• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,37% 0,08
  • EURO

    45,48% 0,10
  • GRAM ALTIN

    4305,94% 0,50
  • Ç. ALTIN

    6934,05% 0,00
Vatandaş fiyatlardan, pazar esnafı maliyetlerden şikayetçi
EKONOMİ
Tarih: 12.03.2025 17:21
Güncelleme: 12.03.2025 17:21
Kaynak: ILKHA
Vatandaş fiyatlardan, pazar esnafı maliyetlerden şikayetçi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ramazan ayıyla beraber hareketlenen sebze ve meyve tezgahlarında vatandaş fiyatlardaki artış ve enflasyondan şikâyet ederken esnaf artan maliyetler karşısında ezildiklerini dile getiriyor.

Mübarek Ramazan ayıyla beraber hareketliliğin en çok fark edildiği semt pazarlarında etiket fiyatlarındaki artışa tepki gösteren vatandaşlar, pazar esnafını suçlarken tezgahtarlar ise söz konusu fiyat yükselişlerinin kendilerine bağlı olmadığını, halden alış fiyatıyla beraber mazot ve işçilik gibi maliyet giderlerindeki artışın etkili olduğunu savunuyor.

Daha önce belli bir limitteki nakitle haftalık pazar ihtiyacını karşılarken şu an mevcut ekonomik şartlar karşısında alışverişlerini tamamlayamadıklarını dile getiren vatandaşlar, gün be gün yükselişte olan enflasyona ve piyasadaki etiket değişkenliğini kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

"Ramazan ayında indirim yapacaklarına bindirim yapmışlar"

Ramazan'dan önce pazar fiyatlarının normal olduğunu söyleyen Şeyhmus Çelikova, Ramazan ayının gelmesiyle fiyat artışlarındaki duruma dikkat çeker şu ifadeleri kullandı:

"Pazar fiyatlarından memnun değiliz. Fiyatlar çok pahalı. Hayat pahalı, geçim zor. TL'nin bir değeri de kalmadı artık. Ramazan'dan önce fiyatlar biraz daha düşüktü. Ramazan ayında indirim yapacaklarına bindirim yapmışlar."

Vatandaşta alım gücünün olmadığını söyleyen Emin Yavuz, pazar esnafının fiyatları uygun hale getirmeleri için çağrıda bulunurken emekli maaşının pazar alışverişine dahi yetmediğini söyleyen Mustafa Esmer ise fiyatların yüksek olmasından dolayı eve eli boş gittiğini belirtti.

Tezgahlardaki fiyat artışına dikkat çeken Abdullah Aslan, Ramazan ayının gelmesiyle pazarda meyve ve sebzelerde ciddi oranda zam yapıldığını ifade etti.

"Biz emekliler ölelim mi?"

Aylık aldığı emekli maaşının yetersiz olduğunu ifade eden emekli Zülfikar Orak ise şu ifadeleri kulandı:

"Fiyatlar uçmuş gidiyor. Kimse pazarda alışveriş yapamıyor. Meyve ve sebzeler çok pahalı. 400 lirayla yakın harcamam var ama sadece 4 kiloya yakın alışverişimi yapabildim. 400 Lirayla soğan, patates, biber ve maydanoz alabildim ancak. Biz emekliler ölelim mi? Aylık 14 bin TL alıyorum ama yetmiyor. Evde 5 kişilik nüfusum var bu para nasıl yetsin."

"Nakliye ve işçilik fiyatları pazar fiyatları etkiliyor"

Her sabah farklı bir fiyatla karşılaştıklarını ifade eden pazar esnafı ise ulaşım, yakıt, işçilik, kira gibi giderler karşısında ezik kaldıklarını, etikete yansıttıkları fiyat ile tüketici arasında sıkışıp kaldıklarını dile getirdi.

Sebze ve meyvelerin yüksek olmasının akaryakıt ve nakliye fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığını belirten pazar esnafından İlhan Akdeniz, "Fiyatlar düşmez. Akaryakıt, nakliye, ve işçilik fiyatları düşerse, ürünlerin fiyatları da düşecek. Bu ürünü üretici yaklaşık 100 gün emek vererek üretiyor. Akaryakıt ve nakliye fiyatları ortada. Üretici kazanmıyor. Gençler alışveriş merkezlerinde 400 liralık sandviçi yemek için sıraya giriyor, bu israf değil mi? Pazar fiyatlarına gelince de yüksek diyorlar." şeklinde konuştu.

"Bir an önce enflasyona dur denmeli"

8 yıldır pazarda esnaflık yaptığını ifade eden Hasan Bayram, "Bir haftaya yakındır artan ürün fiyatlarından memnun değiliz. Halden ürün alamıyoruz. Halden 33 liraya aldığımız domatesi 35 liraya satıyoruz, 47 liraya aldığımız salatalığı 50 liraya veriyoruz. Bu durum hem vatandaş için kötü hem bizim için. Bir an önce enflasyona dur denmeli. Gün oluyor cebinimizden harcıyoruz. Hükümet bu duruma bir el atmalı. 10 liraya domates alığımda zamanlarda burada bir kamyon domates satıyordum. Ucuza aldığımız ürünleri ucuza veriyorduk. Eskiden vatandaş el arabalarını doldura doldura alışverişini yaparken, şimdi sadece 2 poşetle eve dönüyor." ifadelerini kullandı.

Özellikle sebze fiyatlarının Ramazan ayından artışa geçtiğini belirten İbrahim Çelik ise vatandaşların alım gücünün düşük olduğuna dikkat çekti. (İLKHA)

Altın fiyatları dalgalı seyirde

Adana'da kontrolden çıkan araç bariyerlere çarptı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kuzey Ege'den Doğu Anadolu'ya kuvvetli rüzgâr uyarısı

Gözler faiz kararına çevrildi: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Macron: İran'da rejimi zorla değiştirmek stratejik bir hata

G7’den ‘kendini savunma’ çıkışı: Siyonistlerin işgal ve saldırıları meşrulaştırılıyor

Axios: Netanyahu, Trump'ı İran'a saldırıya teşvik ediyor

Gazze'de katliam bitmiyor: 55 şehit

İngiltere, Tel Aviv ve Kudüs'teki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Altın fiyatları dalgalı seyirde

Adana'da kontrolden çıkan araç bariyerlere çarptı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kuzey Ege'den Doğu Anadolu'ya kuvvetli rüzgâr uyarısı

Gözler faiz kararına çevrildi: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Macron: İran'da rejimi zorla değiştirmek stratejik bir hata

G7’den ‘kendini savunma’ çıkışı: Siyonistlerin işgal ve saldırıları meşrulaştırılıyor