• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Ishiba resmen Japonya başbakanı olarak yeniden seçildi

DÜNYA 11.11.2024 13:23:13 0
Ishiba resmen Japonya başbakanı olarak yeniden seçildi

Shigeru Ishiba, parlamentoda nadir görülen bir ikinci tur oylamasının ardından resmen Japonya başbakanı olarak yeniden seçildi.

Japonya'da Liberal Demokrat Parti'nin lideri olan Ishiba, üç on yıl aradan sonra başbakanı seçmek için yapılan ilk ikinci tur oylamada, dört günlük parlamento oturumunun açılışında ana muhalefet partisi Japonya Anayasal Demokrat Partisi lideri olan rakibi Yoshihiko Noda'yı yendi.

465 üyeli Temsilciler Meclisi'ndeki ilk tur oylamada, adayların hiçbiri başbakan seçilmek için gereken 233 oyluk çoğunluk eşiğine ulaşamadı. Daha sonra, Ishiba 221 oy ve Noda 160'ın üzerinde oy aldıktan sonra, LDP şefi kazanan ilan edildi ve 84 oy geçersiz sayıldı.

Günün erken saatlerinde Ishiba, LDP ve Komeito partisi tarafından kontrol edilen Meclis Üyeleri Meclisi'nde başbakan seçildi. Başbakan, Pazartesi günü yeni bir Kabine oluşturacak.

Kyodo News'e göre Azınlık hükümeti ihtimali, iktidar koalisyonunun, 27 Ekim genel seçimlerinden bu yana güçlenen muhalefet bloğunun taleplerine daha fazla kulak vermesi gerektiği anlamına geliyor.

Meclis oturumu öncesinde iktidar koalisyonu, DPP ile çalışmaya ve politikalarını koordine etmeye istekli olduğunun sinyalini verdi; bu, istikrarlı bir hükümet sağlama yolunda kritik bir adım.

LDP-Komeito koalisyonu ve CDPJ, daha küçük ama etkili muhalefet partisi DPP'nin, vergi ödemeleri için 1,03 milyon yen (6.700 dolar) tutarındaki gelir tavanını yükselterek halkın gelirlerini artırma önerisini değerlendirmeye istekli olduklarını dile getirdiler.

Ishiba, parlamento oylaması öncesinde Tamaki ve Noda ile ayrı ayrı görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tüm taraflara samimi bir yaklaşım sergileyeceğim" dedi.

Ishiba, "Önemli nokta Japonya'nın barışçıl bir ülke olduğundan ve insanların geçim kaynaklarının iyileştiğinden emin olmaktır. Bu konuda DPP ve CDPJ ile aynı fikirdeyiz." diye ekledi.

Muhalefet cephesinin, LDP'nin seçim yenilgisinin bir nedeninin iktidar partisinin siyasi fonları uygunsuz şekilde kullanmasının ardından seçmen güvenini geri kazanamamasından kaynaklandığı göz önüne alındığında, Ishiba'ya köklü siyasi reformlar yapması yönündeki baskıyı artırması bekleniyor.

CDPJ ve DPP, siyasi fonların akışının daha şeffaf hale getirilmesi ve denetimler uygulayacak üçüncü taraf bir panelin kurulması için yasal bir revizyon çağrısında bulunuyor.

Hükümet, düşük gelirlilere nakit yardımı yaparak ve sübvansiyonlar yoluyla enerji fiyatlarını düşürerek artan fiyatların olumsuz etkilerini hafifletmeyi amaçlayan bir ekonomik önlem paketi hazırlamayı planlıyor. (İLKHA)

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Muğla ve Manisa’da FETÖ Operasyonu

Şanlıurfa'da işçilerin kaldığı 50 konteyner yandı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim atanacak

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

TL'yi güçlendirecek yeni ekonomik adımlar yürürlüğe girdi

Antalya'da ruhsatsız silah operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı

Şanlıurfa merkezli "Change Araç" operasyonu: 15 gözaltı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı

Katil rejim, sivillerin yaşadığı ev ve çadırları bombaladı: 19 şehit

EPDK, Petrol Ofisi’nin Antalya Terminali hizmet tarifelerini güncelledi

Alp kardeşlerden örnek davranış: Harçlıklarını Umut Kervanı'na bağışlıyorlar

İstanbul'da çocukların canını tehlikeye atan iki okul servisi sürücüsüne ceza

Gazze'de basın tarihinin en büyük katliamı: 210 gazeteci şehit edildi

e-YDS 2025/6 bugün dört ilde yapılacak

İç Anadolu ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli sağanak bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün KKTC'ye gidecek

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı gece kapalı olacak

Erikli ve Pınar Su'ya 26 milyon TL rekabet cezası

Gazze'de katliam sürüyor: İşgalci rejimin saldırılarında 51 şehit, çok sayıda yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ