• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,54% 0,33
  • EURO

    43,62% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4016,84% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Müftü Yardımcısı Sağlamoğlu:: Ramazanı ailece en güzel şekilde değerlendirmeliyiz

GÜNDEM 5.03.2025 12:33:04 0
Müftü Yardımcısı Sağlamoğlu:: Ramazanı ailece en güzel şekilde değerlendirmeliyiz

Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Nazife Sağlamoğlu, Ramazanın bir fırsat olduğunu ve bu ayın ailece en güzel şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayın rahmet ve bereketinden ailece istifade etmek için azami derecede gayret etmemiz gerektiğini dile getiren Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Nazife Sağlamoğlu, infak, zekat, fitre, teravih ve mukabelelerle Allaha yakınlaşmak gerektiğini kaydetti.

"Bizleri bir araya getiren bir zaman dilimidir"

Sağlamoğlu, aile bireylerinin güzel örnek olması gerektiğine değinerek "Ramazan ayı, insanlara rehber olarak indirilen Kur'an'ın indiği bir aydır. Ramazan ayı, hem bireysel olarak bizlere, hem ailelerimize eğitimin yapıldığı çok kıymetli bir zaman dilimidir. Allah-u Teâlâ bütün ibadetleri, insanların aynı zamanda ahlakında bir değişim ve dönüşüm yaratması amacıyla bizlere farz kılmıştır. Ramazan ayı da oruç ibadetinin icra edildiği bir zaman dilimidir. Peki, bizler bireysel olarak ve ailemize bu zaman diliminde neler yapabiliriz? Ailemizin bir araya geldiği iftar sofraları, ailemizin bir araya geldiği sahur vakti, yine ailemizin bir araya geldiği teravihler, mukabeleler, farklı bir zamanda bulamayacağımız çok kıymetli ibadetlerdir. Bizleri bir araya getiren bir zaman dilimidir.  Ramazan günümüzde bizlere lanse edildiği gibi sadece çeşit çeşit yemeklerin ikram edildiği, eğlencelerin zirveyi yaşadığı bir zaman dilimi değildir. Bizler bu zaman diliminde öncelikle kendi nefislerimizi muhasebeye çekmeyi, beraber yaşadığımız bireylere örnek olmalıyız." dedi.

"En güzel şekilde nasiplenmeye, hissedar olmaya bakacağız"

Sağlamoğlu, infakın, rahmetin, merhametin, bolluğun zirvede olduğu bu ayda en güzel şekilde nasiplenmeye, hissedar olmaya çalışmak gerektiğini kaydetti.

Sağlamoğlu "Peki, bunu ailemizde nasıl başaracağız? Bizler yaşadığımız, inandığımız dini en güzel şekilde hayatımıza taşıyarak, Ramazan ayında bunları zirveye çıkartarak, Allah'ın izniyle, hem kendimiz hem de çevremiz de bizimle beraber bu sosyal hayatı paylaşan insanlara örnek olacağız. Bizler Ramazan ayının bereketine inanacağız ve bununla beraber infakın, rahmetin, merhametin, bolluğun zirvede olduğu bu aydan en güzel şekilde nasiplenmeye, hissedar olmaya bakacağız. İbadetlerimizi vaktinde yapmaya çalışacağız. Ramazan ayı Kur'an'la hemhal olduğumuz bir zaman dilimidir. Çünkü Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim inmiştir. Ramazanı on bir aydan daha değerli kılan, ayrıcalıklı kılan şey Kur'an-ı Kerim'in bu ayda nazil olmasıdır. Aynı zamanda Kadir Gecesi gibi eşi benzeri bulunmayan bir gece yine Ramazan ayı içerisindedir. Bizler bu zaman dilimini idrak ederken, Kur'an'ı kendi ahlakımıza taşımaya kesinlikle özen göstermeliyiz. Özellikle ailemizde, birbirimize olan iletişimimizde, ilişkilerimizde kesinlikle Kur'an ahlakı ile ahlaklanmalı ve bunu en güzel şekilde yaşamalıyız." ifadelerini kullandı.

"İnsan maddi ve manevi boyutu olan bir varlıktır"

Ramazanın sadece aç kalmak olmadığına dikkat çeken Sağlamoğlu "Allah-u Teâlâ, 'Oruç benim içindir ve bunun ecrini, verecek olan da benim.' demektedir. Bizler bu zaman diliminde hem kendimize hem ailemize orucun Allah rızası için tutulduğunu kesinlikle bildirmek zorundayız. Bunu yaşayarak öğretmek zorundayız. Bizler sadece Ramazanda midemizi aç tutarak orucu idrak edemeyiz. İnsan maddi ve manevi boyutu olan bir varlıktır. Nasıl ki akşam iftar sofralarında midemizi, bedenimizi besliyorsak, bununla mutluluk duyuyorsak, ruhumuzun da aynı şekilde bir gıdaya ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız. Bu vesileyle bizler Ramazan ayında aile olmanın, birlikte olmanın, beraberce Allah'a kulluk etmenin sevincini ve mutluluğunu yaşamalıyız." şeklinde konuştu.

"Ailecek neler yapabiliriz?"

Beraber ibadet yapılabileceğine değinen Sağlamoğlu "Evlerimizde Ramazan köşeleri oluşturabiliriz. Beraber mukabele okuyabiliriz. Çünkü Allah Resulü her Ramazanda Cebrail Aleyhisselam ile beraber Allah kelamı olan Kur'an-ı Kerim'i baştan sona mukabele etmiştir. Yine teravih namazı kılabiliriz. Allah'ın huzurunda kıyamda durabiliriz. Kul olduğumuzu hatırlayabiliriz. Yine ailecek infakta bulunabiliriz. İhtiyaç sahiplerine yardımlar dağıtabiliriz. Bunu yetişkinler olarak bizler de bizden daha küçüklere yaptırarak dinimizin zekatı, sadakayı, emretmesinin faziletini onlara yaşayarak öğretebiliriz." dedi.

"Kitap okumaları yapabiliriz"

"Yine bizler Ramazan ayında Müslüman olduğumuzu hatırlatacak, bizim kişiliğimize ve Müslüman kimliğimize katkı sağlayacak kitap okumaları yapabiliriz." ifadelerini kullanan Sağlamoğlu, şöyle devam etti:

"Aynı zamanda Ramazan ayının bir şükür ayı olduğunu idrak ederek dualarımızı ve şükrümüzü arttırabiliriz. Yine bizler dinimizin bize emretmiş olduğu, yaşlıların ve ihtiyaç sahiplerinin bu ayda bizleri dört gözle beklediklerini idrak ederek ailecek onları ziyaret edebiliriz. Yaşlıları, hastaları ziyaret ederek onların hayır dualarını alabiliriz. Bugün dünyanın dört bir tarafında bizim maddi ve manevi desteklerimize ihtiyaç duyan Müslüman kardeşlerimizi hem madden hem manen destekleyebiliriz. Bunu ailecek yaptığımızda bu ayın yardımlaşma ayı olduğunu, rahmet ayı olduğunu, infak ayı olduğunu, şükür ayı olduğunu ailecek idrak ettiğimizde bunun mutluluğu ve sevinci, Ramazanın bereketi hanemizden dolup taşıyacaktır." (İLKHA)

Şanlıurfa'da yakıt tankeri alev aldı

Fırıncıların sıcak havalarla imtihanı başladı

Siyonist işgalciler 97 gündür Tulkerem’i kuşatmış durumda: Binlerce aile göç etti, yüzlerce ev yıkıldı

Batman'da 52 yıllık husumet barışla sona erdi

Gazze’de ekmek değil, toprak yiyoruz

Bingöl'e 19 doktor ataması yapıldı

Siirt Belediyesi, Mahalle Buluşmaları'nda vatandaşın taleplerine çözüm üretiyor

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gazze’de katliam sürüyor: 48 saatte 77 şehit

Bingöl’de süt toplama merkezi inşaatı sürüyor: Vali Usta incelemelerde bulundu

Ensarullah'tan siyonist rejime hipersonik füze darbesi: "Filistin-2" Yafa'yı vurdu

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Muğla ve Manisa’da FETÖ Operasyonu

Şanlıurfa'da işçilerin kaldığı 50 konteyner yandı

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim atanacak

Yetimler Vakfı: 2025 Kurban organizasyonuna hazırız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ