• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Lise öğrencileri dünya robot yarışmasında birincilik aldı

EĞİTİM 17.03.2025 15:50:40 0
Lise öğrencileri dünya robot yarışmasında birincilik aldı

İstanbul Bahçelievler 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan All Robotics Team, Kanada’nın başkenti Toronto’da yapılan FIRA Canada 2025’te dünya şampiyonu oldu. Takım geçen yıl da Seul’de dünya şampiyonluğu almıştı.

Kanada’da yapılan FIRA Canada 2025 yarışmalarına davet edilen 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi Team Robotics Takımı, Hurocup Sprint ve Mission Impossible kategorilerinde dünya şampiyonu oldu. DRC Explorer ve Wheeled All Sports kategorilerinde de dünya ikinciliği elde etti.

Kanada’da düzenlenen, 7 ülkeden 130 takımın katıldığı FIRA Canada 2025, 15-16 Mart tarihlerinde Toronto’da yapıldı. Türkiye’yi temsilen dünyaca ünlü robot yarışmasına katılan 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri yarışma sonrasında büyük bir başarıya imza attı.

4 kategoride derece aldılar

Güney Kore’nin başkenti Seul’den geçen yıl dünya şampiyonluğu ile dönen takım, Uluslararası Robot Sporları Birliği (FIRA) tarafından davet edildiği yarışmadan büyük ödülle döndü. Team Robotics takımı, dünyaca ünlü yarışmada, dört farklı kategoride derece elde ederek dikkatleri üzerine çekti. Özellikle Mission Impossible ve Hurocup Sprinter kategorilerinde Dünya Şampiyonluğu kazanan ekip, Wheeled Sports Robots ve DRC Explorer kategorilerinde de ikinci olarak toplamda dört ödülle yarışmayı tamamladı.

Mühendislik ve strateji başarısı

Yarışmanın en önemli kategorilerinden biri olan Mission Impossible alanında birincilik kazanan ekip, mühendislik becerileri ve stratejik planlamalarıyla öne çıktı. Yarışmada her takım verilen sürede bir zipline mekanizması tasarlayarak bir topu belirlenen mesafede taşıyıp başarıyla sepete bırakmakla görevlendirildi. Gençler, hız ve çevikliğin ön planda olduğu Hurocup Sprinter kategorisinde de rakiplerini geride bırakmayı başardı. Bu kategoride ise insansı robotların kısa mesafe koşu yetenekleri değerlendirildi. Ekip, tekerlekli robotların yeteneklerini sergilediği Wheeled All Sports kategorisinde doğal afetler sonrasında arama kurtarma robotları geliştirmeyi teşvik eden DRC Explorer kategorilerinde ise ikinci sırayı alarak güçlü bir performans sergiledi.

Türkiye’yi gururla temsil ettiler

Türkiye öğrencilerinin uluslararası arenadaki bu başarısı büyük takdir toplarken, takım üyeleri ve öğretmenleri, aldıkları derecelerle Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmenin gururunu yaşadı. Büyük bir heyecan ve özveriyle yarışmaya hazırlanan öğrenciler ise, gelecekte daha büyük projelerle yarışmalara katılmayı hedeflediklerini belirterek, “Hem başarmanın hem de ülkemizi uluslararası alanda temsil etmenin mutluluğunu yaşadık. Ülkemize karşı bir görevi yerine getirirken kariyer planlarımızda da bir adım öne çıktık” diye konuştu.

Takım, Seul’de dünya şampiyonu olmuştu

Bahçelievler 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan AI Robotics Team, Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen "2024 AI RoboSports World Cup" yarışmasında dünya şampiyonu olmuştu. 20-21 Temmuz’da Seul'de düzenlenen organizasyona Türkiye'yi temsilen katılan takım, robotun kurgusu ve yazılımının en iyi kullanımını içeren "The Settler" kategorisinde dünya şampiyonluğu, deprem sonrası yardım robotuyla "DRC Explorer" kategorisinde dünya ikinciliği kazanmıştı. (İLKHA)

Şanlıurfa merkezli "Change Araç" operasyonu: 15 gözaltı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama

Türkiye ile KKTC arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması Resmi Gazete’de yayımlandı

Katil rejim, sivillerin yaşadığı ev ve çadırları bombaladı: 19 şehit

EPDK, Petrol Ofisi’nin Antalya Terminali hizmet tarifelerini güncelledi

Alp kardeşlerden örnek davranış: Harçlıklarını Umut Kervanı'na bağışlıyorlar

İstanbul'da çocukların canını tehlikeye atan iki okul servisi sürücüsüne ceza

Gazze'de basın tarihinin en büyük katliamı: 210 gazeteci şehit edildi

e-YDS 2025/6 bugün dört ilde yapılacak

İç Anadolu ve Akdeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli sağanak bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün KKTC'ye gidecek

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı gece kapalı olacak

Erikli ve Pınar Su'ya 26 milyon TL rekabet cezası

Gazze'de katliam sürüyor: İşgalci rejimin saldırılarında 51 şehit, çok sayıda yaralı

ABD'de 6 yaşındaki Filistinli çocuğu katleden cani 53 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Siyonist rejimden Suriye'ye şimdiye kadarki en yoğun hava saldırıları

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ