SAĞLIK 6.01.2025 15:18:24 0

Aile hekimlerinden üçüncü iş bırakma eylemi: Taleplerimiz karşılanmıyor

Aile hekimlerinden üçüncü iş bırakma eylemi: Taleplerimiz karşılanmıyor
Haberi Sesli Oku

Mardin’de bulunan aile hekimleri, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'ne karşı bir kez daha iş bırakma eylemine gitti. Eylemde, sağlık çalışanlarının hak kayıpları ve sağlık sistemindeki aksaklıklar protesto edildi.

Mardin’deki aile hekimleri, Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'nin sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyeceğini ve birinci basamağı güçlendirmek yerine sorunları daha da derinleştireceğini ifade ederek, 6-10 Ocak’ta iş bırakacaklarını belirttiler.

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, meslek onurlarını ve halkın sağlık hakkını savunmaya devam edeceklerini açıkladı.

Yönetmelikle getirilen performans kriterlerinin ve cezai kesintilerin meslek onurunu zedelediğini belirten Mardin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Yılmaz Sekizkardeş, bu yönetmelik kararının iş güvencesini tehdit ettiğini ve sağlık hizmetlerini aksattığını kaydetti. Sekizkardeş, özellikle Hastalık Yönetim Platformu (HYP) gibi sistemlerin sağlık çalışanlarını “veri memuru” haline getirdiğini vurguladı.

Sekizkardeş, “Bu yönetmelik, reçetelerimizi bile denetim altına alıyor. Yazdığımız antibiyotik, ağrı kesici ya da mide ilacı nedeniyle gelirimiz kesiliyor. Hastalarımızın ihtiyacına göre reçete yazmak bizim görevimiz. Tedavi ettiğimiz hastalar nedeniyle maaşlarımızın azaltılmasını kabul etmiyoruz. Biz sağlık çalışanıyız, esnaf değil! ASM’lerin elektrik, su, tıbbi malzeme ve personel giderlerini karşılamak bizim sorumluluğumuz olmamalı. Hekimler artık cebinden para harcamak zorunda kalıyor. Bu sürdürülebilir değil.” şeklinde konuştu.

“Veri giriş memuru değiliz”

HYP’nin hastalara hiçbir fayda sağlamadığını, aksine kendilerini veri giriş memuruna dönüştürdüğünü vurgulayan Sekizkardeş, “Biz zaten hastalarımızın tıbbi takibini yapıyoruz. HYP’ye 2-3 dakikalık veri girişi yapmamız isteniyor, üstelik bunu yapmazsak gelirimiz kesiliyor. Bu veri girişlerinin hastalara bir faydası yok. Sağlık Bakanlığı bu verileri ne için kullanıyor? Bilimsel çalışma yapmak ya da birilerine akademik unvan kazandırmak için mi? Sağlık bilgilerini sigorta şirketlerine mi satıyorsunuz? Sorularımıza cevap istiyoruz!” ifadelerini kaydetti.

Sekizkardeş, “Hekimleri bilgisayar oyunu figürüne çevirdiniz. 70 puanın altında kalanların sözleşmesini feshediyorsunuz. Bu, mesleki bağımsızlığımızı ve onurumuzu yok etmek demek. İş güvencemizi tehdit ederek sağlık sistemini iyileştiremezsiniz." dedi.

“Sağlıkta şiddeti önleyici etkili yasalar çıkarılmalı”

Sağlık emekçileri olarak taleplerini ileten Sekizkardeş, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamu tarafından sağlanmalı. Hekim başına düşen nüfus 2 bini geçmeyecek şekilde ASM’ler artırılmalı. Güvencesiz ve kadrosuz çalışmaya son verilmeli, çalışan maaşları iyileştirilmelidir. Çalışanlara emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamaya yetecek maaş ödenmelidir. Sağlıkta şiddeti önleyici etkili yasalar çıkarılmalı, çalışanların güvenliği sağlanmalıdır.”şeklinde aktardı.

Basın açıklamasına; Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB) katıldı. (İLKHA)

Doç. Dr. Field: Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!

Gaziantep'te araması bulunan 811 kişi yakalandı

Çil: Gündüz kuşağı adı altında yapılan yayınlar, aile kurumunu zedelemektedir

Bakan Bolat: Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 21,7 arttı

Filistinli çocukların çınarı İstanbul'da yeşeriyor

Mardin’de tonlarca saman balyası yandı

Nablus’ta Filistinli bir genç daha şehit edildi, cenazesi alıkonuldu

Yapıcıoğlu: Sadece maddi destek vererek aile kurumunu koruyamazsınız

Ukrayna'dan pazara saldırı: 7 ölü

Rekabet Kurulu'ndan Erikli ve Pınar Su’ya 26 milyon liralık ceza

HÜDA PAR'dan inşaat işçilerine ziyaret: Emekçiler vergi yükünden kurtarılmalı

Gaziantep Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahipleri için açılan kermese davet

Avrupa Yetim Eli, 30 ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirecek

Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

İzinsiz kazı yapan şahıslar gözaltına alındı

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 87 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Dünyanın en büyük batarya ile çalışan gemisi hizmete sunuldu

Kaçak avcılık operasyonunda 164 bin TL ceza kesildi

İlerleyen yaşına rağmen yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir ediyor

Manisa'da yolcu otobüsü devrildi: 16 yaralı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan özgürlük filosu gemisine işgal saldırısı

2025 ALES/1 sonuçları açıklandı

Narin Güran cinayetinde 'Suçluyu kayırma' davasında 3'üncü duruşma başladı

Nablus'ta işgal saldırısında bir şehit

Yemen: Siyonist rejimin hava üssü balistik füzeyle vuruldu

Mardin’de 3 firari şahıs yakalandı

Siyonist rejim Gazze'de iki evi vurdu: 9 şehit, çok sayıda yaralı

Mevduat ve fon gelirlerinde stopaj uygulaması 31 Temmuz'a kadar uzatıldı

Brent petrolün varili 62 dolar seviyesinde

Ukrayna: Rusya'nın İHA saldırılarında 31 kişi yaralandı

Yükleniyor