• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Müftü Baran: Zekat, fakir ile zengin arasında bir köprüdür

RÖPORTAJ 18.03.2025 13:34:37 0
Müftü Baran: Zekat, fakir ile zengin arasında bir köprüdür

Şırnak Cizre İlçe Müftüsü Süleyman Baran, zekâtın sosyal bir sorumluluk olduğunu ifade ederek zekâtın Müslümanlar arasında dayanışmayı güçlendirdiğini söyledi.

Zekatın ayette belirtildiği gibi ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Cizre İlçe Müftüsü Süleyman Baran, Gazze ve Filistin’deki Müslümanların da unutmaması gerektiğine dikkat çekti.

Zekâtın fakirle zenginler arasında bir köprü olduğunu ifade eden Müftü Baran, “Zekât, mali bir ibadettir. Peygamber Aleyhissalatu Vesselam, Medine’ye gittikten 2 yıl sonra farz olmuş olan İslam’ın 5 temel kurallarından bir tanesidir. Zekât, sözlük manada malı atma, temizleme, bereket ve iyi hal gibi manalar ifade eder. Allah Azze ve Celle, Kur'an'ı Kerim’de zekâtın, malın temizleyicisi olduğunu buyurmuştur. Dolayısıyla malın zekâtının verilmesi, Müslümanlar üzerinde bir farzdır. Bu farzı her Müslüman yerine getirmelidir." dedi.

"Zekat sosyal bir dayanışmadır"

"Allah Azze ve Celle bir nizam koymuşsa, bu nizama göre zenginler, eğer mallarını hakkıyla fakirlere verirlerse, kanaatimce dünya üzerinde hiçbir fakir kalmaz" diyen Baran, "Zekât, zenginlerden alınıp fakirlere verilen bir maldır. Yani fakirlerin, zenginler üzerinde olan bir hakkıdır. Aynı zamanda sosyal bir dayanışmadır. Zekât fakire verildiği zaman, fakirle zengin arasında bir muhabbet meydana gelir. Zekât, mali yükümlülüğü yerine getiren kimsenin vermesi ve uyması gereken İslami temel bir farizadır. Zekât, fıkhi olarak kimlere verileceği Kur'an'ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır. Dolayısıyla zekât, fakirle zengin arasında bir köprüdür ve o köprüyü en güzel bir şekilde Müslümanların yerine getirmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Zekatın yükümlülüğü vardır"

Açıklamasının devamında Baran, "Fıkıh kitaplarımıza göre hangi ürünlerin zekâtının verileceği ve hangi ticaret mallarının zekâtının verileceği bellidir. Şafi mezhebine göre buğday, arpa, mısır gibi ürünler zekâta girer, ancak Hanefi mezhebine göre yerden çıkan her türlü şey zekâta tabidir. Şafi mezhebine göre ise yerden çıkan her şey, zekâtın kendisine değil, şahsın ticari mallarındaki o kazancında, yani bir yıl sonunda malın 40’ta birini, yani yüzde 2,5’ini zekât olarak vermesi gerekir. Zekât oranı 80 gram ve üstü altını olan bir şahsın zekât yükümlülüğü vardır." dedi.

“Allah’ın bir malı olan o zekâttan fakirlerimizi esirgememeliyiz”

Muhtaçların gözetilmesi gerektiğine vurgu yapan Müftü Baran, “Fıkıh alimlerinin görüşüne göre, eğer yanı başında fakirler varsa, zekât vakti gelmeden de zekât parası verilebilir. Hanefi mezhebine göre 2-3 yıl sonraki zekâtını da verebilir. Tüccar olan birisi, Filistin ve Gazze’de zulüm olduğunu görüp, 'Ben malımın 2 yılı, 3 yılının zekâtını peşin gönderebilirim' diyebilir. Şafi mezhebine göre de bir önceki yılın zekâtı verilebilir. Dolayısıyla bizim zekâtımızı fakirlere vermemiz gerekir. Allah’ın bir malı olan o zekâttan biz kesinlikle fakirlerimizi ve muhtaçlarımızı esirgememeliyiz. Fakirlerin bizim malımızın içinde bir hakkı vardır. Dolayısıyla zekâtı geçiştirmeden vermek gerekir." ifadelerini kullandı.

"Gazze'ye zekat göndermek en öncelikli işlerden bir tanesidir"

Gazze'nin de asla unutulmaması gerektiğine işaret eden Baran, son olarak şunları söyledi:

"Zekâtlar, özellikle bugün Filistin'e, Gazze’ye, oradaki Müslüman kardeşlerimize ayırt etmeksizin verilebilir. Ayrıca orada Allah yolunda savaşanlar, Allah yolunda cihad edenler de bulunmaktadır. Zaten orada bütün evler yıkılmış, millet çadırlarda yaşıyor. Orada bir Yahudi saldırısı var. Dolayısıyla zekât göndermek, en evvel yapılması gereken işlerden bir tanesidir. Gazze’ye zekât göndermemiz kanaatimce vacip olan şeylerden bir tanesidir." (İLKHA)

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ