• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever: Mervani Camii üzerine eğlence merkezi yapılması kabul edilemez!

GÜNDEM 17.04.2025 20:34:41 0
HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever: Mervani Camii üzerine eğlence merkezi yapılması kabul edilemez!

Tarihi Dağkapı Burcu’nda bulunan Mervani Camii ve sahabe mezarlarının yer aldığı alanın kafe-restoran tarzı ticari faaliyete açılması girişimine, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı'ndan tepki geldi.

Beraberindeki heyetle birlikte alanda incelemelerde bulunan HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Zeynul Abidin Gülsever, yetkililere çağrıda bulunarak. "Bu büyük bir fecaattir, derhal bu yanlıştan dönülmelidir." dedi.

Sur halkının şikâyeti üzerine bölgeyi ziyaret ettiklerini belirten Gülsever, "Altında Mervani Camii, onun altında ise Sahabe-i Kiram’ın kabri bulunan bu mekânda eğlence merkezi ya da içkili bir işletme açılması ihtimali asla kabul edilemez. Bu mekân İslam beldesidir, inanç ve tarih mirasıdır." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel bir şirkete kiralanan alanın, daha önce bakan yardımcısının ziyaretinde dini ve tarihi hassasiyetler gerekçesiyle korunacağı bildirilmişti. Ancak sonrasında Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü eliyle ticari kullanıma açılması için girişimlerde bulunulduğu öğrenildi.

HÜDA PAR İl Başkanlığı, yetkililere ve idarecilere çağrıda bulunarak, söz konusu yerin bir inanç turizmi alanına dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Gülsever, "Biz bu işin takipçisi olacağız, halkımızın yanında duracağız," diyerek konunun kapanmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Diyarbakır halkı da tarihi ve manevi değerlere sahip çıkılması için yetkililere duyarlılık çağrısında bulunuyor.

“HÜDA PAR olarak bu işin takipçisi olacağız ve halkımızın yanında duracağız”

Sur halkının şikâyeti üzerine bölgeyi ziyaret ettiklerini belirten Gülsever yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sur halkımızın şikâyeti üzerine şu anda burada bulunmaktayız. Bulunduğumuz bu alanın, Kültür Bakanlığı tarafından bir şirkete kiralandığı ve buranın eğlence merkezine dönüştürüleceği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Bu burcun altında Mervani Camii, onun da altında Sahabe-i Kiram’ın kabri bulunmaktadır. Eğer bu iddialar doğruysa, bu bir fecaattir ve bu yanlıştan derhal dönülmelidir.

Diyarbakır surlarının çevrelediği bu sahada bine aşkın sahabe medfundur. Miladi 639 yılında fethedilerek İslam beldesi haline gelen Diyarbakır, o günden bu yana bu kimliğini korumuştur.

Şimdi burada bir kafe, restoran veya eğlence mekânı açılacaksa — ki ihtimal dâhilindedir — bu kabul edilemez bir durumdur. İçkili bir yer açılması ya da başka tür bir eğlence merkezi oluşturulması, halkımızın inanç değerlerine büyük bir saygısızlık olur.

Halkımız bize şikâyetlerini iletti, biz de bu şikâyetleri dikkate alarak buraya geldik ve gördük ki bu durum kesinlikle kabul edilemez. Buradan Diyarbakır’ın idarecilerine ve Kültür Bakanlığı’na sesleniyoruz: Derhal bu yanlıştan vazgeçilmeli ve bu mekân, inanç turizmine kazandırılmalıdır. Biz HÜDA PAR olarak bu işin takipçisi olacağız ve halkımızın yanında duracağız.”

Gülsever ayrıca, söz konusu bölgenin tarihi ve manevi dokusunun korunarak geleceğe aktarılması gerektiğini vurguladı. (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ