• BIST 100

    9130,93%0,58
  • DOLAR

    38,54% 0,26
  • EURO

    43,73% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4041,53% 0,95
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

Teknolojik cihazların aşırı kullanımı uyku ve sosyal ilişkiler üzerinde olumsuz etkileri nelerdir?

SAĞLIK 3.03.2025 17:43:05 0
Teknolojik cihazların aşırı kullanımı uyku ve sosyal ilişkiler üzerinde olumsuz etkileri nelerdir?

Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Tuncay, aşırı teknoloji kullanımının uyku, zihinsel sağlık ve sosyal ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek mavi ışığın uyku üzerindeki zararlarına vurgu yaptı.

Teknolojinin hayatımıza kattığı kolaylıklar saymakla bitmese de aşırı ve bilinçsiz kullanımı, çeşitli fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor.

Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Tuncay, özellikle teknolojik cihazların uyku düzenini bozduğuna, beyin gelişimini engellediğine ve sosyal ilişkilerde kopmalara yol açtığına dikkat çekiyor.

"Sosyal kabul görme noktasında problemler yaşanmasına neden olur"

Teknolojinin ilerlemesi, hayatı kolaylaştıran birçok yeniliği beraberinde getirse de aşırı ve bilinçsiz kullanımının fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çeken Tuncay, "Bu nedenle teknolojiyi hangi amaçla, ne kadar sıklıkla ve ne kadar süreyle kullandığımız oldukça önemlidir. Özellikle çocukların erken yaşta teknolojik cihazlara maruz kalması, beyin gelişimlerini, yaratıcı düşünme yetilerini ve sosyal gelişimlerini engelleyen süreçlere yol açabiliyor. Ayrıca ergenlerde, sosyal medya ve teknolojik cihazlarla geçirilen vakit, kimlik arayışlarını karmaşık hale getirebilir ve sosyal kabul görme noktasında problemler yaşanmasına neden olabilir." dedi.

"Odaklanma yeteneklerini zayıflatabilir"

Yetişkinler açısından da farklı problemlerin ortaya çıkabileceğini belirten Tuncay, "Yetişkinlerde, özellikle sabah uyandıklarında telefonlarına bakma alışkanlığı, kişilerin odaklanma yeteneklerini zayıflatabiliyor. Bu durum, hem iş hayatlarını hem de günlük yaşamlarını olumsuz etkileyerek verimliliği düşürebilir. Ayrıca sosyal medyada fazla vakit geçirmek, başkalarının hayatlarıyla kıyaslama yapmaya yol açabilir. Bu da kişide yetersizlik duygusu yaratabilir, öz güvenin zayıflamasına ve depresif duygulara neden olabilir." ifadelerini kullandı.

"Mavi ışık uykusuzluk sorunu meydana getirir"

Teknolojinin oluşturduğu fiziksel etkilerin de önemli bir konu olduğuna değinen Tuncay, konuşmasına şöyle devam etti:

"Teknolojik cihazlar mavi ışık yayar. Mavi ışık, normalde gün ışığında bulunan bir ışıktır. Ancak gece saatlerinde bu ışığa maruz kalmak, uyku hormonlarının salgılanmasını engeller. Bu da kişilerin uykuya dalmalarını zorlaştırır ve uyku kalitesini düşürür. Ayrıca aşırı mavi ışığa maruz kalmak, göz yorgunluğu, göz kuruluğu, baş ağrısı ve uzağı görememe gibi problemleri de beraberinde getirebilir. Bilgisayar veya cep telefonu gibi cihazlarla çok vakit geçirildiğinde ise bel, omuz ve boyun ağrıları gibi fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkabilir."

"Dijital bağımlılık hem sosyal hem de fiziksel kayba neden olabilir"

Aşırı teknoloji kullanımının, bireyleri hareketsiz bir yaşam tarzına sürükleyerek obezite riskinin artmasına yol açtığına dikkat çeken Tuncay, "Sosyal açıdan, bireylerin yüz yüze iletişim kurma becerileri zayıflayabiliyor. Bu da yalnızlık hissine, kalabalık ortamlarda bile sürekli telefonla vakit geçirme alışkanlığına neden olabilir. Teknolojinin fazla kullanımı, kişilerin duygusal anlamda empati kurma ve başkalarının yüz ifadelerini anlama becerilerini de olumsuz etkileyebilir." şeklinde konuştu.

"Uzmanlardan psikososyal destek alınabilir"

Tuncay, "Teknolojiyi tamamen hayatımızdan çıkarıp uzaklaşmak şu anda imkansız hale geldi. Ancak dijital detoks yaparak, telefon ekranlarına bakma süresini sınırlayarak olumsuz etkileri en aza indirebiliriz. Bu konuda zorluk çeken bireyler, uzmanlardan psikososyal destek alabilirler. Yeşilay Danışmanlık Merkezleri, teknoloji bağımlılığına yönelik tamamen ücretsiz psikolojik destek hizmeti sunuyor. Bağımlılıkla ilgili sıkıntılar yaşayanlar, 115 numaralı danışma hattını arayarak ücretsiz yardım alabilirler." diye konuştu. (İLKHA)

Kızılhaç: Gazze'de insani destek tamamen çökme eşiğinde

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesinde

Bakan Tekin: Gençlerimizi değerlerle donanımlı yetiştiriyoruz

Mardin’de "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı

Satılan at, 10 km kat edip İnguşetya'da Müslüman sahibine geri döndü

İletişim Başkanı Altun’dan CHP’ye tepki: Cambaza bak taktiğiyle gündem saptırılıyor

Yeni teknoloji bin yıllık tartışma: Geçmişten günümüze yapay zekâ

Dünya birincisi hafızdan Batman’da Kur’an ziyafeti

Ticaret Bakanlığı nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı

İstanbul’da tarıma güçlü destek

Battalgazi'de mahallelerin çehresi değişiyor

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Ahlaki değerlerimiz tehdit altında

BM: Gazze sakinleri gıda ve içme suyuna erişimden neredeyse tamamen mahrum bırakıldı

Aynı anda 4 araca radar cezası kesebilen cihaz

İtalya vize randevuları ile ilgili resmi açıklama

Gündüz kuşağı programlarının durdurulması çağrısı yapıldı: Aile yapısı tehlikede!

Gazze’de gece yarısı baskınları: Siyonist hava desteğiyle gıda depoları yağmalandı

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus'ta sivilleri hedef aldı: 9 şehit

Narin Güran cinayeti davası 30 Mayıs'a ertelendi

SGK: Bazı mesleklerde yıpranma payı geçerli olmayacak

Özgürlük Filosu Koalisyonu: Gazze'ye yardım taşıyan geminin vurulması açık bir savaş suçudur

Afganistan heyelan: 20 ev yıkıldı

HAMAS: Özgürlük Gemisi'ne saldırı, siyonist rejimin devlet terörüdür

Savunma ihracatında yüzde 54 artışla yeni zirve

Bingöllü öğrenci, matematik olimpiyatlarında bronz madalya kazandı

İşgal çetesi Beyt Lahiya’da katliam yaptı: Çok sayıda şehid ve yaralı var

Türkiye'nin ham çelik üretimi geriledi

İslami Cihad: Özgürlük Gemisi’ne yapılan saldırı insanlığın aşağılanmasının yeni göstergesi

Uluslararası Af Örgütü: israil Gazze'de soykırım suçunu işliyor

Nefsi ve nesli ifsat eden büyük günah: Zina

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ