• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

TESSEP: Alkol bağımlılığının olduğu bir evde huzur kalmaz

RÖPORTAJ 2.11.2024 16:17:31 0
TESSEP: Alkol bağımlılığının olduğu bir evde huzur kalmaz

TESSEP Yönetim Kurulu Üyesi Mürüvvet Cengiz, "Alkol, en büyük şiddet sebebi olmasına rağmen Türkiye'de çok fazla gündem edilmiyor. Bir evde alkol bağımlığı varsa o ailede huzur olmayacaktır." dedi.

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de yaklaşık 10 milyon kişi madde ve davranış bağımlısı olduğu belirtilirken ülkede nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan yaklaşık 13 milyon genç ise bağımlılık riskine karşı savunmasız durumda.

Cinayetlerin yüzde 60'ı, saldırıların yüzde 40'ı, tecavüzlerin yüzde 33'ü alkol ve madde kullanan kişiler tarafından gerçekleştirilmesine rağmen madde bağımlılığı ile ilgili yeterince çalışma yapılmaması farklı bir sorun olarak karşımızda duruyor.

Alkol bağımlılığı başta olmak üzere kötü alışkanlıkların toplumda ve ailede yol açtığı olumsuzluklarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Tesettür Seferberliği ve Erdemli Kadınlar Derneği (TESSEP) Yönetim Kurulu Üyesi Mürüvvet Cengiz, "Madde bağımlılığı, kişinin kişisel, sosyal ve ailevi olarak sorunlar yaşamasına rağmen belli bir maddeyi kullanma ya da belli hareketleri devamlı yapmaya kendisini mecbur hissetmesidir. Madde bağımlılığı, kişinin vücudunda bir motivasyona sebep olur.  O maddeyi kullandığı müddetçe geçici bir haz aldığından dolayı kişinin beyninde maddeye karşı daima kullanmak zorunda olduğunu hisseder ve kişi yavaş yavaş maddenin esiri olur." diye konuştu.

"Alkol en büyük şiddet sebebi olmasına rağmen Türkiye'de gündem edilmiyor"

Dünyada ve Türkiye'de madde bağımlılığının ciddi oranda yükseldiğini belirten Cengiz, "Madde bağımlılığı, ailelerin yıkılmasına, gençlerin harap olmasına, savrulmalarına sebep olmaktadır. Bunların yanında özellikle kadınlara yönelik olarak kadın cinayetleri ve şiddete sebep olmasıdır. Madde bağımlılığı olan kişinin sosyal yaşantısı sona erer. Özellikle maddeyi bulma adına tüm zamanının harcadığı için iş hayatı sona erer ve bu durum geçim sıkıntısına neden olur. Bu şekilde kişi ailesini geçindiremediği için tartışma, şiddet gibi birtakım sorunlar ortaya çıkar. Bunun için diyoruz ki, madde bağımlılığının önüne set çekilmelidir. Özellikle alkol bağımlılığı en büyük şiddet sebebi olmasına rağmen Türkiye'de çok fazla gündem edilmiyor." şeklinde konuştu.

"Madde bağımlığında herkese düşen görevler var"

Cengiz, "Bir evde, bir ailede alkol bağımlığı varsa o ailede huzur olmayacaktır. Bu sebepten dolayı birçok evlilik ya boşanma aşamasına geliyor ya da boşanma ile sonuçlanıyor. Böylece hem aile hem kadın hem de çocuklar mağdur oluyor. Özellikle madde bağımlılığında toplumsal olarak hem emniyete hem aileye hem de eğitim camiasına düşen görevler var. Burada özellikle eğitiminin üzerinde duruyoruz." dedi.

"Bağımsız bir hayat için rabbimizle bağlarımız güçlendirmeliyiz"

Dinimize göre kişide bağımlılık yapan her türlü maddenin haram olduğunu hatırlatan Cengiz, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Haram olmasının sebebi de o maddenin kişinin aklını perdelemesidir. Alkol ya da çeşitli uyuşturucu madde alan kişiler, yaptıkları hareketleri hatırlamıyor ya da iradesini zayıflattığı için kendisine hâkim olamıyor. O yüzden dinimiz ölçü olarak bunu haram kılmıştır. TESSEP olarak şuna dikkat çekmek istiyoruz. Dinimiz kadını saygıdeğer olarak görüyor. Kadını insanlığın annesi, cenneti ayaklarının altında görüyor. Kadına yönelik şiddeti tasvip etmiyoruz. Şiddetin altında yatan en büyük sebebin de alkol olduğunu biliyoruz. O yüzden her kesim üzerine düşen görevi yerine getirmeye, bilinçlenmeye çağırıyoruz. Dinimiz kadına öyle bir değer vermiştir ki, Allah Resulü, 'sizin en hayırlının ailesine en iyi davrananınızdır' buyuruyor.  O yüzden öncelikle dinin inancımızı kuvvetlendirmeye, ahlaki olarak kendimizi geliştirmeye ve manevi olarak bağlarımızı güçlendirmeye ihtiyacımız var. Bağımsız bir hayat için rabbimizle bağlarımızın güçlü olması, aile ve çevremizle olan bağlarımızın Allah'ın razı olduğu ölçülerde sağlamlaştırılması gerekmektedir." (İLKHA)

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Güney Sudan'da toplumsal şiddet: 15 ölü, 16 yaralı

Dr. Ömür: Türkiye'de kaza oranları yüksek, ilk yardım hayati önem taşıyor

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Kızılhaç: Gazze'de insani destek tamamen çökme eşiğinde

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesinde

Bakan Tekin: Gençlerimizi değerlerle donanımlı yetiştiriyoruz

Mardin’de "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ