• BIST 100

    9351,87%0,43
  • DOLAR

    39,40% 0,46
  • EURO

    45,63% 0,82
  • GRAM ALTIN

    4325,14% -0,06
  • Ç. ALTIN

    6967,48% -0,70
Gençlerde kalp krizi artıyor: Aile hekiminden hayati uyarılar
RÖPORTAJ
Tarih: 26.05.2025 11:16
Güncelleme: 26.05.2025 11:16
Kaynak: ILKHA
Gençlerde kalp krizi artıyor: Aile hekiminden hayati uyarılar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, son dönemde genç yaşlarda artan kalp krizi vakalarına dikkat çekerek, bireysel ve toplumsal önlemler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Son yıllarda özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuşan Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, bu durumun altında yatan nedenlere dikkat çekerek sağlıksız yaşam tarzı, stres, sigara ve madde kullanımı gibi birçok faktörün kalp krizine zemin hazırladığını belirtti.

Gençlerin kalp sağlığını koruyabilmesi için düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve kaliteli uykunun önemine vurgu yapan Sılay, aile hekimlerinin rolünün güçlendirilmesi ve farkındalık kampanyalarının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Sigara, stres ve hareketsizlik kalp riskini artırıyor

Son zamanlarda özellikle genç yaşlarda çok kalp krizi haberleri geldiğini ifade eden Sılay "Bu hepimizi toplumca üzüyor. Bunda bir artışta gözüküyor ne yazık ki. Birçok sebebi var. Sağlıksız yaşam tarzı; özellikle fast food tüketimi, düşük fiziksel aktivite, obezite ve kötü uyku düzeni kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Ne yazık ki sigara ve madde kullanımı; gençler arasında sigara, elektronik sigara ve uyuşturucu kullanımı arttı; bu maddeler damar tıkanıklığına ve kalp krizine zemin hazırlar. Tabi bir de stres ve psikolojik baskılar; akademik, ekonomik ve sosyal baskılar kronik strese neden oluyor; bu da tansiyon, ritim bozuklukları ve diğer kalp sorunlarına yol açabiliyor. Genetik yatkınlık; ailede erken yaşta kalp krizi öyküsü olan bireylerde daha dikkatli olunması lazım. Kolesterol ve tansiyon sorunları; gençlerde bile yüksek kolesterol ve hipertansiyon sıkça görülmeye başlandı. Bunlara dikkat etmemiz lazım." dedi.

Düzenli kontrol, dengeli beslenme ve kaliteli uyku hayat kurtarır

Kalp krizi riskine karşı bireysel olarak alınabilecek en etkili önlemler hakkında bilgi veren Sılay "Düzenli egzersiz yapmak. Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite; bunu günde 3 defada 50 dakika olarak bölebilirsiniz. Dengeli ve sağlıklı beslenmek; sebze, meyve, tam tahıllar, sağlıklı yağlar tüketelim. Özellikle aralıklı oruç dediğimiz ve şu anda çok yaygın hale gelen beslenme biçimi de çok önemli. Sigara ve alkolü kesinlikle bırakacağız. Bence onlar aramızdaki en büyük sıkıntı. Stresi artık yönetmemiz lazım. Anda yaşayabilmek, namaz, meditasyon, psikolojik destek almak ve hobi edinmek. Bunlar stresi yönetmek için çok önemlidir. Lütfen düzenli aile hekimlerinize gidin. Sağlık kontrollerinizi yaptırın. Kan basıncı, kolesterol ve şeker ölçümlerinizi gerçekleştirin. Kaliteli uyku. Bu birçok kişinin gözünden kaçıyor. Kaliteli uyku denince günde 7-9 saat; özellikle akşam 22.00 gece 02.00 arasındaki uyku çok çok önemlidir. O 4 saatlik uyku; aslında atalarımızın yaptığı erken yatıp erken kalkmaya geri dönmemiz lazım." önerilerinde bulundu.  

Kalp sağlığı için toplumsal ve kurumsal adımlar şart

Toplum ve sağlık kurumlarının yapması gereken çalışmalarla ilgili de bilgi veren Sılay "Aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi aile hekimlerinin mutlaka vatandaşla daha yakın olarak düzenli kontroller yapması çok önemli. Zaten düzenli yapılan farkındalık kampanyaları var. Bunları özellikle yaygınlaştırmak. Kalp sağlığı hakkında gençlere özel, sosyal medya destekli kampanyalar düzenlenmek. Okullarda sağlık eğitimi; kalp-damar hastalıklarının risk faktörleri ve önlemleri genç yaşta öğretilmeli. Gençlere yönelik spor ve fiziksel aktivite alanlarının artırılması. Belediyeler ve diğer kurumlar olarak ulaşılabilir spor alanları sunmamız ve teşvik etmemiz lazım. Spora başlarken ısınma hareketleri yapılmadan aniden başlamak da halı sahalarda kalp krizlerine neden olabiliyor. Isınma hareketlerine de teşvik önemli. Sağlıklı beslenme teşvikleri; okullarda ve üniversitelerde sağlıklı menülerin sunulması teşvik edilmesi lazım. Bir de ücretsiz veya düşük maliyetli sağlık taramaları. Zaten bakanlığımız yapıyor. Bunlara daha da halkımızı teşvik etmek lazım. Kolesterol, tansiyon ve şeker ölçümleri için aile hekimlerinizle yakın çalışmalarınızı istirham ediyorum." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Şanlıurfa’da motosikletlere yönelik şok uygulamada 28 araç ele geçirildi

Hindistan'da köprü çöktü: 4 ölü

Yeşilyurt'ta yollar yenileniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Putin ile görüştü

Gazze'de şehit sayısı 55 bin 400'ü aştı

MTB Başkanı Özcan: Malatya 750 milyon doların üzerinde ekonomik kayıp yaşadı

Necara Aşireti bayramlaşma için Şanlıurfa'da bir araya geldi

Kabine bugün toplanıyor: Gündemde İran–siyonist rejim çatışması var

Gazze'de katliam devam ediyor: 20 şehit

Ülkenin kuzey ve doğusunda yağış bekleniyor

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Kimse bizi nükleer enerji programından mahrum edemez

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Gram altında yeni rekor

18 İlde DAİŞ operasyonu: 39 şüpheli gözaltına alındı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 5 kilo skunk ele geçirildi

Siyonist Katz'tan Tahran halkına tehdit: Yakında bedel ödeyecekler

Uzman Psikologdan velilere uyarı: Tatilde kontrolsüz teknoloji kullanımı çocuklarda tehlike oluşturur

Afrika Birliği'nden Fildişi Sahili'ne seçim desteği

İran'da Mossad casusu asıldı

İran, siyonistlere ait gelişmiş bir insansız hava aracını düşürdü

İran'dan siyonist rejime yoğun füze saldırısı: 8 ölü, 287 yaralı

Gaziantepliler: Gazze için atılan her adım değerli, saflar netleşmeli

Siyonist rejimden Batı Şeria'da ev baskınları

İşgalciler, Gazze'de iletişim hizmetlerini yeniden kesti

Ücretli çalışan sayısı 15 milyon 658 bine yükseldi

Toplam ciro endeksi nisanda arttı

Ticaret ve perakende satış hacmi arttı

İran parlamentosu yeni maliye bakanını onayladı

Haziran ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Prof. Dr. Akpolat: Sigara, göz sağlığını tehdit eden ciddi bir risk faktörüdür

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da motosikletlere yönelik şok uygulamada 28 araç ele geçirildi

Hindistan'da köprü çöktü: 4 ölü

Yeşilyurt'ta yollar yenileniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Putin ile görüştü

Gazze'de şehit sayısı 55 bin 400'ü aştı

MTB Başkanı Özcan: Malatya 750 milyon doların üzerinde ekonomik kayıp yaşadı

Necara Aşireti bayramlaşma için Şanlıurfa'da bir araya geldi