• BIST 100

    9339,59%-0,11
  • DOLAR

    39,44% 0,21
  • EURO

    45,49% -0,01
  • GRAM ALTIN

    4289,17% 0,12
  • Ç. ALTIN

    6927,68% -0,09
Müftü Yardımcısı Sağlamoğlu:: Ramazanı ailece en güzel şekilde değerlendirmeliyiz
GÜNDEM
Tarih: 5.03.2025 12:33
Güncelleme: 5.03.2025 12:33
Kaynak: ILKHA
Müftü Yardımcısı Sağlamoğlu:: Ramazanı ailece en güzel şekilde değerlendirmeliyiz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Nazife Sağlamoğlu, Ramazanın bir fırsat olduğunu ve bu ayın ailece en güzel şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayın rahmet ve bereketinden ailece istifade etmek için azami derecede gayret etmemiz gerektiğini dile getiren Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Nazife Sağlamoğlu, infak, zekat, fitre, teravih ve mukabelelerle Allaha yakınlaşmak gerektiğini kaydetti.

"Bizleri bir araya getiren bir zaman dilimidir"

Sağlamoğlu, aile bireylerinin güzel örnek olması gerektiğine değinerek "Ramazan ayı, insanlara rehber olarak indirilen Kur'an'ın indiği bir aydır. Ramazan ayı, hem bireysel olarak bizlere, hem ailelerimize eğitimin yapıldığı çok kıymetli bir zaman dilimidir. Allah-u Teâlâ bütün ibadetleri, insanların aynı zamanda ahlakında bir değişim ve dönüşüm yaratması amacıyla bizlere farz kılmıştır. Ramazan ayı da oruç ibadetinin icra edildiği bir zaman dilimidir. Peki, bizler bireysel olarak ve ailemize bu zaman diliminde neler yapabiliriz? Ailemizin bir araya geldiği iftar sofraları, ailemizin bir araya geldiği sahur vakti, yine ailemizin bir araya geldiği teravihler, mukabeleler, farklı bir zamanda bulamayacağımız çok kıymetli ibadetlerdir. Bizleri bir araya getiren bir zaman dilimidir.  Ramazan günümüzde bizlere lanse edildiği gibi sadece çeşit çeşit yemeklerin ikram edildiği, eğlencelerin zirveyi yaşadığı bir zaman dilimi değildir. Bizler bu zaman diliminde öncelikle kendi nefislerimizi muhasebeye çekmeyi, beraber yaşadığımız bireylere örnek olmalıyız." dedi.

"En güzel şekilde nasiplenmeye, hissedar olmaya bakacağız"

Sağlamoğlu, infakın, rahmetin, merhametin, bolluğun zirvede olduğu bu ayda en güzel şekilde nasiplenmeye, hissedar olmaya çalışmak gerektiğini kaydetti.

Sağlamoğlu "Peki, bunu ailemizde nasıl başaracağız? Bizler yaşadığımız, inandığımız dini en güzel şekilde hayatımıza taşıyarak, Ramazan ayında bunları zirveye çıkartarak, Allah'ın izniyle, hem kendimiz hem de çevremiz de bizimle beraber bu sosyal hayatı paylaşan insanlara örnek olacağız. Bizler Ramazan ayının bereketine inanacağız ve bununla beraber infakın, rahmetin, merhametin, bolluğun zirvede olduğu bu aydan en güzel şekilde nasiplenmeye, hissedar olmaya bakacağız. İbadetlerimizi vaktinde yapmaya çalışacağız. Ramazan ayı Kur'an'la hemhal olduğumuz bir zaman dilimidir. Çünkü Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim inmiştir. Ramazanı on bir aydan daha değerli kılan, ayrıcalıklı kılan şey Kur'an-ı Kerim'in bu ayda nazil olmasıdır. Aynı zamanda Kadir Gecesi gibi eşi benzeri bulunmayan bir gece yine Ramazan ayı içerisindedir. Bizler bu zaman dilimini idrak ederken, Kur'an'ı kendi ahlakımıza taşımaya kesinlikle özen göstermeliyiz. Özellikle ailemizde, birbirimize olan iletişimimizde, ilişkilerimizde kesinlikle Kur'an ahlakı ile ahlaklanmalı ve bunu en güzel şekilde yaşamalıyız." ifadelerini kullandı.

"İnsan maddi ve manevi boyutu olan bir varlıktır"

Ramazanın sadece aç kalmak olmadığına dikkat çeken Sağlamoğlu "Allah-u Teâlâ, 'Oruç benim içindir ve bunun ecrini, verecek olan da benim.' demektedir. Bizler bu zaman diliminde hem kendimize hem ailemize orucun Allah rızası için tutulduğunu kesinlikle bildirmek zorundayız. Bunu yaşayarak öğretmek zorundayız. Bizler sadece Ramazanda midemizi aç tutarak orucu idrak edemeyiz. İnsan maddi ve manevi boyutu olan bir varlıktır. Nasıl ki akşam iftar sofralarında midemizi, bedenimizi besliyorsak, bununla mutluluk duyuyorsak, ruhumuzun da aynı şekilde bir gıdaya ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız. Bu vesileyle bizler Ramazan ayında aile olmanın, birlikte olmanın, beraberce Allah'a kulluk etmenin sevincini ve mutluluğunu yaşamalıyız." şeklinde konuştu.

"Ailecek neler yapabiliriz?"

Beraber ibadet yapılabileceğine değinen Sağlamoğlu "Evlerimizde Ramazan köşeleri oluşturabiliriz. Beraber mukabele okuyabiliriz. Çünkü Allah Resulü her Ramazanda Cebrail Aleyhisselam ile beraber Allah kelamı olan Kur'an-ı Kerim'i baştan sona mukabele etmiştir. Yine teravih namazı kılabiliriz. Allah'ın huzurunda kıyamda durabiliriz. Kul olduğumuzu hatırlayabiliriz. Yine ailecek infakta bulunabiliriz. İhtiyaç sahiplerine yardımlar dağıtabiliriz. Bunu yetişkinler olarak bizler de bizden daha küçüklere yaptırarak dinimizin zekatı, sadakayı, emretmesinin faziletini onlara yaşayarak öğretebiliriz." dedi.

"Kitap okumaları yapabiliriz"

"Yine bizler Ramazan ayında Müslüman olduğumuzu hatırlatacak, bizim kişiliğimize ve Müslüman kimliğimize katkı sağlayacak kitap okumaları yapabiliriz." ifadelerini kullanan Sağlamoğlu, şöyle devam etti:

"Aynı zamanda Ramazan ayının bir şükür ayı olduğunu idrak ederek dualarımızı ve şükrümüzü arttırabiliriz. Yine bizler dinimizin bize emretmiş olduğu, yaşlıların ve ihtiyaç sahiplerinin bu ayda bizleri dört gözle beklediklerini idrak ederek ailecek onları ziyaret edebiliriz. Yaşlıları, hastaları ziyaret ederek onların hayır dualarını alabiliriz. Bugün dünyanın dört bir tarafında bizim maddi ve manevi desteklerimize ihtiyaç duyan Müslüman kardeşlerimizi hem madden hem manen destekleyebiliriz. Bunu ailecek yaptığımızda bu ayın yardımlaşma ayı olduğunu, rahmet ayı olduğunu, infak ayı olduğunu, şükür ayı olduğunu ailecek idrak ettiğimizde bunun mutluluğu ve sevinci, Ramazanın bereketi hanemizden dolup taşıyacaktır." (İLKHA)

Siyonist rejim, Tahran'daki İmam Hüseyin Üniversitesine saldırdı

Otomobil çocukların arasına daldı: 3 yaralı

Elektrik akımına kapılan çocuk hayatını kaybetti

İran, Tel Aviv’i füzelerle vurdu

İran'dan işgal rejimine doğru yoğun füze atışları: Tel Aviv'e füzeler düştü, yangın çıktı!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye güçlü bir siyonizm tehdidiyle karşı karşıya

İran'da intihar saldırısı planlayan Mossad casusları yakalandı

Devrim Muhafızları: Saldırıların kaynağı olan işgal hava üslerini hedef aldık

Katar, Filistinli mülteciler için 20 milyon dolar yardım sağlayacak

Kremlin: Rusya-ABD ilişkilerinin normalleşme süreci askıya alındı 

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan İran Büyükelçiliği’ne ziyaret

Suriye Dışişleri Bakanı İle Alman mevkidaşı ile görüştü

TBMM, işgalin İran saldırganlığına karşı tezkereyi kabul etti

Siirt’te park halindeki otomobil alev alev yandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri işgalin İran'a saldırılarını görüştü

İran: Şu ana kadarki operasyonlarımız caydırıcıydı; cezalandırıcı operasyonlarımız çok yakında!

Malatya'da aracın çarptığı bisikletli çocuk hayatını kaybetti

Kamyonun çarptığı yaya ağır yaralandı

Malatya Büyükşehir Meclisi haziran ayı toplantıları sona erdi

İran'dan yeni füze fırlatıldı: Sirenler çaldı!

Bat Yam'da 88 bina İran füzeleriyle hasar gördü

İran Ordusu: 28 düşman hava aracı düşürüldü, işgale ait Hermes casus İHA’sı imha edildi

Rekabet Kurumu’ndan gıda laboratuvarlarına ceza

Gazze'deki direniş, ortak operasyonlarla işgalcileri öldürüp yaralıyor

Elektrik ve su sorunu küçükbaş hayvan üreticilerini bezdirdi

Genetik testler otizmi net göstermez, riski ortaya koyar!

Devrim Muhafızları: Operasyonlar siyonist rejim yıkılana kadar sürecek

Bakan Şimşek'ten cari açık mesajı

Nijeryalı Eğitimci İdriss: Eğer bu kadar insanın ölmesi sizi bir araya getiremiyorsa, diyecek söz yok

Vali Yavuz: Bağımlılık, yalnızca bedenleri değil, zihinleri ve iradeyi de esir almaktadır!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist rejim, Tahran'daki İmam Hüseyin Üniversitesine saldırdı

Otomobil çocukların arasına daldı: 3 yaralı

Elektrik akımına kapılan çocuk hayatını kaybetti

İran, Tel Aviv’i füzelerle vurdu

İran'dan işgal rejimine doğru yoğun füze atışları: Tel Aviv'e füzeler düştü, yangın çıktı!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye güçlü bir siyonizm tehdidiyle karşı karşıya

İran'da intihar saldırısı planlayan Mossad casusları yakalandı