Tarih: 22.05.2025 12:11

HÜDA PAR’dan öğrenci affı hamlesi: Kanun teklifi Genel Kurul’a sunulacak

Facebook Twitter Linked-in

HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında öğrenci affı, eczacıların yaşadığı yapısal sorunlar ve Gazze’de devam eden soykırıma dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dinç, bir yasama yılında milletvekillerine tanınan özel teklifi kullanarak öğrenci affına ilişkin kanun teklifini doğrudan Genel Kurul gündemine taşıdığını belirtirken; eczacılar için yeşil pasaport talebini ve ilaç erişimindeki krizlere dair çözüm önerilerini paylaştı. Dinç, Gazze’ye insanî yardımın ulaştırılmasının engellenmesine de dikkat çekerek, Meclis’i somut adımlar atmaya çağırdı.

“Bir kanun teklifini Genel Kurula getirme hakkımı öğrenci affı için kullandım”

Öğrenci affı için 17 Ocak 2025’te Meclis’e sundukları 'Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni hatırlatan Dinç, şöyle devam etti:

“Üniversiteyle ilişiği kesilen gençlerimizin tekrardan eğitim haklarına kavuşmaları için Meclis’e bir kanun teklifi sunmuştuk. Kanun teklifimiz 21.01.2025’te Millî Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonuna geldi ve maalesef komisyonda görüşülmedi. Bu kanun teklifimizin görüşülmesi ve özellikle gençlerimizin en temel hakkı olan eğitimlerine kavuşması için çalışmalar yaptık. Her milletvekilinin bir yasama yılında bir sefere mahsus bir kanun teklifini direkt Genel Kurul’a getirme hakkı var. Bu yönden ben de bir yasama yılında bir sefere mahsus bir kanun teklifini Genel Kurul’a getirme hakkımı öğrenci affı için kullandım. Bugün dilekçemi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundum. Bu hakkımı sevgili gençlerimiz için kullanacağım. Çünkü gençlerimiz umutlarını bu affa bağlamışlar.”

Öğrenci affı ile ilgili Meclis’e sundukları kanun teklifi için tüm milletvekillerinden destek talep eden Dinç, “Meclis tatile girmeden önce bu gençlerimiz kendi okullarına, üniversitelerine kavuşmuş olacaklar inşallah.” ifadelerini kullandı.

“Eczacılara yeşil pasaport verilmeli”

Eczacıların sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dinç, “Eczacıların hususi damgalı pasaport yani yeşil pasaport talebi var. Meslekî gelişimlerini sürdürmek için Avrupa ülkelerine gitmeleri gerekiyor. Bu konuda davetiye geldikten sonra başvuruda bulunuyorlar vize problemiyle karşı karşıya kalıyorlar. Bu yönden eczacı meslektaşlarımızın özellikle bu problemle karşılaşmaması adına yeşil pasaportun verilmesini talep ediyoruz. Bu konuda da bir kanun teklifi hazırladık. Kanun teklifimiz hazır inşallah en yakın zamanda bunu da ayrıca Meclis’e sunacağız.” şeklinde belirtti.

“Vatandaşın ilaca ulaşımına engel olan birileri varsa bunlara fırsat verilmemeli”

İlaçların ithal edildiğini ve bunun da sorunlara neden olduğunun altını çizen Dinç, “Halkımızın problemlerinden biri ilaca erişim sıkıntısıdır. Sabit Euro kuru denen bir uygulama var ve yılda bir sefer güncelleniyor. Şimdi biz dışarıdan ilaç aldığımız zaman bu sabit kur üzerinden fiyat belirleniyor. Bundan dolayı fiyatı yükselince bize ilaç vermiyorlar ve ilaç ithal edilmiyor. Doğal olarak bu kez vatandaşlar bu ilaca erişimde sıkıntı yaşıyorlar. Bu sorun yerli ilacın desteklenmesiyle aşılır. Sabit kur, yılda bir sefere mahsus değil de ihtiyaca binaen güncellemelidir ki vatandaşlar mağduriyet yaşamasın. Muayene ücretlerinin eczacılar üzerinden tahsil edilmesi de bir problemdir. Kamu Kurum İskontosu denen bir problem var. Yani vatandaş eczaneye gidiyor, reçetesi yazılıyor, çıktısı hastaya verildiği zaman orada Kamu Kurumu İskontusu görünmüyor. Yani orada ‘ücret yok’ görünüyor ama o ücretin ödenmesi gerekiyor. Yani bir yönüyle eczacıyla hasta karşı karşıya kalmak zorunda kalıyor. Bu soruna da çözüm bulunmalı. Euro kuru yükselince bazı yerlerde ilaçların stoklandığına dair iddialar var ve bunu takip etmek çok kolay. İTS (İlaç Takip Sistemi) denen bir sistem var. İTS sistemi sağlıklı bir şekilde işlemeli… Eğer vatandaşın ilaca ulaşımına engel olan birileri varsa stokçuluk yapan birileri varsa bunlara da cezai müeyyideler uygulanmalı, asla bunlara fırsat verilmemelidir.” diye konuştu.

“Sınırda binlerce insanî yardım tırı bekletiliyor”

Gazze’deki soykırımın devam ettiğini ve katliamın durdurulması için somut adımlar atılması gerektiğini ifade eden Dinç, “72 gündür oraya insanî yardım ulaştırılamıyor. Başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm insanlık ‘bu soykırımı nasıl durdurabilirim’ diye harekete geçmeli ve siyonistlerin insanlığa karşı işlediği bu suçu durdurmalıdır. Sözün bittiği yerdeyiz! Sınırda binlerce insanî yardım tırı bekletiliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de bu konuda mesuliyeti vardır. Somut adımların atılması adına artık kararların alınması lazım. Sözden öte bir şeylerin yapılması gerekiyor.” dedi. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —