• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Medya ve İletişim Danışmanı Kılınç: Teknoloji, insan hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda ciddi zararlar da verebiliyor

GÜNDEM 20.02.2025 16:27:07 0
Medya ve İletişim Danışmanı Kılınç: Teknoloji, insan hayatını kolaylaştırırken aynı zamanda ciddi zararlar da verebiliyor

Medya ve İletişim Danışmanı Kurtuluş Kılınç, teknolojinin hayatı kolaylaştırmasının yanı sıra ciddi olumsuz etkileri de olabileceğini belirterek, bu konuda bilinçli hareket edilmesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Teknolojinin insan hayatına etkileri üzerine değerlendirmelerde bulunan Medya ve İletişim Danışmanı Kurtuluş Kılınç, bilinçsiz kullanımın yol açtığı olumsuzluklara dikkat çekti.

Teknolojinin insan hayatını kolaylaştırdığını ancak doğru kullanılmadığında ciddi zararlar verebileceğini vurgulayan Kılınç, özellikle cep telefonları, tabletler ve Wi-Fi gibi cihazların kontrollü kullanılması gerektiğini belirtti.

Mavi ışığın uyku düzeni üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Kılınç, ekranlara uzun süre maruz kalmanın melatonin hormonunu düşürdüğünü ve biyolojik saatimizi bozduğunu ifade etti.

Teknoloji bağımlılığının bireyler üzerindeki etkilerine dikkat çeken Kılınç, sabah kalkar kalkmaz telefon kullanımının stres seviyesini artırdığını ve odaklanma kaybına yol açtığını söyledi.

Teknoloji bağımlılığından kurtulmanın yollarını sıralayan Kılınç, dijital detoksun önemine işaret ederek belirli günlerde teknolojiyle bağın kesilmesi gerektiğini vurguladı.

"Teknolojiyi bilinçli kullanmalıyız"

Teknolojinin kontrollü kullanılması gerektiğini vurgulayan Kılınç, "Teknolojiyi hiç kullanmayalım mı? Hayır, elbette kullanacağız. Hatta hayatımızı kolaylaştıran alanlarda en sonuna kadar kullanmalıyız. Eğer mümkünse bu teknolojiyi kendimiz üretmeli ve geliştirmeliyiz. Ancak bunu yapamadığımız durumlarda özellikle cep telefonları, tabletler ve Wi-Fi gibi frekans yayan cihazları mümkün olduğunca kendimizden uzak tutmalı, mecbur kalmadıkça kullanmamalıyız" dedi.

"Mavi ışık uyku düzenini bozuyor"

Mavi ışık tehlikesine de dikkat çeken Kılınç, "Teknoloji, uyku düzenimizi olumsuz etkiliyor. Melatonin hormonunun düşmesine sebep olarak biyolojik saatimizi bozuyor ve uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Sabahları yorgun uyanmamıza neden olabiliyor. Araştırmalar, ekranlara uzun süre maruz kalmanın derin uyku süresini kısalttığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

"Telefonu yatakta kullanmak beyni uyarıyor"

Teknolojik cihazların aşırı kullanımının stres hormonlarını artırdığını ve odaklanma sorunlarına yol açtığını belirten Kılınç, şu ifadeleri kullandı:

"Telefonlarımızı yatakta kullanmak, beynimizi aşırı uyarıyor ve uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Teknolojik cihazlarla fazla vakit geçiren kişilerin uyku süresinin 30 ila 60 dakika azaldığı tespit edildi. Ayrıca sabah kalkar kalkmaz telefona bakmak stres seviyemizi artırıyor ve odaklanma kaybına neden oluyor. Bu durum, insanın mutluluk seviyesini de düşürüyor."

"Nomofobi modern çağın en büyük sorunlarından biri"

Teknoloji bağımlılığı konusunda çarpıcı veriler olduğunu dile getiren Kılınç, "Ne yazık ki günde ortalama 7 saatimizi ekran başında geçiriyoruz. İnsanların yüzde 60'ından fazlası, yüz yüze iletişim halindeyken bile teknolojik cihazlara bakıyor. Bu da sağlıklı iletişim kurmanın önüne geçiyor. Nomofobi adı verilen, telefonsuz ve habersiz kalma korkusu modern çağın en büyük sorunlarından biri haline geldi." ifadelerini kullandı.

"Uyumadan en az 2, mümkünse 4 saat önce teknolojik cihazları bırakmalıyız"

Teknoloji bağımlılığından kurtulmanın yollarına da değinen Kılınç, "Bağımlı olup olmadığınızı anlamanın en basit yolu, bir saat içinde telefonunuza kaç kez baktığınızı hatırlayıp hatırlamadığınızdır. Eğer hatırlamıyorsanız, bağımlı olma ihtimaliniz yüksek. Bu durumdan kurtulmak için uyumadan en az 2, mümkünse 4 saat önce teknolojik cihazları bırakmalıyız. Sabah uyandığımızda ise ilk yarım saat telefon kullanmamalıyız. Ayrıca belirli günlerde dijital detoks yaparak teknolojiyle bağımızı kesmek, zihinsel yorgunluk ve stresi azaltacaktır." diye konuştu. (İLKHA)

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te suç örgütüne operasyon: 50 gözaltı

Dünya birincisi hafızlardan Diyarbakır Ulu Camii’nde Kur’an ziyafeti

Bingöl’de ters laleler görsel şölen sunuyor

Gaziantepliler: Muhtaç insanlara katkı sunan etkinlikleri sahiplenmek gerekiyor

Şanlıurfa'da yakıt tankeri alev aldı

Fırıncıların sıcak havalarla imtihanı başladı

Siyonist işgalciler 97 gündür Tulkerem’i kuşatmış durumda: Binlerce aile göç etti, yüzlerce ev yıkıldı

Batman'da 52 yıllık husumet barışla sona erdi

Gazze’de ekmek değil, toprak yiyoruz

Bingöl'e 19 doktor ataması yapıldı

Siirt Belediyesi, Mahalle Buluşmaları'nda vatandaşın taleplerine çözüm üretiyor

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gazze’de katliam sürüyor: 48 saatte 77 şehit

Bingöl’de süt toplama merkezi inşaatı sürüyor: Vali Usta incelemelerde bulundu

Ensarullah'tan siyonist rejime hipersonik füze darbesi: "Filistin-2" Yafa'yı vurdu

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ