• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Van’da "ölüm yolu" olarak bilinen okul bölgesine çözüm için yetkililere çağrı

EĞİTİM 19.12.2024 20:04:00 0
Van’da

Van’ın Tuşba ilçesi Erciş yolu üzerinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi ve çevresi, üst geçit veya alt geçit eksikliği nedeniyle trafik kazalarının sıkça yaşandığı bir tehlike bölgesi haline geldi.

Tehlikeli yol için çözüm bulunmasına yönelik  çağrıda bulunan öğrenciler, yaşanan son kazanın ardından “ölmek istemiyoruz” sloganlarıyla bir yürüyüş düzenledi. Okul bölgesine üst geçit yapılmasını talep eden öğrenciler, yetkililerin bu sorunu görmezden gelmesini eleştirdi.

Kent merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıktaki Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi, Spor Lisesi ve Tarım Lisesi öğrencileri, Van-Erciş karayolunda her gün ölümle burun buruna geliyor. Okul servislerinin kaldırılması sonrası, kendi imkanlarıyla okula gitmeye çalışan öğrenciler, tehlikeli yoldan karşıya geçmek zorunda kalıyor.

Alınan bilgiye göre, 17 Aralık Salı günü saat 15.00 sıralarında okuldan çıkan 9. Sınıf öğrencisi H. Ç.’eye, karşıdan karşıya geçerken araba çarptı. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi gören yaralı öğrencinin beyin kanaması geçirdiği ve kaburgalarında kırık olduğu öğrenildi.

HÜDA PAR heyeti bölgeyi ziyaret etti

Son kazanın ardından HÜDA PAR Van İl Başkan Yardımcısı Faruk Tasan ve beraberindeki heyet, Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’ni ziyaret etti. Öğretmen ve öğrencilerle görüşerek bilgi alan heyet, okulun bulunduğu yol üzerindeki tehlikenin bir an önce giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Hiçbir makam, çocuklarımızın canından daha değerli değildir"

Okul önünde açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Van İl Başkan Yardımcısı Faruk Tasan, bu sorunun uzun süredir devam ettiğini belirterek, “Burada daha önce de kazalar olmuş. Okul yönetiminin vermiş olduğu bilgilere göre, Karayollarından üst geçit veya alt geçit talebinde bulunulmuş. Bu talebe sadece bir levha ile cevap verilmiş. Burası şehirlerarası bir yoldur. Bu yolda ister istemez sürücüler, hız yapıyor. Öğrencilerin de çıkış saatlerine denk geldiği zaman sorun ve sıkıntılar yaşanabiliyor, kazalar olabiliyor. Bu kazaların minimize edilebilmesi için burada ya bir üst geçit ya da bir alt geçidin ivedilikle yapılması gereklidir. Hiçbir mevki, makam bizim evlatlarımızın canından daha değerli değildir. Buraya gelmemizin asıl sebebi, öğrencilerin seslerine ses katmaktır. Bu işin takipçisi olacağız. Gerekirse Karayolları Bölge Müdürümüzle veya şube müdürümüzle görüşmeler yapıp bu sorunun bu sıkıntının çözülmesi noktasında bir irade ortaya koyacağız inşallah.” diye konuştu.

“Her gün aynı yolu kullanmak zorundayız”

Öğrenciler, her gün aynı yolu kullanmak zorunda olduklarını ve bu durumun yaşamlarını riske attığını ifade etti. 

12. sınıf öğrencisi İremnur Pınar, “İki gün önce okulumuzun önünde yaya geçidinden karşıdan karşıya geçerken kartını düşüren arkadaşımız kartını almak için yola eğildiğinde çok ağır bir kaza geçirdi. Şu an orada canıyla cebelleşiyor. İki yıl önce de aynı kaza gerçekleşti. Kimse bizi dikkate almıyor. Kendi istekleri uğruna her şeyi yapan insanlar biraz ceplerinden kısarak buraya üst geçit yapmıyorlar. Biz burada karşıdan karşıya geçerken canımızla cebelleşiyoruz. Bunları yaşamak zorunda değiliz. Burada herkesin sorumsuzluğu var. iki gündür kaza oldu, Valilikten kimse yok. Hani neredesiniz? Hiçbirinizi göremiyoruz. Söz konusu eğitim olunca canlarınızı vermeye hazırdınız, hani neredesiniz? Jandarmalar iki gündür geliyor sadece, daha önce neredeydiniz? Buraya trafik polisleri dubalar koyuyor, daha önce neredeydiniz?” diyerek tepki gösterdi.

"Servisler kaldırıldı, öğrenciler yollara düştü"

Tasarruf tedbirleri kapsamında okul servislerinin kaldırıldığına dikkati çeken Pınar, “Bizim burada servislerimiz alındı, devletin ekonomisine katkı için. Ondan yana hiçbir sıkıntımız yok, bari buraya bir üst geçit yapın. Gelin burada durun, biz her okul çıkışında sizi görelim. Gelin neler çektiğimizi görün. Okulumuz uzak, kimse bizi ciddiye almıyor. Müdürümüzü kimse ciddiye almıyor. Dilekçeler yazıyoruz, öğretmenlerimiz mahcup oluyor bize karşı. O ailenin ne suçu var? O aile o kızı büyütüp bu yaşa getirdi, ölmeye mi gönderdi okula…” şeklinde konuştu.

“Bugün ben, yarın başkası orada ölebilir”

Üst geçit yapılmazsa başka öğrencilerin de bu durumla karşı karşıya kalacağını dile getiren öğrenci Şehmuz Cenk, “İki sene önce bir arkadaşımız burada vefat etti. Milli Eğitim’den üst geçit istedik. Üst geçit yapmadıkları için bir arkadaşımızın daha durumu şuan da kritik. Üst geçit olmadığı sürece bizim birçok arkadaşımız, bugün ben, yarın başkası orada ölebilir.” şeklinde konuştu.

 “Bir arkadaşımız öldü, bunun da ölmesini istemiyoruz”

Artık arkadaşlarının ölmesini istemediğini dile getiren 11. sınıf öğrencisi Güler Köse ise “Yetkililere sesleniyoruz. Yeter artık, biz buraya üst geçit istiyoruz. Zor bir şey değil, iki demir dizeceksiniz oraya. İki öğrenci gitti bu okuldan, ne istiyorsunuz? Biz burada canımızla cebelleşirken, geçen yıl servislerimizi aldılar. Devlet için bunu yapıyorsanız buraya bir üst geçit yapmak zorundasınız. Madem servisleri kaldırıyorsunuz, o zaman yapın üst geçidi. Geçen seneki arkadaşımız öldü, biz bunun da ölmesini istemiyoruz. Yaşamak istiyoruz. Okumaya, eğitim görmeye geliyoruz” dedi.

Aileler de endişeli

Öğrenci aileleri, okul yolu üzerindeki trafik yoğunluğuna dikkat çekerek, önlem alınmamasını büyük bir ihmal olarak değerlendirdi. Bir veli, “Çocuklarımızı okula gönderirken korkuyoruz. Geçen yıl yaşanan acıyı unutmadık, şimdi başka bir çocuğun hayatı tehlikede. Bu sorun daha kaç can alacak?” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ