar. Kış aylarında yumurtalarını özellikle ahırların sıcak olmasından dolayı bu tarz yerlere bırakıyorlar” dedi.
Geçmiş yıllarda iklim değişikliği nedeniyle ülkemize birçok farklı türden hayvanın girebileceğini söyleyen Satar, ülkemize artık farklı hastalıkları taşıyabilecek sivrisineklerin de girdiğini kaydetti. Satar, “Havaların değişmesiyle sivrisineklerin yaşam ortamları değişiyor. Bizim bu konuda yapmamız gereken sivrisineklerle yıl boyu mücadele etmek olmalı. Sivrisineklerle ergin halde mücadele etmek başarılı olmaz. Bu mücadele yavruların sularda olduğu zaman olur. Yavruların yaşam döngülerinde sularda büyümesi daha sonra pupa haline gelmesi ve son olarak pupadan çıkış yapıp uçma evresi geliyor. Dediğimiz gibi uçanlarla mücadele etmek daha zor. Diyelim ki bir yere konserve kutusu attığımız zaman bunun içerisinde su birikintisi oluşursa, burada sivrisinekler hemen üreyebiliyorlar” şeklinde konuştu.
[gallery ids=',42944,42945,42946']

Diyarbakır'da kaza: 1 yaralı

Malatya'da iş kazalarına bir tanesi daha eklendi: Bir yaralı

TBMM'de bu hafta

Kirlilik nedeniyle oluşan sis tabakası, Delhi'deki hava kirliliğini "tehlikeli" aşamaya çıkardı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Çocuklardan Siyer Yarışması’na büyük ilgi: Asıl ödül Peygamberimizin hayatını öğrenmek

Gaziantep'te dolandırıcılıktan aranan hükümlü yakalandı

Ofer Hapishanesi’nde bir Filistinli esir daha şehit edildi

Kar altında aç kalan anne tilki ve yavrusu köye indi

Gazze'de bir güvenlik subayı suikastla şehit oldu

Gaziantep'te kaçak kazı: 3 gözaltı

Avustralya'da plajda silahlı saldırı: 10 ölü

Kamyonete çarpan elektrikli skuter sürücüsü hayatını kaybetti

Uzmanından ailelere uyarı: Ekran maruziyeti otizm belirtilerini tetikleyebiliyor!

Yerlikaya: Kırmızı bültenle aranan 24 suçlu Türkiye’ye getirildi

İşgal zindanlarında geçirdiği 25 yılı kitaplaştırdı

Çermik-Çüngüş yolu genişletme çalışması 2 yıldır tamamlanmayı bekliyor

Diyarbakır'da drift yapan sürücü yakalandı

Yolcu minibüsünün üzerine kaya düştü: 3 yaralı

Afganistan İçişleri Bakanı tebdil-i kıyafetle denetime çıktı, halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı

HAMAS, Kassam Komutanı Raad Saad'ın şehit olduğunu duyurdu

Diyarbakır Kayapınar Şehir Hastanesi’nde örnek hasta odası tamamlandı

Naim Kasım: Tüm dünya Lübnan’ın üzerine gelse dahi silahları teslim etmeyeceğiz

Batman'da maddi hasarlı trafik kazası

HAMAS'tan hareketin kuruluş yıl dönümünde mesaj: Aksa Tufanı bir dönüm noktasıdır

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 3 bin personel alımı yapacak

Guterres’ten Sudan’daki BM tesisine İHA saldırısına tepki

Bakan Göktaş’tan personel alımı müjdesi

Ortopedi ve Travmatoloji Doktoru Ünyılmaz Kozluk Devlet Hastanesinde Göreve Başladı

İşgalciler, Gazze'de ateşkes ihlalini sürdürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyarbakır'da kaza: 1 yaralı

Malatya'da iş kazalarına bir tanesi daha eklendi: Bir yaralı

TBMM'de bu hafta

Kirlilik nedeniyle oluşan sis tabakası, Delhi'deki hava kirliliğini "tehlikeli" aşamaya çıkardı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

Çocuklardan Siyer Yarışması’na büyük ilgi: Asıl ödül Peygamberimizin hayatını öğrenmek

Gaziantep'te dolandırıcılıktan aranan hükümlü yakalandı